Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Νομοσχέδιο χωρίς κομματική πειθαρχία ανήγγειλε ο Μητσοτάκης - Τι προβλέπει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την απόφαση να μην υπάρξει καμία κομματική πειθαρχία, ούτε στους βουλευτές ούτε και στους Υπουργούς σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται για ένα «θέμα συνείδησης»! «Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση», συνέχισε ο ίδιος ενώ σε ερώτηση αν αυτό ισχύει και για τους Υπουργούς τόνισε ότι και αυτοί είναι… βουλευτές.
«Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία», είπε αρχικά για να προσθέσει με νόημα ότι «προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι αρκετοί «γαλάζιοι» δεν πρόκειται να πουν «ναι», αλλά «προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Νωρίτερα, εξήγησε τις βασικές διατάξεις του νομοσχέδιου:
- Νομοθετείται η ισότητα στον γάμο. «Δηλαδή, η απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου», είπε
- Δεν θα πειραχτεί καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα - Τι είπε για την Εκκλησία
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα 20 χώρες στην Ευρώπη όπου ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», είπε για να θυμίσει ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, όχι για… εκκλησία και στέφανα. Σε ό,τι αφορά την εκκλησία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σέβεται απόλυτα όλες τις απόψεις και στόχος τους δεν είναι διχάσει.
«Σέβομαι απόλυτα και τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη, όπως σέβομαι και την άποψη της Εκκλησίας. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι η Εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο, η Εκκλησία ήταν απέναντι στην καύση των νεκρών και η Πολιτεία προχώρησε και νομοθέτησε, σεβόμενη τον ρόλο της Εκκλησίας και μην υπαγορεύοντας στην Εκκλησία να κάνει κάτι το οποίο αντίκειται στον πυρήνα της θεολογικής προσέγγισης της Εκκλησίας στα ζητήματα αυτά. Άρα, προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν», σημείωσε.
Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Αλλά, όπως είπε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε και μια ιστορία ενός ομόφυλου ζευγαριού, το οποίο έχει παιδιά: «Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα. Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε»!
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τήρησε την δέσμευσή του να αλλάξει τη Νέα Δημοκρατία, να τη διευρύνει και να την ανανεώσει. Στο ερώτημα, δε, αν αποξενώνετε η ΝΔ από το δεξιό κοινό σχολιάσει ότι το κόμμα μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ενώ προσέθεσε ότι οι ταμπέλες έχον πολύ λιγότερη σημασία. «. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική του διακήρυξη μίλησε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς. Το είδε αυτό το 1974, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας», είπε και κάλεσε όσους πολίτες έχουν πατριωτικές ανησυχίες, να δουν πού είναι η Ελλάδα σήμερα, πού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα, πού ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. «Η μόνη χώρα η οποία παρουσίασε στην Ευρώπη ως παράδειγμα επιτυχίας τη διαχείριση του προσφυγικού. Ήρθε η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σοσιαλίστρια, και μας έδωσε τα εύσημα γι΄ αυτό το οποίο κάνουμε», συμπλήρωσε.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr