ΔΕΘ 2024: Τα πέντε μηνύματα Μητσοτάκη και το «στοίχημα» των 1000 ημερών
Τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέτρα που ανακοίνωσε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένα πακέτο 45 μέτρων παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, εκπέμποντας παράλληλα σαφή πολιτικά μηνύματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», εστιάζοντας σε μεταρρυθμίσεις που θα τρέξουν μέχρι το 2027. Μίλησε χαρακτηριστικά για έναν «οδικό χάρτη προς το μέλλον» και εστίασε σε «1000 μέρες καθαρού ανοιχτού πολιτικού χρόνου», κλείνοντας με τον τρόπο αυτό σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την «Ελλάδα του 2027», στην οποία όπως είπε «θέλουμε να πάμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά». Μίλησε δε για το ξερίζωμα παθογενειών, για την αναζήτηση λύσεων «έξω από το κουτί» και για μια αναμέτρηση με τα κακώς κείμενα.
Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα εξής :
Παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα στο οικονομικό πεδίο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για κοστολογημένες ανακοινώσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. «Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές» επεσήμανε. Μάλιστα σημείωσε πως ήδη οκτώ κράτη (ανάμεσα τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία) έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών και ανέφερε «κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα και αυτό είναι και το σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές».
- Περιέγραψε μία σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο, θέλοντας να εκπέμψει σήμα πως οι υποσχέσεις γίνονται πράξη. Μίλησε δε για μικρές και μεγάλες «επαναστάσεις του αυτονόητου», που θα φέρουν την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη. Από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και προτάσσουν τις λέξεις «αξιοπιστία», «αποτελεσματικότητα» και «λογοδοσία».
- Απάντησε στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για «κόπωση» αλλά και για αλαζονεία. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε όσους μιλούν για «μεταρρυθμιστική χαλαρότητα», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση εργάζεται και παράγει, όχι με πυροτεχνήματα, ούτε με εντυπώσεις της στιγμής, αλλά με μία μεθοδική δουλειά, με αποτελέσματα τα οποία ενίοτε αργούν να φανούν αλλά φαίνονται όταν ωριμάσουν, κυρίως όμως με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένους στόχους που χτίζονται μέρα-μέρα». Παράλληλα αναφέρθηκε και «σε όσους εύκολα μιλούν για αλαζονεία», λέγοντας πως κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.
- Αναφέρθηκε ακόμα σε αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς και μπορεί να ενοχλούν λίγους. Για να προσθέσει «αν αυτοί είναι οι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης, τότε λογικό και αναμενόμενο ίσως είναι να τα ενεργοποιούν εναντίον της κυβέρνησης, με ψεύτικες εντυπώσεις που οι ίδιοι θεωρούν πιέσεις. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι κοπιάζουν άδικα, γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό».
- Τόνισε πως είναι λάθος η αντιπολίτευση «να εξάγει στη δημόσια σφαίρα τη δική της ανεπάρκεια και απογοήτευση» και προσέθεσε «όπως λάθος θα ήταν να αφήνουμε και τις όποιες αδυναμίες να θολώνουν τη μεγάλη εικόνα του τόπου. Γιατί τα θαύματα είναι για τους μάγους, ενώ στην πραγματική ζωή το λόγο έχει μόνο η σταθερή πρόοδος». Αναφέρθηκε δε σε ένα κομματικό σκηνικό «όπου η κεντρική πολιτική δύναμη σταθερότητας γίνεται πολιτικό «αλεξικέραυνο» για ό,τι άσχημο προκύπτει».
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών, ενώ σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης επικρατεί απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Και εστιάζουν σε ένα αφήγημα σταθερότητας για να συσπειρώσουν ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες.
Οι βασικοί άξονες του πακέτου της ΔΕΘ
«Καθαροί αριθμοί, καθαρές προτεραιότητες, καθαρές προθέσεις: πρώτον, τη στήριξη του μέσου εισοδήματος και την προστασία της οικογένειας και των πιο ευάλωτων, δεύτερον, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και τρίτον, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε «ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό». Επισημαίνουν δε πως οι προτεραιότητες είναι σαφείς: άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Ουσιαστικά ανακοινώθηκε ένα πλέγμα μέτρων που απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες, όπως οι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Παράλληλα όμως έγιναν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις για ομάδες που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα οι ένστολοι και οι γιατροί.
Έμφαση παράλληλα δίνεται σε στοχευμένες δράσεις για την στήριξη ευάλωτων ομάδων, ενώ ένα μεγάλο μέρος των μέτρων έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Νότια Κορέα: Αποσύρεται ο στρατός από τη Βουλή, λίγο μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου - Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις
Εξοικονομώ 2025: Στα σκαριά το νέο πρόγραμμα - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν τον σεΐχη του Κατάρ με τη σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr