Συρία: Ήταν αναμενόμενη η πτώση του καθεστώτος Άσαντ; Ο ρόλος ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας - Πολιτική αναλύτρια εξηγεί στο ethnos.gr
Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια, μετά την επικράτηση της αντιπολίτευσης στη Συρία, οι εκτοπισμένοι στην Τουρκία και σε άλλες όμορες χώροι Σύροι, οι οποίοι φτάνουν σε αριθμό περίπου τα δέκα εκατομμύρια, άρχισαν να γυρίζουν στα σπίτια τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την εκτίμησή της ότι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα επέλθει η ηρεμία σε μία ενωμένη πλέον Συρία και αφού προηγηθούν η τοποθέτηση μίας μεταβατικής κυβέρνησης και η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, κάτι που θέλουν τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική αντιπολίτευση, παραθέτει στο ethnos.gr η πολιτική αναλύτρια και ειδική σε θέματα της Μέσης Ανατολής, Εύα Κουλουριώτη.
Τι ισχύει για την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ που ηγήθηκε της αντιπολίτευσης
Σε ό,τι αφορά τη συριακή αντιπολίτευση που εκθρόνισε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και ειδικά την αντάρτικη ομάδα που ηγείται σε αυτήν, την Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, η κ. Κουλουριώτη εκτιμάει ότι μπορεί να έχει τις ρίζες της στην Αλ-Κάιντα, ωστόσο, έκοψε τους δεσμούς της με αυτήν και οι επικεφαλής της δεν είναι φανατικοί τζιχαντιστές αλλά «άνθρωποι σκεπτόμενοι και σοβαροί που αναζητούν την ευημερία του λαού της Συρίας».
Όπως υποστηρίζει, αυτό φάνηκε και από τη στάση που τήρησαν όλο αυτόν τον καιρό στην Ιντλίμπ αλλά και από τις τοποθετήσεις τους για το πώς θα κυβερνήσει στο εξής ο λαός τη χώρα.
«Η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ ήταν κάτι το αναμενόμενο, για όσους παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδίως μετά την αποδυνάμωση του ιρανικού τόξου. Ο Άσαντ βρέθηκε μεταξύ δύο συμπληγάδων, μεταξύ του Ιράν αλλά και του Ισραήλ, το οποίο ήταν και αυτό στην ουσία σύμμαχός του. Άλλωστε, τόσον καιρό δεν έπεσε από την εξουσία, διότι το Ισραήλ δεν ήθελε να πέσει. Πλέον ο Άσαντ αποτελούσε ένα βάρος και ήταν η κατάλληλη στιγμή, για να κινηθεί η αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις που αποτελούν την αντιπολίτευση, υπάρχει μία δαιμονοποίηση όλα αυτά τα χρόνια. Ο FSA δημιουργήθηκε αρχικά από την αυτομόληση 150.000 στρατιωτών από το συριακό στρατό», αναφέρει η κ. Κουλουριώτη.
«Οι πολίτες γυρίζουν στα σπίτια τους»
Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια, μετά την επικράτηση της αντιπολίτευσης στη Συρία, οι εκτοπισμένοι στην Τουρκία και σε άλλες όμορες χώροι Σύροι, οι οποίοι φτάνουν σε αριθμό περίπου τα δέκα εκατομμύρια, άρχισαν να γυρίζουν στα σπίτια τους.
«Απομένει να δούμε πώς θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και γίνονται συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα περάσει, βέβαια, ένα χρονικό διάστημα γι’ αυτό αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει εξομάλυνση, για την οποία θα βοηθήσει και η υφιστάμενη κυβέρνηση, όπως η ίδια έχει πει. Θα πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική κατάσταση, για να οδηγηθούμε σε εκλογές. Πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μεταβατική κυβέρνηση, την εφαρμογή του Συντάγματος και την ένωση της χώρας. Όχι να υπάρχει, για παράδειγμα, κουρδικό κράτος ή εισβολές της Τουρκίας αλλά να αποτελεί η Συρία μία σταθερή χώρα, όπως ήταν πριν από 15-20 χρόνια. Θα γίνει αυτό, διότι βλέπω ότι αυτή είναι η πρόθεση όλων και της πολιτικής και της στρατιωτικής αντιπολίτευσης», λέει η κ. Κουλουριώτη.
Ποιος θα είναι ο ρόλος Ρωσίας, ΗΠΑ και Τουρκίας
Σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσουν στην περιοχή οι δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά και η Τουρκία, η πολιτική αναλύτρια εκτιμάει τα εξής:
Η Ρωσία είναι αποδυναμωμένη και στην ουσία εγκατέλειψε την προσπάθειά της να διατηρηθεί ο Άσαντ στην εξουσία, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση και των τελευταίων στρατευμάτων της από την περιοχή.
«Η Τουρκία θα επιχειρήσει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, διότι υπάρχουν στην περιοχή οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις. Μέσα στη συριακή αντιπολίτευση υπάρχουν Κούρδοι και αυτοί είναι οι σοβαροί άνθρωποι και όχι οι ένοπλες ομάδες που απάγουν κορίτσια, για να τα κάνουν πολεμίστριες. Αυτό που θέλουν οι Τούρκοι, είναι να διασφαλίσουν τα μακρά σύνορά τους, εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση και επέλθει ηρεμία στη χώρα. Εκτιμώ ότι δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία να μπαινοβγαίνει στη Συρία και δεν πιστεύω ότι θέλει να προσαρτήσει εδάφη», υποστηρίζει η κ. Κουλουριώτη.
Μέσα σε όλα υπάρχει και η παράμετρος Ισραήλ, το οποίο αυτήν τη στιγμή εισέβαλε και έχει καταλάβει εδάφη στο νότο της Συρίας, με το επιχείρημα ότι θέλει να προστατεύσει τα βόρεια σύνορά του. Κατά την κ. Κουλουριώτη, αυτήν τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνει καμία εκτίμηση για τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ και για το αν θα αποσυρθεί από το έδαφος της Συρίας. Απαιτούνται πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να φτάσουμε σε μία εξομάλυνση και στον τομέα αυτόν.
Το χρονικό της «μανίας» των ΗΠΑ για μπλόκο στο TikTok: «Πριν, ήμουν άστεγος» - Οι influencers «φωνάζουν»
«Με κρατούσαν αιχμάλωτη πέντε ημέρες και με βίαζαν»: Σοκάρει η καταγγελία ανήλικης
«Αν τον κατήγγειλα θα με σκότωνε»: Τι είπε η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής στην απολογία της
Πέθανε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντένις Λο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr