Αλέξης Τσίπρας: Τι προκάλεσε το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η «ατυχής διαχείριση» σε τηλεοπτικές άδειες και Novartis, ο Νίκος Παππάς και οι κρίσιμες συνεδριάσεις πριν το συνέδριο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα για «ατυχή διαχείριση» των υποθέσεων στις τηλεοπτικές άδειες και την Novartis δεν προκάλεσαν αίσθηση μόνο λόγω της σκληρής αυτοκριτικής που εμπεριείχε. Κυρίως προκάλεσαν εντύπωση, επειδή δημοσιοποιήθηκε η δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού για πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σήμερα στα κομματικά δρώμενα. Πολλοί γνώριζαν ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν προέκυψε πρόσφατα: Τουναντίον, ο Αλέξης Τσίπρας κρατούσε αποστάσεις από τον Νίκο Παππά επί χρόνια, ενώ η δυσφορία του για τον Παύλο Πολάκη είχε εκδηλωθεί ήδη από την εποχή της πανδημίας και κορυφώθηκε όταν τον παρέπεμψε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα της διαγραφής ή αναρτούσε.
Οι συγκρούσεις που «θάφτηκαν»
Εστιάζοντας μάλιστα στο σκάνδαλο Novartis, από την εποχή που ήταν ακόμα πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθούσε διαφορετική λογική. Κόντρα σε δηλώσεις άλλων κορυφαίων στελεχών, που μιλούσαν ακόμα και για φυλάκιση πολιτικών προσώπων που τελικά απαλλάχτηκαν σύντομα από την δικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε σε σαφή διάκριση του ποινικού και του πολιτικού σκέλους του σκανδάλου και δήλωνε στις 28 Ιουνίου του 2019 ότι «εγώ ποτέ δεν μίλησα για ποινικό σκέλος, μιλούσα για πολιτικές ευθύνες και ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες».
Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε είχε δεχτεί πιεστικές εισηγήσεις για αποπομπή ή μη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ των Παππά και Πολάκη. Ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να μην οξύνει τις αντιπαραθέσεις και να μην ανοίξει εσωκομματικά προβλήματα λίγο πριν τις κάλπες. Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει τις ευθείες συγκρούσεις στο δύσβατο κομματικό τοπίο, δεν τιθάσεψαν τις φιλοδοξίες όσων διαφήμιζαν εαυτούς ως «λοχαγούς του Τσίπρα». Αντιθέτως συνέχισαν να ισχυρίζονται πως μιλούν εξ ονόματός του.
Η επαναπροσέγγιση και το ερωτηματολόγιο
Μερικές ημέρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, σημειώθηκε απόπειρα επαναπροσέγγισης του Νίκου Παππά με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Οι κινήσεις (εμφανείς και παρασκηνιακές) του Στέφανου Κασσελάκη σε συνδυασμό με τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις συχνές αιχμές του για την περίοδο προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, έφεραν δυσφορία σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία ξεκίνησαν να συζητούν παρασκηνιακά να δοθεί σαφές μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη.
Το ερωτηματολόγιο για την αλλαγή ονόματος και εμβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ όξυνε τις αντιδράσεις, με ορισμένους να εξετάζουν ακόμα και την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η σκληρή ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη ενάντια στο ερωτηματολόγιο δημιούργησε κινητικότητα στο «παραπέντε» της έναρξης του συνεδρίου και ανάγκασε πολλά στελέχη να τοποθετηθούν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έφεραν τον Νίκο Παππά να συνομιλεί με άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας την καταστατική οδό για την άρση εμπιστοσύνης στον νυν πρόεδρο του κόμματος. Ως λογική ακολουθία εκείνων των συζητήσεων, πολλοί ανέμεναν ο Νίκος Παππάς να στηρίζει τις κινήσεις με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, που θα οδηγούσαν σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η ομάδα του Νίκου Παππά στην Κ.Ε. έχει άλλωστε κρίσιμο μέγεθος και θα μπορούσε να εξασφαλίσει το 50%+1 του οργάνου για να αμφισβητηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.
Οι κρίσιμες συνεδριάσεις της Π.Γ. και το Συνέδριο
Ο Νίκος Παππάς συνυπέγραψε το κείμενο για έκτακτη σύγκληση της Π.Γ. του κόμματος, η οποία και τελικά συνεδρίαση στις 19 Φεβρουαρίου χωρίς την παρουσία Κασσελάκη. Όπως λένε έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, παρά την προκλητική επιστολή του Κασσελάκη, ο Νίκος άλλαξε ρότα». Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, παρά το ότι μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να συμπλέει απόλυτα με την τακτική αυτή, τελικά κράτησε ήπια στάση στο όργανο, μη δίνοντας το πράσινο φως για συνεδρίαση της Κ.Ε. Την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης φέρεται μάλιστα να ήταν από τα λίγα στελέχη που απέφυγαν να συνταχθεί με τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου, που επισήμαιναν ότι δεν υπάρχει «λευκή επιταγή» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλλαγή στάσης του Νίκου Παππά στην Π.Γ. προκάλεσαν ενόχληση σε στελέχη που συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς την ανέγνωσαν ως «άδειασμα» στον πρώην πρωθυπουργό και ουσιαστικά ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας λίγα 24ωρα μετά αποφάσισε να μην παραστεί στο συνέδριο και να δημοσιοποιήσει την μακρά ανακοίνωση, που λίγο έλειψε να τινάξει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα.
Έμπειρα στελέχη συνδέουν μάλιστα τις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα κατά του Νίκου Παππά και των κυβερνητικών επιλογών του, με την αμφίσημη -όπως την αποκαλούν- στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου λίγες ώρες πριν ανακοινώσει υποψηφιότητα η Όλγα Γεροβασίλη. «Συζητούσαμε με τον Νίκο για να στηρίξει την Όλγα, φάνηκε θετικός, αλλά μάθαμε ότι λίγες ώρες μετά πήγε και συζητούσε με τον Κασσελάκη», λένε χαρακτηριστικά.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr