ΣΥΡΙΖΑ: Το «ναι» στις αμυντικές δαπάνες δυσκολεύει τον διάλογο με τη Νέα Αριστερά - Αρρυθμίες για Εθνική Τράπεζα
«Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με… επιφυλάξεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εξοπλιστικά προγράμματα αμφισβητεί την «αριστερή στροφή» της Κουμουνδούρου, ενώ ο Παύλος Πολάκης με τις δηλώσεις του για την Εθνική Τράπεζα προκαλεί δυσφορία στην κομματική ηγεσία.
«Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με… επιφυλάξεις
Η ηγεσία της Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα έβαλε στοίχημα να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος στην «συναινετική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού θόλωσε το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έβαλε ένα ακόμα εμπόδιο στον διάλογό του με τη Νέα Αριστερά.
Η απόφαση για το «ναι» στις αμυντικές δαπάνες ελήφθη από το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου, ενώ ιδιαίτερες διαφωνίες δεν καταγράφηκαν από τους βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στο όργανο. Στους κόλπους των βουλευτών είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις, με την ηγεσία του κόμματος να μεταδίδει πως «δεν υπάρχουν δογματικές απόψεις». Υπενθυμίζεται πάντως πως ο (επίφοβος για αποχώρηση) Βασίλης Κόκκαλης είχε πει δημόσια πως ο ίδιος θέλει να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, ενώ είχε εμφανιστεί να βρίσκεται εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του νέου προέδρου.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολογούσαν την στάση του με το σκεπτικό πως οι αμυντικές δαπάνες «δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι», όταν με εισήγηση Κασσελάκη το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψήφισε τις εν λόγω δαπάνες κάνοντας εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως παρόλα αυτά το κόμμα διατηρεί «σοβαρές επιφυλάξεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που σχεδιάζει για το μέλλον η κυβέρνηση, αλλά και για τα σοβαρότατα ελλείματα που υπάρχουν σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις με ευθύνη της» και σημείωναν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ είναι και παραμένει η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία».
Χαρίτσης: Καμία διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ Φάμελλου
Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολιτική Κασσελάκη στο συγκεκριμένο πεδίο πρόσθεσε επιχειρήματα στην ηγεσία της Νέας Αριστεράς, που θεωρεί πως το πρόβλημα της Κουμουνδούρου είναι πολιτικό και δεν περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο που βρίσκεται στην κορυφή του. Η Νέα Αριστερά κάλεσε προ εβδομάδων τα υπόλοιπα κόμματα της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» να αποδείξουν έμπρακτα την σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση καταψηφίζοντας τις αμυντικές δαπάνες.
Και αν για το ΠΑΣΟΚ ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο να κρατήσει την ίδια στάση που κρατά εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια καλή ευκαιρία να μετακινηθεί από το περσινό «ναι» και να βελτιώσει τις συνθήκες συζήτησης με την Νέα Αριστερά.
«Αυτό το οποίο δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρσι είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «τα ίδια που ψήφιζε και πέρσι, με διαφορετικό πρόεδρο -τον κύριο Κασσελάκη- ψηφίζει και φέτος με διαφορετικό πρόεδρο -τον κύριο Φάμελλο». Συμπλήρωσε, δε, πως «συναινούν λοιπόν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παράγγελμα του κυρίου Ρούτε και στην πολιτική της κυβέρνησης».
Απόσταση Φάμελλου και Πολάκη για την Εθνική Τράπεζα
Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν πως θέλουν να μεταθέσουν στην οικονομία το επίκεντρο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Ωστόσο και εκεί, η Κουμουνδούρου δεν έχει ακόμα κατακτήσει ενιαία φωνή. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως ο Παύλος Πολάκης εμφάνισε άλλες θέσεις σχετικά με το ρόλο και τις κινήσεις του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει να διεκδικεί διακριτή πολιτική παρουσία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε αναφερθεί στις κινήσεις που μπορεί να κάνει το δημόσιο μέσω της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να επηρεάσει το ύψος των επιτοκίων και να πάψουν οι τράπεζες να λειτουργούν ως «καρτέλ». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, είχε μίλησε μάλιστα για την ανάγκη το κράτος να έχει «ενεργητική παρουσία στην Εθνική Τράπεζα, στη μετοχική σύνθεση, ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες». Ουσιαστικά η θέση της ηγεσίας του προβλέπει το Δημόσιο να αξιοποιήσει το 8,34% που κατέχει μέσω ΤΧΣ στην μετοχική σύνθεση του στην Εθνική Τράπεζα, ενώ επισημαίνει πως όλες οι κινήσεις βρίσκονται εντός του πλαισίου των κανόνων της ΕΚΤ και του SSM.
Ωστόσο Παύλος Πολάκης διαφοροποιήθηκε από την κομματική «γραμμή», κάτι που προκάλεσε δυσθυμία στην Κουμουνδούρου. Ο βουλευτής Χανίων πήγε πολλά βήματα παραπέρα, υποστηρίζοντας από το βήμα της Βουλής πως «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πρέπει η Εθνική να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα». Ο βουλευτής Χανίων αναρωτήθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Έχουμε καθαρή ζημιά του δημοσίου 8,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον μόνο από την Εθνική. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω;».
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr