Βουλή: Άγρια κόντρα για απευθείας αναθέσεις, μνημόνια και προϋπολογισμό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, με κύριες αιχμές την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις απευθείας αναθέσεις που ανέδειξε πρώτη η Μαρία Λιλιοπούλου στο ethnos.gr, την εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη και τον προϋπολογισμό.
Στα ύψη η αντιπαράθεση
Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης υπογράμμισε ότι ο Παύλος Μαρινάκης -με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει για την περίοδο Σημίτη τόνισε πως «μας είπε ότι το δημόσιο χρέος γεννήθηκε το 2015. Δεν θα τρελάνουμε τον κόσμο»! «Προφανέστατα το 2009 η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, το κάθε κόμμα κάνει την κριτική του. Έχουμε πει και εμείς για την καταστροφική δεκαετία του ‘80. Ωστόσο με την προσπάθεια που έγινε την περίοδο ‘12-’15, το 2015 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να μπει σε πλαίσιο κανονικότητας και αυτό καθυστέρησε λόγω της περίφημης διαπραγμάτευσης Τσίπρα- Βαρουφάκη», απάντησε ο Θάνος Πλεύρης.
Νωρίτερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για κατασκευή αναξιόπιστων προϋπολογισμών, ενώ χαρακτήρισε «καταπέλτη που γκρεμίζει το αφήγημά περί χρηστής διαχείρισης» την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Απολογισμό του κράτους του 2021, εφόσον όσα αναφέρονται σε αυτή «τρομάζουν».
Τόνισε μάλιστα ότι πιθανόν σε άλλες συνθήκες η έκθεση αυτή θα οδηγούσε σε μομφή απέναντι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού μιλάει για παράβαση των αρχών της καθολικότητας, της ειλικρίνειας και της ακρίβειας που διέπουν την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, για πλημμελή χρήση πιστώσεων του τακτικού αποθεματικού, που δεν είναι συμβατές με τον κατά νόμο προορισμό τους και για αύξηση απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Κεντρικής Διοίκησης.
Ταυτόχρονα, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ότι ασκεί δημιουργική λογιστική, για να μην φαίνονται τα τεράστια ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και το πραγματικό κρατικό χρέος, ώστε τα στοιχεία να είναι ευχάριστα στους πιστωτές, στους αξιολογητές του αξιόχρεου της χώρας και στους πολίτες. Κάνοντας λόγο για τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ εκτιμήσεων και τελικών αποτελεσμάτων των προϋπολογισμών, κατέθεσε σχετικό πίνακα και μίλησε για προφανές έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, που δείχνει ότι ούτε οι εκτιμήσεις του φετινού Προϋπολογισμού αποτελούν αξιόπιστη βάση για το 2024.
Παππάς: «Να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και την απώλεια 40 δισ. ευρώ για το δημόσιο»
«Σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει κέρδη 1 δισ. ευρώ περίπου η κάθε μία και το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει 750 εκατ. ευρώ από μερίσματα (σ.σ.: από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), εσείς απεμπολείτε αυτό το δικαίωμα και ετοιμάζεστε, όπως μαθαίνουμε, να αποσυρθείτε άρον άρον (σ.σ.: με αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες)», τόνισε ο Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση κύρωσης του απολογισμού του κράτους για το 2021 και του ισολογισμού της κεντρικής διοίκησης για το ίδιο έτος.
«Ποια είναι η πολιτική ηγεσία που θα πάρει στις πλάτες της την απόφαση να απωλέσει το δημόσιο 40 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί για τη διάσωση των τραπεζών;», αναρωτήθηκε σχετικά. Ενημερώνοντας, στη συνέχεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αιτηθεί τη σύγκληση και την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το θέμα «με την παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ ώστε να μας εξηγήσει τη στρατηγική της, τις αποτιμήσεις της, τις εκτιμήσεις της και το τι σας εισηγήθηκε, αλλά και αν εσείς θεωρείτε λογικό να απωλέσει το δημόσιο 40 δισ. ευρώ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, που λίγο νωρίτερα είχε καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απώλεια και 35 εκατ. ευρώ από τα 120 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί για τη στήριξη της Aegean πριν από τρία χρόνια, απάντησε και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για την επίθεσή του στον Στέφανο Κασσελάκη. «Από το 1995 ως το 2015 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 200 δισ. ευρώ. Είναι γνωστό τι έγινε, δεν πείθει ότι όλο αυτό το χρέος γεννήθηκε το 2015 και μάλιστα τον Γενάρη», είπε.
Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό, που έρχεται να πλήξει τη μεσαία τάξη, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει έρθει σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες». Ενώ κριτική κατέθεσε και για την απουσία της χώρας από τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το Σύμφωνο Σταθερότητας, λέγοντας ότι η Ν.Δ. βρίσκεται «στη γραμμή που έχει η πτέρυγα του ΕΛΚ υπό τον κ. Βέμπερ και όλων των “φειδωλών” που λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα».
Σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό χρέος, τόνισε ότι «τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τρία τελευταία χρόνια: 2,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και 4,2 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά, ενώ 1,5 εκατομμύριο ΑΦΜ βρίσκονται σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».
Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Είστε δέσμιοι ιδεών, οι οποίες αποτυπώνονται στο σχέδιο Πισσαρίδη και υλοποιούνται και διά της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και με τον τρόπο που έχετε χειριστεί την ενεργειακή κρίση και με τον τρόπο που δεν απαντάτε στην κρίση του ιδιωτικού χρέους».
Η απάντηση της ΝΔ
Σηκώνοντας το γάντι ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι «κάποιοι, μιλώντας για απευθείας αναθέσεις, ξεχνούν τον λόγο. Και ο λόγος ήταν ένας, μία λέξη με παγκόσμια ισχύ και εμβέλεια, δηλαδή «Covid». Όσοι δεν το έχουν καταλάβει, ζούσαν σε άλλον πλανήτη το 2021, όχι σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλον πλανήτη». Ο βουλευτής της ΝΔ προσέθεσε πως «αυτός είναι, αν θέλετε, ο ουσιαστικός απολογισμός του 2021. Και κριθήκαμε κιόλας και γι’ αυτό. Μη νομίζετε ότι στην εξίσωση των προηγούμενων διπλών εκλογών δεν μπήκαν και οι τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας».
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr