Δείχνει τα «δόντια» του ο κορονοϊός: Άδειες πόλεις σε όλο τον κόσμο
Οι εικόνες που καταγράφονται στο βίντεο του Open TV από το Σάο Πάολο μέχρι και την Τύνιδα είναι συγκλονιστικές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο κορονοϊός δείχνει για τα καλά τα «δόντια» του σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Οι νεκροί παγκοσμίως ξεπερνούν τους 21.000 ενώ 3 δισ. άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα.
Ακόμη πολλές χώρες έχουν τεθεί σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αποφυγή διασποράς του ιού. Οι εικόνες που καταγράφονται στο βίντεο που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος του Open TV και δείχνουν δρόμους από το Σάο Πάολο μέχρι και την Τύνιδα προκαλούν σοκ.
Πότε θα τελειώσει η καραντίνα
Με την έλευση του κορονοϊού, πολλά ήταν τα καινούρια πράγματα που μάθαμε, χωρίς να το θελήσουμε, αλλά απαραίτητα για τη διασφάλιση του συνόλου. Ανάμεσα σε άλλα, το social distancing, δηλαδή οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε ο ένας από τον άλλο αλλά και πώς μοιάζει η καραντίνα σε πραγματικές συνθήκες, πώς είναι στην πράξη το #μένουμε_σπίτι.
Τώρα που τα μάθαμε, όμως, ένα είναι το ερώτημα που μας ενώνει όλους - ή, έστω, τους περισσότερους: πότε θα λήξει όλο αυτό; Πότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κοινωνική μας ζωή με ασφάλεια;
Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια σε αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με το livescience.com, η διαδικασία της πλήρους επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση όπως την γνωρίζαμε, μπορεί να πάρει μήνες. Το πόσοι θα είναι αυτοί οι μήνες, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η επιστημονική κοινότητα θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν θα κατασταλεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω ζέστης.
Ε.Ε.: Απίθανο να εξαλειφθεί ο κορονοϊός το καλοκαίρι
Φαίνεται, ωστόσο, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι για αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών, ο ιός δεν θα γίνει λιγότερο επικίνδυνος σε ζεστές και υγρές καιρικές συνθήκες, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες να απαλλαγούμε από αυτόν το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το Κέντρο, βασιζόμενο σε στοιχεία από την Κίνα όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός και υπήρξε ανθεκτικός σε μέρη με τροπικό κλίμα όπως η Σιγκαπούρη, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη πως ο ιός θα επιδείξει χειμερινή εποχικότητα, όπως συμβαίνει με άλλους κορονοϊούς στο βόρειο ημισφαίριο». Παράλληλα, τονίζει τη σημασία του social distancing, της απομόνωσης των μολυσμένων ατόμων και το κλείσιμο των σχολείων.
Σύμφωνα με το Reuters, το Κέντρο παρέθεσε στοιχεία κατά τα οποία ο ιός επιβιώνει στον αέρα έως 3 ώρες, έως και 4 ώρες σε επιφάνειες από χαλκό, μέχρι 24 ώρες σε επιφάνειες από χαρτόνι και έως 2-3 ημέρες σε επιφάνειες από χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα, αν και με μειωμένη ισχύ.
Δεύτερο «κύμα» του ιού το καλοκαίρι αν αρθούν τα μέτρα
Αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι της νόσου Covid-19, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός SRAS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Lancet Public Health», εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) - παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).
Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.
Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα. «Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι επίσημα ο Σωκράτης Φάμελλος με 49,41% - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr