«Στοίχημα» οι ευρωεκλογές για την κυβέρνηση: Η στρατηγική, τα πρόσωπα και το δεξιό κοινό
Στρατηγική 16 εβδομάδων μέχρι τις ευρωεκλογές χαράσσει η κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στρατηγική 16 εβδομάδων μέχρι τις ευρωεκλογές χαράσσει η κυβέρνηση, που θέλει πάση θυσία να αποφύγει μια ψήφο διαμαρτυρίας στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο στόχος είναι να συνεχιστούν τα ανοίγματα προς ένα κεντρώο κοινό, ωστόσο ταυτόχρονα αναζητείται τρόπος να αποφευχθούν διαρροές προς τα δεξιά. Δεν αποτελεί μυστικό πως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα κομμάτι που ανησυχεί για το ενδεχόμενο τα κεντρώα ανοίγματα να απομακρύνουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους και να ενισχύσουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα η συζήτηση αυτή έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν θετικό ως προς τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Πάντως, η επικρατούσα άποψη στο κυβερνών κόμμα είναι πως παρά τις διαφωνίες που μπορεί να υπήρξαν για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τελικά αυτό δεν θα επηρεάσει την ψήφο στις ευρωεκλογές.
Βέβαια δεν περνά απαρατήρητο πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να κάνει μια σκληρή ομιλία στη Βουλή, ενώ συνολικά 52 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε σαφές πως θέλει να μιλήσει σε ένα δεξιό ακροατήριο και δεν είναι τυχαίο πως όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εστιάσει σε θέματα, όπως το μεταναστευτικό αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το επόμενο γαλάζιο… ραντεβού που θα έχει ενδιαφέρον θα γίνει τον Απρίλιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Ν.Δ. Εκεί θεωρείται πιθανό να αναζωπυρωθεί η συζήτηση περί δεξιού κοινού και κεντρώου χώρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάντως καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που κοιτά προς ένα ευρύτερο ακροατήριο. Μάλιστα σε ανάρτηση του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σημείωσε πως «σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».
Πού μπαίνει ο πήχης
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως από τις ευρωεκλογές θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και στόχος είναι να επιβεβαιωθεί το καθαρό γαλάζιο προβάδισμα. Παράλληλα βέβαια ενδιαφέρον θα έχει και η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα αλλά και πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Στην Πειραιώς θέλουν να πιάσουν τουλάχιστον το ποσοστό που είχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 δηλαδή το 33,12%. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα τονίζεται όλο και εντονότερα το διακύβευμα της αναμέτρησης και θα επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές.
Μάλιστα όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται και οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια (όπου θα παρουσιάζονται και τα έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο) αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας. Σε αυτή τη συγκυρία πάντως στόχος είναι να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα και στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι αγρότες μετά κι από το συλλαλητήριο που προγραμματίζουν για την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.
Ευρωψηφοδέλτιο: Ποια ονόματα ακούγονται
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκουν στο ευρωψηφοδέλτιο να είναι πρόσωπα που θα απευθύνονται σε ένα κεντρώο κοινό αλλά παράλληλα αναζητούνται και υποψηφιότητες που θα μιλούν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Και σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια να βρεθεί ένα νέο ηχηρό όνομα, που θα ικανοποιεί το δεξιό κοινό συνεχίζεται.
Άλλωστε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ελληνική Λύση καταγράφουν καλές δημοσκοπικές επιδόσεις κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Επομένως στην Πειραιώς ξέρουν πως είναι κρίσιμο να αποφευχθούν διαρροές προς τα δεξιά σε μια μάλιστα χρονική στιγμή που ανάλογες τάσεις καταγράφονται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Από τους νυν ευρωβουλευτές τουλάχιστον τέσσερις θα δώσουν εκ νέου τη μάχη του σταυρού (Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Ελίζα Βόζεμπεργκ), ενώ άμεσα θα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες. Όσον αφορά στις νέες υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας (διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας) και η Εύη Χριστοφιλοπούλου (στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά και υφυπουργός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει την κυβέρνηση). Υποψήφιος πιθανότατα θα είναι και ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ενώ δυνατά παίζει και μία υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Aυτιά.
Να σημειωθεί εδώ πως στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αυτό του Αλκιβιάδη Στεφανή, του αντιπτέραρχου ε.α. Κωνσταντίνου Ιατρίδη αλλά και του Γιώργου Καλλιακμάνη (προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής). Επίσης είναι πιθανό να ριχθούν στη μάχη του σταυρoύ και πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν είναι σε αυτή τη Βουλή, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Αμυράς και η Νόνη Δούνια. Τέλος πιθανή θεωρείται μια υποψηφιότητα του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Κεφαλονιά
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr