Υποκλοπές: Σε δίκη τέσσερις υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών για πλημμελήματα - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το πόρισμα του Αρείου Πάγου
Στο αρχείο η υπόθεση ως προς την ΕΥΠ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές η οποία κράτησε σχεδόν δύο χρόνια.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση των βασικών στοιχείων του πορίσματος από τα οποία προκύπτει πως καμία σχέση δεν έχει το predator με τις κρατικές υπηρεσίες και πως οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν απολύτως νόμιμες.
Στο αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διενεργούσε την έρευνα, έκρινε ότι η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να τεθεί στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το σκέλος που αφορά στην ΕΥΠ. Από την έρευνα της δικαιοσύνης η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ήταν εξαντλητική, δεν προέκυψε καμιά σχέση της ΕΥΠ με το κακόβουλο λογισμικό predator για το οποίο υπήρχαν καταγγελίες για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και κρατικών λειτουργών.
Σε δίκη 4 υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών για πλημμελήματα
Αντιθέτως έκρινε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ενοχής για 4 πρόσωπα οι οποίοι είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι. Πρόκειται για 4 πρόσωπα που είναι εκπρόσωποι από τις ιδιωτικές εταιρείες. Για εκείνους υπάρχει απόφαση να παραπεμφθούν απευθείας σε δίκη για το αδίκημα του απορρήτου των τηλεφωνικών κλήσεων που είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Εδώ υπερισχύει ο νόμος του 2019, όπως αναφέρει η Έλενα Γαλάρη στο OPEN, καθώς από εδώ και στο εξής το αδίκημα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.
Τέλος, 40 μάρτυρες κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούσε ο κ. Ζήσης με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και 300 σελίδες συνολικά ήταν το πόρισμα του αντιεισαγγελέα που παραδόθηκε στην εισαγγελέα.
H ανακοίνωση της Εισαγγελέως
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Oλοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από (2) δύο περίπου έτη συνολικά, (9) εννέα δε μόλις μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας, με την ανάθεσή της από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσωπικά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων. Ο χρόνος εκτιμάται ως ο απολύτως απαραίτητος ενόψει της ασυνήθιστης έκτασης της έρευνας και της σε βάθος διερεύνησης κάθε πτυχής της υπόθεσης.
2.Ενδεικτικά, κατ’ αυτήν εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, και σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες-αναφέροντες μάρτυρες και δη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.
3.Επελήφθησαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και δη η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.
4.Παράλληλα, σε εξέταση μαρτύρων προέβη και η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενήργησε έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν έγγραφα, φορολογικά στοιχεία και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξετάστηκαν στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν δύο αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Διεξήχθη έλεγχος από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και κατατέθηκε το πόρισμά της. Επίσης λήφθηκαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποβλήθηκαν υπομνήματα κλπ.
5.Ικανοποιήθηκαν ακόμη όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία του ως άνω εισαγγελικού λειτουργού. Η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 περίπου σελίδων, που ο ανωτέρω Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέβαλε στην Εισαγγελέα, η οποία συμφώνησε τόσο με το νομικό όσο και με το ουσιαστικό περιεχόμενό του.
6. Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.
7.Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις, η σχετική δε πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε το πρώτον με το Ν. 2225/1994, διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ.την απόφαση της 16/2/2023 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-349/21). Σημειώνεται εξάλλου ότι για την ανωτέρω Εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.
8.Περαιτέρω προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9-12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.
9.Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.
10.Τέλος επισημαίνεται ότι σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (Δικαστική) έρευνα -με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξαρτήτων Αρχών- για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών.
Κυβερνητικές πηγές: «Η Δικαιοσύνη μίλησε»
Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Παράλληλα υπογράμμισαν ότι: «αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».
Τι ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές
«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης.
Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της.
Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».
Κασσελάκης: «Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μου στη Δικαιοσύνη»
«Mε την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά», τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας το πόρισμα του Άρειο Πάγου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που τάραξε συθέμελα το πολιτικό σύστημα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι μιλά «ως Έλληνας πολίτης και όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
«Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων», συμπληρώνει.
«Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση», συνεχίζει κα διευκρινίζει ότι θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πόρισμα που αφορά στις υποκλοπές.
Νέα Αριστερά: «Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη»
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς για το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση υποκλοπών στην οποία κάνει λόγο για «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα».
Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές
Η Νέα Αριστερά σχολιάζει αρχικά ότι λίγο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη- "λανθασμένος χειρισμός από την ΕΥΠ" σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη και την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα πέσει άπλετο φως.
Ωστόσο, όπως τονίζει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πόρισμα του Αρείου Πάγου που δημοσιεύεται σήμερα στα ΜΜΕ, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμελήματα.
«Με λίγα λόγια, οι αποκαλύψεις της μαχητικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, οι δεκάδες κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator, υπουργοί, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, εισαγγελείς, τραπεζικοί, ήταν αποτέλεσμα... τυχαίων γεγονότων και συμπτώσεων» αναφέρει το κόμμα της αριστεράς και καταγγέλλει:
«Γίνεται πια εμφανές το γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία έστησε μια επιτροπή- παρωδία, φυγάδευσε κρίσιμους μάρτυρες και απέκρυψε ζωτικής σημασίας καταθέσεις και στοιχεία στο όνομα του "απορρήτου". Γιατί επιχειρήθηκε πραξικοπηματικού χαρακτήρα αλλοίωση της σύνθεσης της ΑΔΑΕ. Τώρα ο κ. Δημητριάδης μπορεί να επιστρέψει και επισήμως στα καθήκοντα του δίπλα στον κ. Μητσοτάκη».
Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς καταλήγει ότι «σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία. 50 χρόνια ζωής για τη Γ' Ελληνική Δημοκρατία η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση στον Ευρωπαϊκό κανόνα. Ένα καθεστώς παραδομένο στο οργανωμένο έγκλημα και στο παρακράτος».
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr