Κεντροαριστερά: Τράπεζες και Ράμμος αναθερμαίνουν τις συζητήσεις στην «προοδευτική αντιπολίτευση»
Δύο πρωτοβουλίες προκαλούν κινητικότητα στον χώρο «αριστερά του Κέντρου», αναγκάζοντας το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά να διεξάγουν έναν άτυπο διάλογο για κοινό βηματισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δύο πρωτοβουλίες προκαλούν κινητικότητα στον χώρο «αριστερά του Κέντρου», αναγκάζοντας το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά να διεξάγουν έναν άτυπο διάλογο για κοινό βηματισμό σε πολιτικό και θεσμικό πεδίο. Ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε επί τάπητος την τροπολογία του κόμματός του για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, ο δε Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε τον πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για πρόεδρο της Δημοκρατίας καλώντας και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα να τον υπερψηφίσουν.
Οι αντιδράσεις των ηγεσιών των τριών κομμάτων στις δύο πρωτοβουλίες δεν ήταν αρνητικές, γεγονός που δείχνει πως τα τρία κόμματά κρατούν αποστάσεις αυτή τη στιγμή από την άγρια αντιπαλότητα και τους ανταγωνισμούς. Στόχος τους, να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους, αξιοποιώντας την φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση και προβάλλοντας τις προγραμματικές τους θέσεις και την πολιτική τους αυτονομία.
Συσπειρώνει η έκτακτη εισφορά στις τράπεζες
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντήσει σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχοντας στον χαρτοφύλακά του την τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, την οποία όμως έχει ήδη απορρίψει ο πρωθυπουργός. Ήδη από τη Δευτέρα, όταν ανακοίνωσε την κατάθεση της τροπολογίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αναφέρει πως η συγκεκριμένη κίνηση έχει ως πολιτικό στόχο να διαφανεί η διαφορά πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, ωστόσο ήταν εμφανής και ο σκοπός να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις γύρω από την πρωτοβουλία αυτή.
«Δεν κάνω ανταγωνισμό προτάσεων με το ΠΑΣΟΚ, προς Θεού, θεωρώ ότι καλά έκανε το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος εχτές, συμπληρώνοντας πως «έρχεται μια ακόμα προοδευτική δύναμη να συνηγορήσει σε κάτι που είπε ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε θετικός στην κίνηση του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο είχε καταθέσει πρόταση νόμου, στην οποία περιλαμβάνονταν διατάξεις για φορολόγηση των τραπεζών, κατά τι πιο προωθημένες. Σημείωσε πάντως (OT Forum) πως ο ίδιος έχει κάτσει στο παρελθόν στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για την πρόταση δυσπιστίας, επισημαίνοντας πως «οτιδήποτε χρειάζεται να κάνουμε για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας συνολικά, θα το κάνουμε».
Θετική στάση φαίνεται να έχει και η Νέα Αριστερά, με τον Αλέξη Χαρίτση να στρέφει τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, με την ανοχή της κυβέρνησης, είναι άνευ προηγουμένου»» είπε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ψέγοντας την κυβέρνηση πως αφήνει τις τράπεζες να «μοιράζουν μερίσματα από τα υπερκέρδη! Και πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα τραπεζικά μερίσματα! Αν είναι δυνατόν!». Ωστόσο η Νέα Αριστερά, λένε στελέχη της, έχει περισσότερες προτάσεις για την κερδοφορία των τραπεζών και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία, τις οποίες θα παρουσιάσει άμεσα.
Η πρόταση για Ράμμο ως ΠτΔ επισπεύδει τη συζήτηση για κοινή στάση
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς εχτές κατέθεσε την πρόταση να ψηφιστεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Ράμμος, πρόσωπο εμβληματικό στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Αλέξης Χαρίτσης επικοινώνησε προηγουμένως με τον Χρήστο Ράμμο για να τον ενημερώσει για την πρόταση του, ενώ όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης έχουν εξάρει τις προσπάθειές του ως επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Η πρόταση Χαρίτση, ανάγκασε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν για το ζήτημα, ενώ φόντο υπάρχει δυστοκία στο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα πρέπει να προτείνει πρόσωπο από τη ΝΔ ή να κάνει άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ προτείνοντας κάποιο πρώην κορυφαίο στέλεχός της.
Στη Χαριλάου Τρικούπη προκλήθηκε αμηχανία, καθώς προστέθηκε ακόμα μια πηγή πίεσης για το θέμα, αυτή τη φορά από τα αριστερά. Πηγές του κόμματος επιμένουν πως δεν προτίθενται να μπουν σε ονοματολογία και πως η Χαριλάου Τρικούπη θα τοποθετηθεί θεσμικά την κατάλληλη ώρα. Το όνομα του Χρήστου Ράμμου ακούστηκε προ ημερών από τον Θόδωρο Μαργαρίτη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με κομματικές πηγές να τον «αδειάζουν». Ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να μην βλέπει αρνητικά την περίπτωση του Χρήστου Ράμμου. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, που σημείωσε πως «εμείς δεν αποδοκιμάσαμε τον κ. Ράμμο» και να σημειώνει πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «έδωσε μάχη για τη Δημοκρατία και όχι για φιλοδοξίες».
Θετικά βλέπουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο, με τον Σωκράτη Φάμελλο να επιφυλάσσεται όμως να τοποθετηθεί μετά από τις σχετικές συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. «Η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει με δημόσιους όρους, αλλά με θεσμικούς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «το τελευταίο διάστημα ανησυχούμε ιδιαίτερα γι’ αυτά τα στοιχεία του κράτους δικαίου και του Συντάγματος». Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρώην πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον Χρήστο Ράμμο ως «εξαίρετο λειτουργό της Δικαιοσύνης». Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ωστόσο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, καθώς με τις ενέργειές του έχει προχωρήσει σε «θεσμική υποβάθμιση του θεσμού».
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr