Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν με στόχο τη… νηνεμία
Σε αυτή την χρονική συγκυρία για να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά μεταξυ των δυο χωρών επιχειρείται να τρέξουν τα … εύκολα θέματα, με την πιο βαριά ατζέντα να πηγαίνει για αργότερα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Παρά τις εστίες διαφωνίας που καταγράφηκαν στη συνάντηση της Άγκυρας και τις κοινές δηλώσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έδειξαν πως θέλουν να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη κλείσει τα επόμενα ραντεβού τους, με στόχο να διατηρηθεί η «νηνεμία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ειδικότερα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και πιθανότατα το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον όπου θα βρεθούν για την σύνοδο του ΝΑΤΟ. Επίσης όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα περί το τέλος του έτους.
«Δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Μοιράστηκα την πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που να μην μπορεί να επιλυθεί » σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν και επικεντρώθηκε στη θετική ατζέντα.
Όπως έγραψε το ethnos.gr, σε αυτή την χρονική συγκυρία για να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά μεταξυ των δυο χωρών επιχειρείται να τρέξουν τα … εύκολα θέματα, με την πιο βαριά ατζέντα να πηγαίνει για αργότερα. Άλλωστε μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό στη γεωπολιτική σκηνή στόχος είναι να μην ανοίξουν νέα μέτωπα και να αποφευχθούν περιττές εντάσεις.
Διαφωνίες στα… σοβαρά θέματα
Σε κάθε περίπτωση, οι διαφωνίες παραμένουν: Ο πρωθυπουργός απάντησε σε αναφορά του Τούρκου προέδρου στη μουσουλμανική μειονότητας της Θράκης (την οποία ο κ. Ερντογάν επιμένει να αποκαλεί «τουρκική»). Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα σημείωσε πως «θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».
Παράλληλα στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Κατ' ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους». Ειδική αναφορά έκανε και στο Κυπριακό επισημαίνοντας; πως «είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για εμάς».
«Σε νέα φάση»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν σε νέα φάση μετά και τη χθεσινή συνάντηση. «Η φάση αυτή διέπεται από μία κανονικότητα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, παραγωγική κανονικότητα. Και τι εννοώ λέγοντας κανονικότητα.
- Πρώτον, ότι υπάρχει μία τακτική περιοδικότητα στις επαφές. Βρισκόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο.
- Το δεύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά που βρισκόμαστε να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα τα οποία να διαχειριζόμαστε. Θα πρέπει να βρισκόμαστε και να συζητούμε τακτικά.
- Και το τρίτο νομίζω και πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να συζητούμε και να διαφωνούμε χωρίς να προκαλούμε εντάσεις και εν δυνάμει εν δυνάμει κρίσεις».
«Διότι η βασική μας τοποθέτηση είναι ότι εστιάζουμε πάντοτε σε εκείνα τα οποία είναι αμοιβαία επωφελή. Όμως θα πρέπει να συζητάμε και για θέματα τα οποία είναι δύσκολα και διαφωνούμε χωρίς κατ’ ανάγκην αυτό να δημιουργεί συνθήκες έντασης. Αποτελέσματα υπάρχουν και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πεδίου», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε:
«Έχει εκλείψει το τελευταίο δεκάμηνο η οποιαδήποτε εχθροπαθής ρητορική. Έχουμε καταλαγιάζει σε ό, τι αφορά την ένταση η οποία προκαλείται τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στο πεδίο, αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του να έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά μας σύνορα, όπως επίσης να μην έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Νομίζω ότι αυτά είναι καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και για την ευημερία του τόπου».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως: «Πρώτον, θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση. Η τουρκική πλευρά μπορεί πράγματι να έχει τις δικές της θέσεις που αφορούν την κυριαρχία και τα θέματα τα οποία η ατζέντα η τουρκική πάντοτε περιελάμβανε. Εντούτοις, στη δική μας συζήτηση θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να ενταχθούν. Δεύτερον, σε ό, τι αφορά την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα».
«Η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της, ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι δική μας πεποίθηση ότι μπορούμε να συζητούμε και να βρίσκουμε λύσεις στα ζητήματα χωρίς να απεμπολούμε κανένα μας δικαίωμα. Και δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απεμπόληση δικαιώματος, θα μου επιτρέψετε να πω. Αυτή την στιγμή πράγματι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ησυχία στο Αιγαίο», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε:
«Νομίζω ότι δεν είναι μακρινές οι εποχές που βιώναμε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Το 2015 – 2016 είχαμε από τα ανατολικά μας σύνορα 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ειδομένη και η Μόρια δεν είναι πάρα πολύ μακρινά. Επιπλέον, να πω ότι η εχθροπαθής ρητορική ήταν μια καθημερινότητα για την Ελλάδα. Οι αερομαχίες στο Αιγαίο εγκυμονούσαν τους κινδύνους να έχουμε από ατύχημα μια πολεμική σύρραξη. Όλα αυτά είναι πολύ νωπά. Εγώ θέλω να σας πω το εξής Δεν είμαι αιθεροβάμων, ούτε αφελής. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές θέσεις της Τουρκίας, οι οποίες ανατρέχουν σε δεκαετίες. Εκείνο το οποίο θέλω είναι να μπορέσουμε να συζητούμε σε ένα πνεύμα διαβουλευτικό, να μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα χωρίς να δημιουργούμε εντάσεις και κρίσεις και από την άλλη πλευρά να προωθούμε μια θετική ατζέντα με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν τις διμερείς μας σχέσεις. Καμία απεμπόληση κυριαρχίας, καμία συζήτηση για την κυριαρχία».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr