Οι «άγνωστοι Χ» στην εξίσωση της κυβέρνησης: Τα δύσκολα θέματα που ζητούν λύση
Μια πολυπαραγοντική εξίσωση καλείται να λύσει η κυβέρνηση, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα διαδέχονται το ένα το άλλο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
![Κυβέρνηση/Eurokinissi](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/5e65d4aa-4dea-442a-8694-a1ffe5be5cd3.jpg)
Μια πολυπαραγοντική εξίσωση καλείται να λύσει η κυβέρνηση, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα διαδέχονται το ένα το άλλο. Μια σειρά ερωτήματα ζητούν απάντηση για την τραγωδία των Τεμπών και δεδομένο θεωρείται πως η πίεση της αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί. Στις 28 του μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από το πολύνεκρο δυστύχημα, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να έχει προχωρήσει η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τον Χ. Τριαντόπουλο. Πάντως μετά από τα νέα βίντεο που παρουσιάστηκαν (και για τα οποία υπήρξε νέος κύκλος συζητήσεων), αναμένεται να πάνε πιο πίσω τα πορίσματα, ενώ μένει να φανεί και πότε θα γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Παράλληλα όμως από την κυβέρνηση καλούνται να αντιμετωπίσουν και μια σειρά άλλων ανοικτών μετώπων και η προσοχή στρέφεται σε τρία περίπλοκα θέματα:
1.Σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το πόσο θα κρατήσει η σεισμική δραστηριότητα. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών (για παράδειγμα υπήρξαν οι πρώτες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν παρατηρούνται ακυρώσεις για το Πάσχα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προβληματισμός για αν το θα μπορούσε να επηρεαστεί η βαριά βιομηχανία του τουρισμού αν συνεχιστούν τα χτυπήματα του Εγκέλαδου τις επόμενες εβδομάδες
2.Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρίσιμος θα είναι ο Μάρτιος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Από την μια πλευρά μια σειρά κινήσεων δείχνουν πως δεν έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της αφήγημα στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη δεν θέλει να φανεί πως ευθύνεται για τον τερματισμό του διαλόγου.
Στις 17 και 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πενταμερής για το Κυπριακό, ενώ από εκεί και πέρα μένει να αποφασιστεί και η ημερομηνία για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Από την Αθήνα θέλουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις αλλά ταυτόχρονα έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές. Καμία συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι το σαφές μήνυμα που εκπέμπεται
3.Οικονομία. Η πορεία των τιμών παραμένει ο βασικός πονοκέφαλος των νοικοκυριών σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα πακέτο μόνιμων μέτρων και τον Απρίλιο θα μπει σε εφαρμογή η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ «ψήνονται» και πρόσθετα παρεμβάσεις (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών για υπερωρίες, υπερεργασία και αργίες). Υπενθυμίζεται πως με βάση το σχεδιασμό στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.
Παράλληλα από την κυβέρνηση αναμένουν και μια σειρά δικαστικών αποφάσεων το επόμενο διάστημα, που ενδεχομένως να έχουν δημοσιονομικό «αποτύπωμα» (για παράδειγμα το καλοκαίρι θα γίνει η πρότυπη δίκη για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο). Στο μεταξύ εκτιμάται πως περίπου 370.000 άτομα που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια περιμένουν να «δουν» όταν βγουν οι σχετικές αποφάσεις αναδρομικά εντεκάμηνου (για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις), ωστόσο για κάποιους άλλους κλείνει το θέμα. Με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση - μετά την χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου -να μιλούν για την ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για το θέμα.
Τέλος μένει να φανεί και πως θα κινηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα των δασμών, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ/ επέκταση και την ελληνική οικονομία.
Τα σενάρια ανασχηματισμού
Έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για ανασχηματισμό και το θέμα όπως ήταν φυσικό απασχολούσε χθες και τα …πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί στη Βουλή μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα ονόματα διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς φαίνεται πως αυτή τη φορά θα επιλεγεί ένας ευρύς ανασχηματισμός προκειμένου να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης ή θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη δεύτερη περίπτωση δεν αποκλείεται στο υπουργείο Εξωτερικών να πάει ο Κωστής Χατζηδάκης και επομένως θα υπάρξει αλλαγή φρουράς και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Μάκης Βορίδης θεωρείται πιθανό να πάρει παραγωγικό υπουργείο, ενώ μένει να φανεί αν ο Άκης Σκέρτσος θα αναλάβει κάποιο βαρύ υπουργείο ή θα παραμείνει υπουργός Επικρατείας. Στους αμετακίνητους είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι μακρύς: Τι χάνει το Κίεβο και η «νίκη» της Ρωσίας μετά την επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι
Σεισμοί ενός έτους έγιναν μέσα σε 10 μέρες στις Κυκλάδες - Ο Βασίλης Καραστάθης εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο στο OPEN
«Για 12 ευρώ με πέταξε έξω και σύρθηκα στον δρόμο»: Όσα περιγράφει θύμα του οδηγού ταξί
Παίκτρια του Deal ερωτεύτηκε διαγωνιζόμενο το 2018, τον βρήκε μετά από 3 χρόνια και... παντρεύτηκαν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr