Ανάλυση: Εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Ερωτήματα για τις επιλογές του αλλά και την πιθανότητα διάσπασης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εποχή Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 56% έναντι 44% της Έφης Αχτσιόγλου.
Ο κ. Κασσελάκης ήρθε από το πουθενά και σε λιγότερο από ένα μήνα κατάφερε να γίνει Πρόεδρος σε ένα κόμμα που μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν ήταν καν μέλος. Η επικράτησή του κατά της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και το κλίμα έντασης που διαμορφώθηκε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δημιουργούν ερωτήματα τόσο ως προς τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ως προς τις πολιτικές κινήσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά στον Νίκο Παππά ευχαριστώντας τον για τη συμβολή του, απέφυγε να αναφερθεί στον Παύλο Πολάκη ο οποίος τον στήριξε από την πρώτη μέρα της υποψηφιότητάς του και εμφανίστηκε ενωτικός απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας ότι «στους συντρόφους ο δεύτερος είναι πρώτος». Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έκανε καμία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ενώ η λέξη Αριστερά απουσίασε πλήρως από την πρώτη του δήλωση.
Ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο κ. Κασσελάκης
Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε, μέχρι τώρα, να αποφύγει τις έντονες πολιτικές συζητήσεις, τις ιδεολογικές ζυμώσεις και την εκφορά συγκεκριμένης πολιτικής πλατφόρμας. Από αύριο, όμως, ως επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να βάλει το δικό του στίγμα στον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου. Πόσο αριστερά ή πόσο κέντρο θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του; Πώς θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «αριστερά ή δεξιά» του ΣΥΡΙΖΑ; Θα προχωρήσει ο κ. Κασσελάκης στον λεγόμενο «μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ»; Αυτά είναι ερωτήματα που ο νέος επικεφαλής της Κουμουνδούρου θα κληθεί να απαντήσει
Ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί να αναλάβει ρόλο εντός κοινοβουλίου. Εκτιμά ότι αυτό θα τον φθείρει καθώς θα πρέπει να αντιπαρατεθεί σε δύσκολα και πολυδιάστατα ζητήματα τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τους υπόλοιπους έμπειρους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Θα προτιμήσει να μείνει εκτός και να συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.
Η σκέψη που υπάρχει είναι να παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος – κατά γενική ομολογία- τα πήγε πολύ καλά στο διάστημα που κλήθηκε να αναλάβει τον ρόλο αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr υπάρχουν πρόσωπα εντός του επιτελείου Κασσελάκη που δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Φάμελλο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την τελική απόφαση του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση το όνομα της Θεοδώρας Τζάκρη είναι πιθανόν να εξεταστεί όπως και αυτό του Νίκου Παππά αλλά και της Όλγας Γεροβασίλη η οποία είναι από τα στελέχη που δεν πήραν θέση στον δεύτερο γύρο και μπορεί να θεωρηθεί συναινετική λύση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν θα αξιοποιηθεί σε κάποιο ρόλο ο Παύλος Πολάκης, πιθανώς στην τριάδα των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.
Πώς θα κινηθούν οι νέες ομαδοποιήσεις και τι θα γίνει με το Συνέδριο
Το Συνέδριο του κόμματος είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Νοεμβρίου. Με τα νέα δεδομένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά χωρισμένο στα δύο, μένει να δούμε πώς θα αποφασίσουν να κινηθούν τα όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί την αναβολή του Συνεδρίου για ορισμένους μήνες προκειμένου να κερδίσει χρόνο, κάτι που αν συμβεί πιθανώς να αποτελέσει casus belli για την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα κινηθεί στο εσωκομματικό πεδίο η νέα πλειοψηφία, όπως αυτή διαμορφώθηκε γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη. Αν υπερισχύσουν αντιλήψεις όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον Παύλο Πολάκη όλο το προηγούμενο διάστημα που παραπέμπουν σε λογικές ρεβανσισμού ή ψυχραιμότερες φωνές που θα επιδιώξουν να βρεθεί ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης. Η πρώτη δήλωση του βουλευτή Χανίων, πάντως, δείχνει ότι δύσκολα θα κατεβάσει τους τόνους απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν βεβαίως και οι αποφάσεις που θα λάβουν τα στελέχη γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου αλλά και η «Ομπρέλα». Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της «Ομπρέλας» έχουν ακουστεί φωνές ακόμα και για αποχώρηση από το κόμμα την επόμενη μέρα της εκλογής Κασσελάκη. Ήδη η πρώτη δήλωση του κ. Τσακαλώτου - στην οποία δεν συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη, ούτε έκανε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο στην Αριστερά - δείχνει ότι δύσκολα η Ομπρέλα μπορεί να συνυπάρξει με την νέα ηγεσία.
Τα στελέχη που πλαισιώνουν την κ. Αχτσιόγλου, πάντως, αναμένεται να κινηθούν συντεταγμένα τουλάχιστον μέχρι και το Συνέδριο όπου θα επιδιώξουν να ληφθούν αποφάσεις που να εξασφαλίζουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά και την αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας
Η συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην τοποθετηθεί καθόλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας εκλήφθηκε – δικαίως ή αδίκως – ως έμμεση στήριξη στον κ. Κασσελάκη. Μένει να φανεί πώς θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας από δω και μπρος, ειδικά αν αρχίσουν να αναπτύσσονται τάσεις διάσπασης στο κόμμα.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr