Φλωρίδης: Το τέλος του 2024 βρίσκει την Δικαιοσύνη σε ένα τελείως καινούριο τοπίο
«Έχει γίνει μία μεγάλη αλλαγή στη δικαιοσύνη»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Το τέλος του 2024 βρίσκει την ελληνική δικαιοσύνη σε ένα τελείως καινούργιο τοπίο, αφού πλέον βαδίζει σε καινούργιες ράγες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας απόψε στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου που θα φιλοξενήσει το Πρωτοδικείο.
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κοντά δικαστικό μέγαρο, το οποίο, έπειτα από τις εργασίες διαμόρφωσης, θα μετατραπεί, όπως είπε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας, σε ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο.
«Έχει γίνει μία μεγάλη αλλαγή στη δικαιοσύνη»
Ξεκινώντας ο Γιώργος Φλωρίδης την ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, σημείωσε ότι «έχει γίνει μία μεγάλη αλλαγή στην δικαιοσύνη, η οποία εκκρεμούσε στη χώρα εδώ και 113 χρόνια και πάνω σε αυτή την μεγάλη αλλαγή θα πατήσουν αυτές που έρχονται», προσθέτοντας:
«Δηλαδή η αλλαγή που θα γίνει την Άνοιξη του 2025 στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, η οποία θα επιτρέψει δύο πράγματα: Πρώτον, στους δικαστές να καταφέρουν να ασχοληθούν με την ουσία των υποθέσεων και να σταματήσουν, λόγω της δικονομίας που έχουμε, να ασχολούνται με τις διαδικαστικές υπεκφυγές.
Δεύτερον, μέσα από αυτή την καινούργια δικονομία θα μπορέσουμε να συντομεύσουμε το χρόνο έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης περίπου στις 630 μέρες από τις 1.500 που είναι σήμερα, ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο του χρόνου που ισχύει στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης».
«Ήδη», όπως είπε, ο Γιώργος Φλωρίδης, «λειτουργεί μία άλλη ρύθμιση που κάναμε και η οποία υπηρετεί πάλι τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης» και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους. Τα αποτελέσματα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εντυπωσιακά από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν. Αν σκεφθεί κάποιος ότι είχαμε δικαστικές διακοπές όλο το καλοκαίρι και ο νόμος αυτός λειτουργεί από το τέλος του Ιουνίου, περίπου 23.000 υποθέσεις που απασχολούσαν δικαστές και δικαστικούς γραμματείς, αυτές επιλύθηκαν σε αυτό το διάστημα από τους δικηγόρους . Αυτό σημαίνει ότι αφαιρέθηκαν υποθέσεις από τους δικαστές, δηλαδή τους απάλλαξε από έναν φόρτο και ταυτόχρονα οι υποθέσεις αυτές επιλύθηκαν σημαντικά πιο γρήγορα και βεβαίως η επαγγελματική δραστηριότητα των δικηγόρων αυξήθηκε. Αυτό, αν το μετρήσει κάποιος σε ετήσια βάση, τα αποτελέσματα θα είναι εξόχως σημαντικά».
«Μέχρι το καλοκαίρι πιστεύω», συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «ότι θα έχουμε ολοκληρώσει μία επεξεργασία, ίσως του πιο σύγχρονου νομοθετήματος για τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφόρων», προσθέτοντας:
«Αυτό σημαίνει δικηγορική διαμεσολάβηση, δικαστική διαμεσολάβηση και διαιτησία σε καινούργια βάση.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει, όπως ελπίζουμε, στην πιο θεαματική αλλαγή στον τομέα της δικαιοσύνης, μετά τον δικαστικό χάρτη, που είναι η μεταφορά σημαντικού όγκου υποθέσεων έξω από την κανονική δικαιοδοτική λειτουργία, άρα θα πετύχουμε, εφόσον τα καταφέρουμε, συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Δηλαδή, πολλές υποθέσεις θα επιλύονται σε ταχύτατο χρονικό διάστημα με τη σημαντική συμβολή των δικηγόρων. Εδώ θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτός ο θεσμός μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τις ικανοποιητικές αμοιβές των δικηγόρων, αλλιώς δεν έχει καμία τύχη και αυτό θα διασφαλιστεί απολύτως. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι θα αποδέχονται να προσφύγουν στη διαδικασία αυτή, θα δουν τις υποθέσεις τους, αντί να χρονίζουν, να επιλύονται σε ένα εξάμηνο και ταυτόχρονα η μεταφορά αυτού του όγκου από τα δικαστήρια στην εξωδικαστική επίλυση, δηλαδή τους εναλλακτικούς τρόπους, θα δώσει μία περαιτέρω δυνατότητα στους δικαστές να ασχοληθούν καλύτερα με τις υποθέσεις οι οποίες θα παραμείνουν».
«Σε εξέλιξη ένα τεράστιο πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης»
«'Άρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Γιώργος Φλωρίδης, «δεν είναι σημειακές οι παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε, αλλά είναι ένα σχέδιο το οποίο υπηρετεί ένα στόχο» και συνέχισε: «Δηλαδή η δικαιοσύνη να ενεργεί γρήγορα, γιατί η δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται γρήγορα, παύει να είναι δικαιοσύνη. Και βεβαίως επειδή ακριβώς η δικαιοσύνη θα ενεργεί γρήγορα, αυτό θα ωφελεί την ελληνική κοινωνία. Στην πραγματικότητα όλοι εμείς υπηρετούμε ένα πράγμα, δηλαδή υπηρετούμε τον κόσμο από όποια θέση κι αν είμαστε. Εμείς από την πολιτική θέση, οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι από την δική τους θέση. Άρα, αυτό μας οδηγεί στο να είμαστε πάντα στην ίδια πλευρά, με την έννοια ότι όλοι πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών τρόπων για να υπηρετούμε το κεντρικό μας στόχο που είναι η ελληνική κοινωνία. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στο να αλλάξει αιώνα η ελληνική δικαιοσύνη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης, το οποίο και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στην αλλαγή των συνθηκών» και συνέχισε:
«Σε αυτό το πρόγραμμα πιστεύουμε πάρα πολύ και έχει δύο αιχμές. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες για τις δίκες από απόσταση, όπου αυτό μπορεί να γίνει, χωρίς να θίγονται δικαιώματα κατηγορουμένων, χωρίς να θίγεται η επαγγελματική δραστηριότητα των δικηγόρων, αλλά ούτε και η δικαιοδοτική λειτουργία. Θα γίνει εκεί που πρέπει να γίνει και αυτό θα εξοικονομήσει πάρα πολλούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.
Η δεύτερη είναι ότι πρέπει, και πιστεύω θα είμαστε σε μερικούς μήνες έτοιμοι, να θέσουμε σε λειτουργία, έστω πιλοτικά στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, τον λεγόμενο ψηφιακό φάκελο, που σημαίνει ότι αγωγή, προτάσεις, έκδοση απόφασης, προσθήκες, αντικρούσεις, έφεση, προτάσεις επί της έφεσης , απόφαση επί της έφεσης, θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα ηλεκτρονικό σημείο. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται στην πραγματικότητα η μετάβαση της δικαιοσύνης στην καινούργια εποχή».
«Αυτό που μας ικανοποιεί σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε», υπογράμμισε ο Γιώργος Φλωρίδης, «είναι ότι όλοι οι συντελεστές είναι ταγμένοι σε αυτήν την υπόθεση» και συμπλήρωσε: «Ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, αλλά εν τέλει η δουλειά όλων μας είναι αυτές οι απόψεις να συντίθενται για να προκύπτει ένα κοινό αποτέλεσμα, το οποίο όλοι μας θέλουμε και όλοι θα είναι κερδισμένοι. Και νομίζω ότι έτσι θα προχωρήσουμε».
Σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια που έγινε στην Πάτρα, για την εξεύρεση νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο. «Αυτό», όπως είπε, «είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας όλων των συντελεστών της δικαιοσύνης και των τοπικών φορέων».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σήμερα θεωρώ ότι επιλύουμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το στεγαστικό πρόβλημα της δικαιοσύνης στην Πάτρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και επεσήμανε: «Αυτό έγινε κατορθωτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή υπήρξε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, τον δικηγορικό σύλλογο και τις αρχές του τόπου. Δηλαδή, όλοι συνέβαλαν, ο καθένας από την δική του πλευρά, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα. Εμείς είμαστε ευτυχείς που ένα μακροχρόνιο πρόβλημα βρίσκει σήμερα την λύση του. Η Πάτρα αποκτά δικαστικές υποδομές που τις έχει ανάγκη».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «πολύ σύντομα θα αποδώσουμε στην κοινωνία δράσεις και λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες σε αυτή μεγάλη πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή της».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr