Κυπριακό: Πρόσκληση Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη για Τριμερή στη Νέα Υόρκη - Θετική ανταπόκριση από τον Κύπριο πρόεδρο
«Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς», είπε ο Κύπριος πρόεδρος - Για τις 13 Αυγούστου προγραμματίζεται η συνάντηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πρόταση για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου, έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την οποία και αποδέχθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Μιλώντας από το βήμα αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμόχωστου στη Δερύνεια, κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε χτες, Σάββατο: «Πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, πάντα, ναι, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα ΗΕ για να συμμετάσχω εντός Αυγούστου, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών».
«Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ – δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενημερωθεί – να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και η πραγματοποιήση της συνάντησης να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
«Βρίσκομαι απόψε εδώ, και βλέποντάς σας στα μάτια, θέλω να σας μεταφέρω με ειλικρίνεια τις διαβεβαιώσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές μου προσπάθειες στη βάση αντικειμενικών συνθηκών και δυνατοτήτων», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση»
Τόνισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο δρόμος για τον ίδιο, μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, «διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι κύρια έγνοια μου είναι ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας».
Σημείωσε ότι από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων, όχι με λόγια και δηλώσεις, αλλά με πράξεις, εργάζεται αόκνα για να σπάσει το αδιέξοδο, και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. «Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι να πετύχω τον συγκεκριμένο στόχο», είπε.
Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε με τολμηρά, συγκεκριμένα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους, που στις Βρυξέλλες, μέσα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, έστειλαν ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για ουσιαστική πρόοδο στα ευρωτουρκικά σε συνδυασμό πάντα με θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια επίλυσής του. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, επανάφερε τις προτάσεις των τριών προηγούμενων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που αφορούν και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
«Ήταν στο πλαίσιο της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης, της αναγνώρισης της αξιοπιστίας μας από τη διεθνή κοινότητα που πρότεινα την άμεση επαφή μεταξύ των δυο ηγετών ή ακόμα και των διαπραγματευτών σε συναντήσεις παρουσία των ΗΕ, ή ακόμα και τη διοργάνωση άτυπης πενταμερούς», ανέφερε.
Αναφέροντας ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, είπε ότι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης, έγινε κατορθωτός.
«Ήταν το αποτέλεσμα της αναγνώρισης, τόσο από τα ΗΕ και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και από την ΕΕ, της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για επίλυση του κυπριακού και επήλθε μετά από επίπονες και συντονισμένες ενέργειες. Και συνεχίζουμε μεθοδικά και αθόρυβα σε όλα τα επίπεδα και φόρα», είπε.
«Η λύση που εμείς οραματιζόμαστε δεν έχει ηττημένους, αλλά μόνον νικητές»
Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες και προτάσεις της Κυβέρνηση που υιοθετήθηκαν από πλευράς των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, υπήρξε, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, αρνητική απάντηση από τουρκικής πλευράς.
Τόνισε ωστόσο ότι δεν τον ικανοποιεί και δεν εξυπηρετεί τον στόχο αν η στασιμότητα οφείλεται στην τουρκική πλευρά. Διότι το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η επιστροφή στην Αμμόχωστο, και η επανένωση της Κύπρου είναι για την Κυβέρνηση μονόδρομος.
Είπε επίσης ότι «η λύση που εμείς οραματιζόμαστε δεν έχει ηττημένους, αλλά μόνον νικητές. Και ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, τους οποίους, τη συντριπτική πλειοψηφία, θεωρούμε θύματα του κατοχικού στρατού της Τουρκίας».
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr