Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Επιχείρηση πειθούς από την κυβέρνηση - Ξεκινούν τα γαλάζια... φροντιστήρια
Στους βουλευτές που ακόμα δεν έχουν αποκαλύψει τι θα πράξουν όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας εστιάζει η κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στους βουλευτές που ακόμα δεν έχουν αποκαλύψει τι θα πράξουν όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας εστιάζει η κυβέρνηση, που θέλει να πείσει όσους παραμένουν αναποφάσιστοι να πουν το «ναι» στο νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν τα «σεμινάρια» στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα εξηγήσει το βασικό πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων.
Δύο σημεία θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κομματικές συνεδριάσεις: αν θα υπάρξουν συγκεκριμένες… απουσίες αλλά και ποιοι βουλευτές θα διατυπώσουν εκ νέου τη διαφωνία τους. Ήδη περίπου 15 βουλευτές έχουν δημόσια διατυπώσει ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας, ενώ αρκετοί βουλευτές τηρούν στάση αναμονής για να δουν το τελικό κείμενο.
Όσον αφορά στα μέλη της κυβέρνησης μια σειρά υπουργών έχουν βγει για να στηρίξουν την συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως για παράδειγμα ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Νίκη Κεραμέως, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Σοφία Ζαχαράκη κ.α. Χθες ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα θα πρέπει πρώτα να έρθει τελική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο» αλλά υπενθύμισε πως το 2015 είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων.
Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ακόμα και αν αυτό τον οδηγήσει στην «έξοδο» από την κυβέρνηση. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιοι υφυπουργοί που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν και αναμένουν το τελικό κείμενο για τα ομόφυλα ζευγάρια (για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε πως είναι υπέρ του γάμου αλλά κατά της τεκνοθεσίας).
Να σημειωθεί εδώ πως κατά της ρύθμισης για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μάλιστα έκανε και ένα δηκτικό σχόλιο για την συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με την αποχή. Όσον αφορά στους βουλευτές ενστάσεις -κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας- έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θάνος Πλεύρης, η Αννα Καραμανλή, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, o Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης κ.α. Βέβαια, μένει να φανεί ποιοι θα καταψηφίσουν (κάτι που έχουν πει μέχρι τώρα πως θα πράξουν ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο Κώστας Καραγκούνης) και ποιοι θα επιλέξουν την αποχή (αυτό για παράδειγμα αναμένεται να πράξει ο Στράτος Σιμόπουλος).
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
«Πρόθεση μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας» σημείωσε χθες σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός. Από την κυβέρνηση τηρούν ήπιους τόνους και τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αδικίες και ανισότητες με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.
«Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως το νομοσχέδιο προβλέπει πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και στόχος είναι να διασφαλιστεί πως τα παιδιά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν υπάρχει καμία νέα ρύθμιση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα) και δεν προβλέπεται «γονέας 1»και «γονέας 2». Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν πως η αποχή είναι καλύτερη «διέξοδος» από την καταψήφιση, ωστόσο παράλληλα υπογραμμίζουν με νόημα πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός».
Σε ποια θέματα εστιάζει το Μαξίμου
Την ίδια ώρα, μέτρα για την ακρίβεια αλλά και το στεγαστικό πρόβλημα που είναι εντονότερο για τις νεότερες ηλικίες βάζει μπροστά η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή ανάρτηση του αναφέρθηκε στη μάχη στο πεδίο των τιμών αλλά και στις κινήσεις που έχουν γίνει στο θέμα της ενέργειας.
Παράλληλα, επανέλαβε πως το 2024 θα είναι μια χρονιά ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής και σημείωσε πως τα νομοσχέδια για την επιστολική ψήφο, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με ταυτόχρονη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, θα τεθούν προς ψήφιση από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr