Τα δύσκολα «μέτωπα» της κυβέρνησης: Το γεωπολιτικό σκηνικό, τα καμπανάκια για το μεταναστευτικό και η μάχη διαρκείας με τις τιμές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε ένα δρόμο με αιφνιδιαστικές «στροφές» και εμπόδια καλείται να βαδίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς μια σειρά περίπλοκων θεμάτων ζητούν απαντήσεις. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα έκδηλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών και μάλιστα σε μία δύσκολη συγκυρία καθώς ήδη τους τελευταίες μήνες έχει αυξηθεί η πίεση.
«Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός, που υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας. Μάλιστα τους δύο ηγέτες απασχόλησε το μεταναστευτικό που «έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα», «ως μία κοινή πρόκληση αλλά και ως μία, δυστυχώς, ιδιαίτερη απειλή στη σκιά μάλιστα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή»
Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να συζητηθούν επί της ουσίας σε αυτή τη συγκυρία. Για παράδειγμα παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν τον ενεργειακό «σχεδιασμό» στην ευρύτερη περιοχή.
Ένα ακόμα θέμα που μένει να φανεί είναι πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος, που κατά την πάγια τακτική του επιχειρεί να πείσει πως μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή. Πάντως χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ - με αφορμή την αποστολή αεροπλανοφόρου στην περιοχή- ενώ επέλεξε να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο και φέρεται να είπε πως η Τουρκία θα διατηρήσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει την ηρεμία στην περιοχή.
«Πονοκέφαλος» για τις τιμές
Στο περίπλοκο αυτό γεωπολιτικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί η μάχη για την τιθάσευση των τιμών, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό πως μιλώντας χθες στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο ζήτημα των μισθών (εφικτός θεωρείται ο στόχος για μέσο μισθό 1500 ευρώ το 2027) και της κοινωνικής συνοχής (με αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων).
Από το κυβερνών κόμμα σχεδιάζουν σε κινήσεις σε τρία επίπεδα :
- Μόνιμα μέτρα για στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών (για παράδειγμα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο το 2024, ξεπάγωμα τριετιών στον ιδιωτικό τομέα),
- Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και
- Έκτακτα μέτρα (εφόσον χρειαστεί) με στόχο την στήριξη των πλέον ευάλωτων. «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να δείξουν πως θα αξιοποιηθούν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν.
Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός
Στο γαλάζιο στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και μιλούν για επιβεβαίωση της πολιτικής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση, καθώς μια σειρά αλλαγών πρέπει να τρέξουν άμεσα.
«Πολλές φορές οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων που εξασφάλισαν την επανεκλογή τους ήταν τετραετίες εφησυχασμού και συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή του ελληνικού λαού που έλαβα στις εκλογές του Ιουνίου» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα επεσήμανε πως «θα τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εκλέχτηκα».
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr