Ελληνοτουρκικά: Με ποια ατζέντα προσέχεται ο Φιντάν στη συνάντηση με Γεραπετρίτη
Καμία συζήτηση για κυριαρχικά δικαιώματα, διαμηνύει η Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αύριο το πρωί αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με την Αθήνα να κρατά μικρό καλάθι και να στοχεύει στην διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Τι λένε Γεραπετρίτης – Φιντάν πριν τη συνάντηση
Μιλώντας στη Hurriyet, και απαντώντας για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιχειρεί να προσδώσει έναν αέρα ορθολογισμού, παραμένοντας σταθερός στη γραμμή του διεθνούς δικαίου. Αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης αλλά ταυτόχρονα προωθεί την αναγκαιότητα του διαλόγου και της συνεννόησης, προβάλλοντας για άλλη μια φορά την επίλυση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ως το μοναδικό σημείο τριβής που θα μπορούσε να συζητηθεί σε διεθνές δικαστήριο και να λειτουργήσει ως καταλύτης στην πορεία προς μια μόνιμη εξομάλυνση.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα σε μια ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού θα ήταν καθοριστική για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και για την αποφυγή δυνητικών εντάσεων», είπε και συνέχισε:
«Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση, αλλά και η θέση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πρέπει να γίνεται κατόπιν συμφωνίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα ενδιαφερόμενα κράτη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Aksam, ο κ. Φινταν σημείωσε: «Έχουμε την αρχή της αναζήτησης λύσεων στα υφιστάμενα ζητήματά μας με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους (καζάν- καζάν), όπως ορίζει το όραμα που διατύπωσε ο πρόεδρός μας. Συζητάμε ποιοτικά τα υφιστάμενα προβλήματα και στοχεύουμε στον τερματισμό τους με τρόπο που θα μπορεί να είναι οριστικός και θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης».
Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Milliyet, ένα κεντρικά θέματα της ατζέντας του Χακάν Φιντάν αφορά και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, θέμα που το έχει καταστήσει η Άγκυρα «ευαίσθητο» τα τελευταία χρόνια, για να το επικοινωνήσει καλύτερα προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Φιντάν θα θέσει για μία ακόμη φορά το ζήτημα των «Τούρκων ομογενών» στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω, διατηρώντας έτσι μια επιπλέον διπλωματική πίεση πάνω στην Ελλάδα και για άλλα θέματα εκτός Αιγαίου. «Μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα δώσει έμφαση ο Φιντάν είναι η κατάσταση της 'Τουρκικής Μειονότητας' στη 'Δυτική Θράκη', καθώς και των 'Τούρκων ομογενών' στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.
Καμία συζήτηση για κυριαρχικά δικαιώματα, διαμηνύει η Αθήνα
Η Αθήνα ωστόσο, διαμηνύει -όπως έγραψε το ethnos.gr- πως δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως η οποιαδήποτε συζήτηση θα αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδος, θα γίνει μόνον υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ότι αυτό συνιστά τη μία και μόνη διαφορά, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι.
Από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν μπορέσει να προχωρήσει η συζήτηση σε μια πιο βαριά ατζέντα στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Υπενθυμίζεται εδώ πως τον Ιανουάριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Επομένως ακόμα και αν δεν γίνουν βήματα προόδου στο διάλογο των δύο χωρών στόχος είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα λεγόμενα εύκολα θέματα. Πρόκειται για θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης κ.α.
Κρίσιμη θεωρείται η συνεργασία με την Τουρκία και στο μεταναστευτικό. Είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο καθώς ευρωπαϊκά κράτη υιοθετούν μία πιο σκληρή γραμμή, ενώ την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ροών
Το πρόγραμμα Φιντάν στην Αθήνα
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υποδεχθεί το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τον ομόλογο του και κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Πριν την επιστροφή του στην Τουρκία θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr