Οι εκπλήξεις και τα μηνύματα της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή: Η οικονομία και τα επόμενα νομοσχέδια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μία ομιλία εστιασμένη στην επόμενη ημέρα πραγματοποίησε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, κάνοντας παράλληλα και δύο ανακοινώσεις - έκπληξη.
Ειδικότερα στο πεδίο της οικονομίας ανακοίνωσε την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ, κάτι που συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ. Παράλληλα θέλησε να δώσει έμφαση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και ανακοίνωσε πως στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Με βάση το σχεδιασμό του Μαξίμου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο, ενώ στις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα και αύριο τα «φώτα» στρέφονται εκ νέου στη Βουλή, καθώς συζητείται στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο έχει κατατεθεί και η πολυσυζητημένη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης.
Στην ομιλία του χθες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας, όπως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, η υποχώρηση του δημοσίου χρέους κάτω από το 160% του ΑΕΠ, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών κ.α. Χαρακτήρισε δε κεντρικό πυρήνα του σχεδίου της επόμενης τετραετίας την «σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών», επισημαίνοντας πως μέχρι το 2027 θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ.
Από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα «δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Εξαντλούμε όμως κάθε μέσο το οποίο διαθέτουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες, ειδικά τους πιο ευάλωτους». Σημείωσε δε πως μέσα στο μήνα εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατομμύρια στους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ τόνισε οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την επιστράτευση νέων ψηφιακών εργαλείων.
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα επεσήμανε πως η αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών θα γίνει με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε σε «φιλόδοξους στόχους που θα γίνουν πραγματικότητα». Για παράδειγμα μίλησε για δομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους κ.α.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «εμείς δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι όλα τα πράγματα στη χώρα είναι τέλεια» για να προσθέσει όμως πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι η Ελλάδα του 2023 βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019».
Τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης
Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στο οποίο έχει κατατεθεί και η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης. Την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, λέγοντας μεταξύ άλλων «αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες». Για να ακολουθήσει σειρά τοποθετήσεων από υπουργούς που σημείωναν πως δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του χθες στη Βουλή δεν έκανε αναφορά στο θέμα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει άλλοι βουλευτές της ΝΔ που να έχουν κάνει ανάλογη δήλωση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως στα …πηγαδάκια σχολιάστηκε χθες πως ο κ.Σαμαράς δεν ήταν στην αίθουσα όταν έγινε η ομιλία του πρωθυπουργού - την παρακολούθησε από το γραφείο του - και μπήκε μόνο για να ψηφίσει. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην Ολομέλεια καθώς η αντιπολίτευση σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας (αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο).
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr