«Ακούμε μόνο πυροβολισμούς»: Αγωνία για το μέλλον 4.500 Ελλήνων της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Οι Έλληνες της Συρίας τηρούν στάση αναμονής μέχρι η κυβέρνηση των ανταρτών να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αυθόρμητους πανηγυρισμούς και κατεδαφίσεις αγαλμάτων, που συνδέονται με την οικογένεια Άσαντ, προκάλεσε η πτώση του καθεστώς, που κυβερνούσε με δαμόκλειο σπαθί εδώ και 50 χρόνια τη Συρία. Αν και οι αντάρτες έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τον ποικιλόμορφο ιστό της συριακής κοινωνίας, η σύνδεση του HTS με την Αλ Κάιντα και οι αναφορές του ηγέτη της οργάνωσης στην τζιχαντιστική ιδεολογία δημιουργούν ερωτήματα.
Ανάμεσα σε αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον είναι και οι περίπου 4.500 Έλληνες που ζουν στη Συρία. «Πυροβολούν συνέχεια. Από τις 5 βλέπουμε πυροβολισμούς στον ουρανό. Όπου βρουν την ευκαιρία σπάνε κλειδαριές και κλέβουν μαγαζιά. Η ηγεσία των ανταρτών έχει βγάλει περιορισμό κυκλοφορίας, έχει ξεκινήσει ήδη μέχρι τις 05.00 το πρωί», δήλωσε στο OPEN και στην Αδαμαντία Λιόλιου, Έλληνας κάτοικος της Συρίας.
«Δεν έχουμε καλή εικόνα για το τι συμβαίνει ακριβώς, διότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ακούμε μόνο πυροβολισμούς, δεν πιστεύω ότι είναι μόνο για πανηγυρισμό. Έγιναν βανδαλισμοί, κλοπές», συμπλήρωσε άλλη κάτοικος.
Στάση αναμονής
Σε επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στον χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνδράμει όπου χρειαστεί.
Οι Έλληνες της Συρίας τηρούν στάση αναμονής μέχρι η κυβέρνηση των ανταρτών να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. «Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θέλουν να φύγουν, ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν ξέρουμε ακόμα»,τόνισε κάτοικος.
Την ανάγκη η ΕΕ να λάβει πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τον χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας τόνισε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώπιον των πρέσβεων των κρατών μελών της ΕΕ. «Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καθήκον να υπερασπίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και τη Μέση Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.
Οι παγκόσμιες αντιδράσεις για την πτώση του Άσαντ στη Συρία
Τα νέα δεδομένα, έπειτα από τον εμφύλιο που κράτησε πάνω από 13 χρόνια, ανατρέπουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έχοντας διαμορφώσει δύο στρατόπεδα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Συρία, όπως τις καταγράφει το Sky News
Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χορήγησε άσυλο στον Άσαντ, τη στιγμή που οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τα εξής: «Ό,τι συνέβη εξέπληξε τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελούμε εξαίρεση».
ΗΠΑ: «Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα εξεπλάγη» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.Προειδοποίησε, δε, ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο στρατόπεδα στην κεντρική Συρία.
Ευρώπη: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το στυγνό καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε. Η ιστορική αυτή αλλαγή στην περιοχή ανοίγει πεδίο νέων ευκαιριών, ωστόσο υπάρχει κι αυξημένο επίπεδο ρίσκου».
Ιράν: Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν έχει θεσπίσει μία γραμμή άμεσης επικοινωνίας με τους αντάρτες στη Συρία για να αποφευχθεί μία εχθρική κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες
Ισραήλ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η πτώση του Άσαντ ήταν αποτέλεσμα των χτυπημάτων που επέφερε το Ισραήλ σε Χεζμπολάχ και Ιράν.
Γαλλία: «Το βάρβαρο καθεστώς έχει πέσει. Επιτέλους αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους της Συρίας, για το κουράγιο και την υπομονή τους» είχε πει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία θα υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στη Συρία, αποστέλλοντας ειδικό κλιμάκιο διπλωματίας τις επόμενες ημέρες.
Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στέρμερ υπογράμμισε τα εξής: «Οι Σύροι έχουν υποφέρει υπό το βάρβαρο καθεστώς Άσαντ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλωσορίζουμε τη νέα εποχή μετά την πτώση του. Η προσοχή μας επικεντρώνεται τώρα στη διασφάλιση μιας πολιτικής λύσης και στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Τουρκία: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η νέα Συρία δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονες.
«Οποιαδήποτε επέκταση του κουρδικού PKK δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη στη Συρία» πρόσθεσε όμως.
Γερμανία: «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει με βίαιες μεθόδους καταπιέσει τους πολίτες του, βρίσκεται πίσω από την απώλεια αμέτρητων ζωών και έχει οδηγήσει σειρά ατόμων στην αποχώρηση από τη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχουν φτάσει στη Γερμανία» είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Οι Σύροι έχουν βιώσει τρομερές απώλειες. Το τέλος του καθεστώτος Άσαντ είναι επομένως θετική είδηση» πρόσθεσε.
«Η μεταχείριση των μειονοτήτων από τους αντάρτες Hayat Tahrir al Sham θα καθορίσει τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ομάδα», δήλωσε από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr