Αριστερά: Οι δειλές δημόσιες επαφές Φάμελλου και Χαρίτση και το παρασκήνιο της συνάντησης στελεχών υπό την Λούκα Κατσέλη
Η πολιτική αμηχανία στον χώρο της Αριστεράς είναι προφανής - Οι συναντήσεις, γνωστές και κρυφές, στελεχών φέρνουν στην επιφάνεια σενάρια νέων σχηματισμών και σκιαμαχίες που εμπλέκουν ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Στον χώρο αριστερά του ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες υπάρχουν διαφόρων ειδών αναζητήσεις για την ανασυγκρότηση του πολυδιασπασμένου χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, καθώς και μεμονωμένα πρόσωπα του χώρου συζητούν για το ενδεχόμενο μιας μορφής συνεργασίας στις επόμενες κάλπες, ενώ εκδηλώνονται δειλά-δειλά κινήσεις συνεννόησης.
Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μεν την συνάντηση του Αλέξη Χαρίτση με τον Σωκράτη Φάμελλο για να κατατεθεί μια κοινή πρόταση προανακριτικής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ η πληροφορία πως η Λούκα Κατσέλη οργάνωσε συνάντηση στελεχών από τα δύο κόμματα και «πασοκογενείς», ανακάτεψε περαιτέρω την τράπουλα.
Φάμελλος και Χαρίτσης μακριά από κάμερες
Η συνάντηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ήρθε μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση να επικοινωνήσει με τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης κοινής πρότασης για προανακριτική. Η (για διαφορετικούς λόγους) άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ σε συνδυασμό με την απροθυμία όλων να συμπράξουν με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, φέρνει την Πατησίων στο μονόδρομο της σύμπραξης με την Κουμουνδούρου επί αυτού του συγκεκριμένου θέματος.
Η συνάντηση όμως δεν προβλήθηκε όπως θα ανέμενε κανείς. Η συνάντηση δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο της Βουλής και δεν υπήρξε δημοσιογραφική κάλυψη, ούτε δηλώσεις των Φάμελλου και Χαρίτση. Οι χαμηλοί τόνοι επιβλήθηκαν κατά τα φαινόμενα από την ανάγκη να μην υπάρξει «σπίθα που θα γίνει πυρκαγιά» στα δύο κόμματα. Μπορεί, δηλαδή, η κοινή πρόταση για προανακριτική να μην βρίσκει αντιρρήσεις, ωστόσο μια φωτογραφία των επικεφαλής των δύο κομμάτων να ξυπνούσε το «τέρας» της εσωστρέφειας και του διχασμού κυρίως στην Πατησίων και δευτερευόντως στην Κουμουνδούρου.
Στο μεταξύ και στα δύο κόμματα έχουν προγραμματιστεί συνέδρια για τον επόμενο μήνα. Και αν στον ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνίες των στελεχών δεν αφορούν το πολιτικό σκέλος, αλλά οργανωτικά ζητήματα και την ισορροπία των εσωκομματικών δυνάμεων, στη Νέα Αριστερά παρατηρείται πολιτική δυσπραγία. Η απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής, με την οποία απορρίφθηκε το ενδεχόμενο μιας άμεσης και βιαστικής εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει σε φυγόκεντρες τάσεις. Ο μεν Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να έχει υπαναχωρήσει από την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος, ενώ δεν είναι σαφές ποια τακτική θα ακολουθήσει η μερίδα των «νικητών» της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Η συνάντηση υπό την Κατσέλη και η φημολογία
Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία που δημοσιεύθηκε από το dnews.gr πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη συνάντηση με τη συμμετοχή του Διονύση Τεμπονέρα και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, τον Πέτρο Κόκκαλη από τον «Κόσμο» και πασοκογενείς που κρατούν αποστάσεις εδώ και χρόνια από την Χαριλάου Τρικούπη, όπως οι πρώην συνδικαλιστές Χρήστος Κοκκινοβασίλης και Δημήτρης Πιπεργιάς.
Οι λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου, είναι συγκεχυμένες και αντικρουόμενες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, δεν επρόκειτο για κάποιας μυστικής συνάντησης, αλλά για κοινωνική συναναστροφή, στην οποία υπήρξε χαλαρή ζύμωση, μεταξύ των παραβρισκόμενων.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση αυτή ήταν σε γνώση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η θεματολογία της δεν αφορούσε την ίδρυση κάποιου νέου φορέα. Η συνάντηση προηγήθηκε άλλωστε δύο εκδηλώσεων στα Γιαννιτσά (23/5) και την Πάτρα (2/6), στις οποίες θα μιλήσουν αρκετοί εκ των συμμετεχόντων στην επίμαχη συνάντηση, με την σημαντική προσθήκη του Χάρη Καστανίδη.
Η φήμη πως στην συνάντηση έγινε συζήτηση για την ίδρυση νέου φορέα δεν επιβεβαιώνεται, ενώ φαίνεται να προήλθε ως συμπέρασμα από μια εκτίμηση της Λούκας Κατσέλη (Ναυτεμπορική TV), που εμφανίστηκε 1000% βέβαιη πως το κενό που υπάρχει στον πολιτικό χώρο θα συμπληρωθεί από ένα νέο ψηφοδέλτιο, καθώς στην πολιτική τα κενά αργά ή γρήγορα συμπληρώνονται. Είναι άλλωστε γνωστό πως από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για ένα κοινό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος πλέον δεν αναφέρεται σε αυτόν τον στόχο.
Μακριά ο Αλέξης Τσίπρας
Αυτόματα, βέβαια, στην εν λόγω σεναριολογία εμπλέκεται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει σχέση καμία με την πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη να πραγματοποιηθεί η επίμαχη συνάντηση. Ο πρώην πρωθυπουργός, το ινστιτούτο του οποίου αναμένεται τον Ιούνιο να πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό του, δεν επιθυμεί να εμφανίζεται ως πρόσωπο που λειτουργεί παρασκηνιακά ή που βάζει «λαγούς» να κάνουν κινήσεις για λογαριασμό του.
Ο ίδιος άλλωστε έχει επισημάνει επανειλημμένα πως η πολυδιάσπαση δυνάμεων δεν ωφελεί, οπότε και ένα νέο «αποσχιστικό» σχήμα θα λειτουργούσε αρνητικά στην μάχη για την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε στον πρόλογο του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα, είχε αναφέρει πως υπάρχει «ανάγκη για ένα νέο βηματισμό από την Αριστερά και όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας».
Σφοδρά χτυπήματα εκατέρωθεν: Το Ιράν έπληξε το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασντόντ - Ισραηλινή επίθεση στο Φορντό
Ανησυχία για τη μεγάλη φωτιά στη Χίο: Σε τουλάχιστον 5 σπίτια οι φλόγες - Μπαράζ εκκενώσεων
Φωτογραφίες της Σούδας και κρυπτογραφημένο λογισμικό στο λάπτοπ του Αζέρου που συνελήφθη για κατασκοπεία
Ο Michael Kiwanuka στο Ηρώδειο: Ο άνθρωπος πίσω από το «Cold Little Heart» που θα σε κάνει να πιστέψεις ξανά στη μουσική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr