Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Τα νέα… μηνύματα Σαμαρά και οι εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ
Δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ όλο και πιο ηχηρά είναι τα …μηνύματα από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ όλο και πιο ηχηρά είναι τα …μηνύματα από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απάντησαν χθες σε έντονο ύφος σε αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη στάση που ο κ. Σαμαράς είχε το 2015 στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωση (απείχε). «Ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!» σημείωναν μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες ο Αντώνης Σαμαράς είχε αναφερθεί με αιχμηρό τρόπο στη συζήτηση περί αποχής βουλευτών, ωστόσο αυτό δεν ήταν το μόνο «χτύπημα» το τελευταίο διάστημα. Στο τέλος Νοεμβρίου είχε ταχθεί κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ είχε εκφράσει ενστάσεις για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα το Δεκέμβριο. Ακολούθησε πριν από περίπου ένα μήνα η καταψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες, ενώ το κλίμα βάρυνε περαιτέρω μετά και τη χθεσινή απάντηση των συνεργατών του κ. Σαμαρά στον Παύλο Μαρινάκη.
Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα, ωστόσο είναι πλέον εμφανές πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει όλο και συχνότερα στα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή. Επίσης, ενδιαφέρον έχει και πως θα κινηθούν βουλευτές που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά και μία … πρόγευση θα δοθεί στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Τι έγινε στο γαλάζιο «φροντιστήριο»
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξηθεί ο αριθμός των γαλάζιων «ναι» εντείνεται και το ενδιαφέρον στρέφεται στους βουλευτές- κυρίως από την περιφέρεια-που είναι αναποφάσιστοι. Χθες για τις προωθούμενες αλλαγές υπήρξε ενημέρωση περίπου 60 βουλευτών από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και θα ακολουθήσει σήμερα ένα δεύτερο γκρουπ βουλευτών. Πάντως, και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση βουλευτές που έχουν διαφωνήσει με τη ρύθμιση, φαίνεται πως επιμένουν στις απόψεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άκης Σκέρτσος υπενθύμισε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει πως «ανήκουμε στη Δύση», κάτι που αφορά τη χώρα οικονομικά, πολιτικά αλλά και πολιτιστικά. Από την κυβέρνηση επισημαίνεται μάλιστα πως ανάλογες ρυθμίσεις (με αυτές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο) ισχύουν σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών κρατών και γίνεται και σε συγκεκριμένα παραδείγματα.
O υπουργός Επικρατείας άκουσε τους προβληματισμούς που διατύπωσαν βουλευτές. Αυτό πάντως που σημείωσε είναι πως πρόκειται για μια ρύθμιση που έχει ως στόχο να δώσει ίδια δικαιώματα στα παιδιά.
Μπροστά βγήκε και o /Αδωνις Γεωργιάδης - που εκτιμάται πως είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει σε ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο - ο οποίος σημείωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Η ενημέρωση στην Πειραιώς κράτησε περίπου 2.5 ώρες και τον λόγο πήρε η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουνταδάκη, που απάντησε αναλυτικά σε ερωτήματα. Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει σήμερα στο δεύτερο γκρουπ των βουλευτών, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι γαλάζιοι παραμένουν ακόμα αναποφάσιστοι.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (ο οποίος δεν ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση) έχει δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και περίπου 15 με 20 βουλευτές έχουν δημόσια εκφράσει τη διαφωνία τους κυρίως με το θέμα της τεκνοθεσίας. Τώρα μένει να φανεί πόσοι θα καταψηφίσουν και πόσοι θα επιλέξουν την αποχή.
Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ κέντρου και δεξιάς
Να συνεχίσει τα ανοίγματα στο κέντρο αλλά χωρίς να αφήσει κενό στα δεξιά θέλει το κυβερνών κόμμα και είναι δεδομένο πως πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα δημοσκόπησης της Prorata για πως κινούνται οι ψηφοφόροι, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.
Στο ερώτημα για το κόμμα που θα ψήφιζαν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι αν αύριο διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές τη ΝΔ επιλέγει το 41% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, δημοσκοπικά το κυβερνών κόμμα χάνει ένα ποσοστό της τάξης του 17% από τους κεντρώους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές (ποσοστό που σε ένα βαθμό κινείται στην αδιευκρίνιστη ζώνη).
Επομένως, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια προσέγγισης του συγκεκριμένου ακροατηρίου, που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε στην εκλογική νίκη της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Βέβαια ταυτόχρονα στην Πειραιώς θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων προς τα δεξιά και αυτό αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr