Ιδιωτικά πανεπιστήμια - ΠΑΣΟΚ: Πώς έφτασε στο «όχι στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη»
«Δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει», τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει», τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ στο ethnos.gr, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στη χθεσινή του συνέντευξή ήταν σαφής για τους λόγους, τους οποίους η Χαριλάου Τρικούπη θα καταψηφίσει. Κατά τους ίδιους, στην πρόσφατη εκδήλωση του κόμματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «μπήκε ένα άλλο πλαίσιο σε σχέση με αυτό που η ΝΔ προτείνει».
«Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος πάντως πριν από λίγες ημέρες άκουγε τον διακεκριμένο καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ να τάσσεται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να σταθεί μπροστά, υπέρ της μεταρρύθμισης «χωρίς κόμπλεξ».
«Θέλουμε μια καθαρή λύση»
Ο κ. Ανδρουλάκης, μάλιστα, στην ίδια εκδήλωση υπογράμμιζε ότι «έχουμε υποστηρίξει ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Θέλουμε να γίνουν σωστά. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη». Χθες, όμως, ήταν ξεκάθαρος: «Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι τόσο η Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και η πλειονότητα των φοιτητών αντιδρούν στη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ενώ άλλοι θυμίζουν ότι το 2007 όταν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής είχε φέρει την αναθεώρηση του άρθρου 16, οι νεολαίοι του κόμματος είχαν πρωτοστατήσει. Τότε, μάλιστα, η πρωτοβουλία μελών ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος – Π-16, αγκαλιάστηκε από οργανώσεις της ΠΑΣΠ και του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά αποτέλεσε τον οδηγό για την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Διαφοροποιήσεις
Και τότε εντός του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν όλοι κατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστήμων. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ ενώ παλαιότερα είχε αρθρογραφήσει σχετικά. Βέβαια, το 2007 όταν ο Κώστας Καραμανλής έφερε στη Βουλή την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Γ Παπανδρέου υπό την πίεση των εσωκομματικών του αντιπάλων υπαναχώρησε και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την αλλαγή του άρθρου 16. Έτσι και σήμερα εντός του κόμματος υπάρχουν βουλευτές όπως για παράδειγμα η Νάντια Γιαννακοπούλου αλλά και άλλοι, οι οποίοι ενδεχομένως να συμφωνούν με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα δεύτερο γύρο σύγκρουσης μετά από τις διαφωνίες επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr