Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του εν μέσω «γαλάζιων» αντιδράσεων
Δύσκολος γρίφος η αποδοχή των διαφωνούντων κυβερνητικών στελεχών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το πλαίσιο που θα θεσπίσει η κυβέρνηση θα ανοίξει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους το Μαξίμου φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός, είναι να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές, που ξεπερνούν τους 60, όχι μόνο για τον πολιτικό γάμο αλλά και για την τεκνοθεσία.
Σε Μέγαρο Μαξίμου και τη ΝΔ ο προβληματισμός εστιάζεται στον αριθμό των υπουργών που διαφωνούν, καθώς όπως λένε πολλά κυβερνητικά στελέχη, δεν νοείται υπουργός που να μην στηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης.
Τι είπε ο Ανδρουλάκης στο OPEN
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το καυτό ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ξεκαθάρισε «Εμάς η θέση μας είναι η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ότι θέμα αφορά τεκνοθεσία με απόλυτη προτεραιότητα το δικαίωμα του παιδιού, περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο πρωθυπουργός».
«Φούντωσαν» οι συζητήσεις
Εν αναμονή πάντως της σχετικής ρύθμισης έχουν πάρει… φωτιά οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ασαφές παραμένει πόσοι ακριβώς είναι οι διαφωνούντες. Ένα ακόμα θέμα που δεν έχει απαντηθεί είναι τελικά πόσοι από τους γαλάζιους βουλευτές που θα επιμείνουν στην διαφωνία τους θα επιλέξουν την αποχή και πόσοι θα πάνε στην ψηφοφορία για να πουν «όχι».
Να σημειωθεί εδώ ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο και θα έχουν δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Επίσης, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις στόχος είναι να διασφαλίζεται πως θα έχουν τα ίδια δικαιώματα τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα ομόφυλο ζευγάρι με τα παιδιά ενός ετερόφυλου ζευγαριού. Ωστόσο, δεν θα προβλεφθεί νέα ρύθμιση για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρες.
Κομματική πειθαρχία;
Τη διαφοροποίησή της για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών έκανε γνωστή η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να καταψηφίσει τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
«Σε θέματα βαθιά κοινωνικά έχω κόκκινες γραμμές, θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε το σκεπτικό της «η ψήφιση του πολιτικού γάμου πάει μαζί με την τεκνοθεσία και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο».
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του με το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Μένει επίσης να φανεί τι θα πράξουν και τέσσερις με πέντε υφυπουργοί που περιμένουν να δουν την τελική ρύθμιση πριν τοποθετηθούν (τις περισσότερες επιφυλάξεις έχει σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ στάση αναμονής τηρούν μεταξύ άλλων ο Σταύρος Κελέτσης και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος)
Την σχετική ρύθμιση - όποτε έρθει στη Βουλή - έχει πει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ χθες επανέλαβε την διαφωνία του ο Θάνος Πλεύρης. Ενστάσεις για το θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές του κόμματος, όπως ο Κ. Καραγκούνης, η Αν. Καραμανλή, ο Αν. Κατσανιώτης, ο Μ. Λαζαρίδης, ο Ν. Μηταράκης, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης κ.α. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών κυρίως από την περιφέρεια διατυπώνουν τον προβληματισμό τους αλλά περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο.
Πώς κλείδωσαν οι αποφάσεις στο Μαξίμου
Αποφασισμένος να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση είναι ο πρωθυπουργός και σε σειρά συσκέψεων που έγιναν στο Μαξίμου κλείδωσαν οι σχετικές αποφάσεις. Από την κυβέρνηση θέλουν να παρουσιάσουν το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν μια συζήτηση χωρίς να είναι γνωστές οι προωθούμενες ρυθμίσεις.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως είναι θέμα που έχει και πολιτικό κόστος, καθώς ένα μέρος της βάσης του κόμματος δεν βλέπει θετικά την σχετική ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Alco στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 58% διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο έναντι 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει δεν ξέρω - δεν απαντώ.
Ωστόσο αποφασίστηκε να ανοίξει τώρα η συζήτηση για τέσσερις λόγους:
- Στην κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως δεν παίζουν καθυστερήσεις στο συγκεκριμένα θέμα και να απαντήσουν στην κριτική της αντιπολίτευσης.
- Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως υπάρχει μέχρι τις ευρωεκλογές ο απαιτούμενος χρόνος για να συσπειρωθούν παραδοσιακοί ψηφοφόροι και να αποφευχθούν διαρροές προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.
- Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα προς ένα κεντρώο ακροατήριο πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές που είχε προαναγγείλει χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος
- Το πολιτικό momentum είναι ευνοϊκό για την Νέα Δημοκρατία , καθώς διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και δεν κλείνει η ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr