Κωνσταντινούπολη: Διαμαρτυρία στο ελληνικό προξενείο για 19 νεκρούς μετανάστες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το άνοιγμα των συνόρων και την ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής ζήτησαν την Παρασκευή το πρωί μπροστά από το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ακτιβιστές της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Προσφύγων, μετά το τραγικό γεγονός με τους 19 νεκρούς μετανάστες από κρύο στον Έβρο.
Ομάδα 20 περίπου ατόμων ανάγνωσαν μπροστά από το προξενείο δελτίο Τύπου, ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία επανεισδοχής και να ανοίξουν τα σύνορα για διελεύσεις προσφύγων.
«Όχι μόνο στην Ipsala, αλλά και σε πολλά μέρη της Τουρκίας και του κόσμου, οι πρόσφυγες εκτίθενται στη βία και στο θάνατο στα σύνορα», ανέφεραν οι διαδηλωτές.
«Η συμφωνία επανεισδοχής που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ το 2016 έκανε τις ζωές των προσφύγων να γίνουν εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών και ειδικότερα ο ρόλος του AKP στη Συρία αποτελεί δικαιολογία για τις κατοχικές και επεκτατικές πολιτικές του στη Μέση Ανατολή», υποστήριξαν.
«Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχαριστεί την Τουρκία σαν να κοροϊδεύει τη διεθνή κοινή γνώμη. Ακούμε ότι τα χρήματα δεν έχουν πληρωθεί όλα! Απαιτούμε την ακύρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής, που αποτελεί ένα είδος διακρατικής εμπορίας ανθρώπων και θέλουμε να τελειώσει αυτή η ντροπή», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που διάβασε η επικεφαλής της Πλατφόρμας, Καμίλε Καντάλ.
🔴 Basın açıklamasını Göç İzleme Derneği adına Kamile Kandal okudu.#dokuz8/@puleragema pic.twitter.com/iRTivAJbkg
— dokuz8haber (@dokuz8haber) February 4, 2022
Επισημαίνοντας ότι το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η λίμνη Βαν έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία προσφύγων, η Καντάλ πρόσθεσε:
«Αυτά τα νεκροταφεία μεγαλώνουν, με τις χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους, να μην εφαρμόζουν τον κανόνα της μη επαναπροώθησης και να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα στο άσυλο. Υπενθυμίζουμε σε όλα τα κράτη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τις ευθύνες τους σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και το δικαίωμά τους στη ζωή. Δεν σιωπούμε και δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στους θανάτους προσφύγων».
Στην ανακοίνωση διατυπώθηκαν τα ακόλουθα αιτήματα:
- Ας σταματήσουμε τους θανάτους προσφύγων στα σύνορα, Ανοίξτε τα σύνορα, Ακυρώστε τη συμφωνία επανεισδοχής (επανεισόδου, αποδοχής πίσω)
- Ελλάδα συμμορφώσου με την προσφυγική νομοθεσία, μην απωθείς τους πρόσφυγες
- Γιατί έκλεισε η υπόθεση των προσφύγων που πετάχτηκαν στον ποταμό Έβρο στις 24 Αυγούστου 2021;
- Να διαλευκανθεί το περιστατικό με το θάνατο 19 προσφύγων από το κρύο στα σύνορα και να ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
- Τουρκία μην σπρώχνεις προς τα μπρος τους πρόσφυγες, Ελλάδα μην τους απωθείς, πεθαίνουν οι πρόσφυγες
- Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι ανθρώπινα δικαιώματα
- Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαιώματα, Όχι στο ρατσισμό
- Να ακυρωθεί η συμφωνία επανεισδοχής, τέλος στους θανάτους στα σύνορα
Αντίδραση ΟΗΕ για τους 19 νεκρούς μετανάστες
Η Liz Throssell, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), σε δήλωσή της για το θάνατο 19 μεταναστών στον Έβρο έκανε λόγο για «θλιβερό γεγονός» που πρέπει να διερευνηθεί.
«Οι αναφορές για θανάτους μεταναστών είναι πραγματικά θλιβερές και θα πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως από τις αρμόδιες αρχές. Δεν έχουμε άμεση ενημέρωση για το τί συνέβη εδώ. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ασκούν δικαιοδοσία στα διεθνή τους σύνορα, αλλά πρέπει να το πράττουν υπό το πρίσμα των υποχρεώσεών τους για τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.
Αντίστοιχα, και άλλη μία εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Shabia Mantoo, περιέγραψε τον τρόπο θανάτου των παράτυπων μεταναστών ως «σπαρακτική».
«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα νέα», είπε, επισημαίνοντας ότι παρακολούθησαν το θέμα με όλες τις αρμόδιες πλευρές σχετικά με το περιστατικό και «καλούμε να διενεργηθεί επείγουσα έρευνα. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να διασφαλίζεται, να προστατεύεται και να τίθενται σε προτεραιότητα η ζωή, τα δικαιώματα, η ασφάλεια και η ευημερία των προσφύγων και των μεταναστών».
Τουρκικά ΜΜΕ: «Χλιαρή η διεθνής αντίδραση»
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «χλιαρή» πάντως τη διεθνή αντίδραση στο τραγικό γεγονός, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση στην Ελλάδα ήταν έμμεση και περιορισμένη.
«Στις δηλώσεις που έγιναν, αφενός το περιστατικό δεν μπορούσε να αγνοηθεί, αφετέρου ήταν αξιοσημείωτο ότι δεν επισημάνθηκε ευθέως η Ελλάδα…», σχολιάζουν.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr