Η «ακτινογραφία» της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν: Θετικό κλίμα με «κόκκινες» γραμμές αλλά και διαφωνίες για το Κυπριακό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το καλό κλίμα χαρακτήρισε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη με το τετ α τετ των δύο ηγετών να είναι ένα μικρό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Κατά τη συνάντηση δεν δόθηκαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, ενώ αυτό που κυριάρχησε ήταν το θετικό κλίμα και η επαναβεβαίωση ενός θετικού χάρτη για την αναζήτηση μέτρων εμπιστοσύνης και στον πολιτικό διάλογο που ξεκινάει τον Οκτώβριο και εκεί ενδεχομένως να διερευνηθεί μία πιθανότητα για το αν υπάρχει προοπτική προσφυγής στη Χάγη ή ενδεχομένως να συζητηθούν τα πιο δύσκολα θέματα.
Το πιο εύκολο φαίνεται πως είναι η συζήτηση θεμάτων θετικής ατζέντας με το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ κλείδωσε και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη συμπρωτεύουσα όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Διαφωνίες για το Κυπριακό
Σε κάθε περίπτωση αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές του Ερντογάν στο Κυπριακό από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς για το συγκεκριμένο θέμα από το ίδιο βήμα.
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN στη Νέα Υόρκη, Έφη Κουτσοκώστα, το θετικό μομέντουμ παραμένει παρά τις διαφωνίες των δύο ηγετών στα μεγάλα θέματα. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την τουρκική πλευρά παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απάντησε σε όσα αφορούν στην Κύπρο, παρά μόνο άκουσε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαφύλαξη του καλού κλίματος
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης οι κκ Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Όπως έχει εξ αρχής ξεκαθαριστεί, μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών είναι επιφορτισμένοι με τη συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνημένου Οδικού Χάρτη.
Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι απλά μη αποδεκτή
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε προ ολίγου σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πάγια εθνική θέση ότι η λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή.
Μαρινάκης: «Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα»
Αναφερόμένος στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η «η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου» και πρόσθεσε:
«Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα είμαστε γείτονες που μπορούν να συμβιώνουν χωρίς εντάσεις, με αμοιβαίο σεβασμό και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης», είπε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
«Είναι γνωστές οι διαχρονικές κόκκινες γραμμές μας. Το τι συζητείται έχει γίνει σαφές. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της Κύπρου, επανέλαβε την εθνική θέση ότι δεν δέχεται η χώρα μας καμία λύση δύο κρατών. Είμαστε ένα με τον κυπριακό λαό και την κυπριακή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να πάμε πίσω τις διεκδικήσεις μας. Πιστεύουμε στον διάλογο, είμαστε καλόπιστοι αλλά δεν είμαστε αφελείς και όλα αξιολογούνται διαρκώς», προσέθεσε.
Η Τουρκία επιβεβαιώνει συνάντηση για ΜΟΕ τον Νοέμβριο
Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του οδικού χάρτη που συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ήρθε από τουρκικής πλευράς και συγκεκριμένα από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που επισφράγισε σήμερα την ημερομηνία του Νοεμβρίου για την ελληνο-τουρκική στρατιωτική συνάντηση σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Στην εβδομαδιαία ενημέρωση τύπου, ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ, υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα που αναπτύχθηκε πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου μας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών χθες το βράδυ (20 Σεπτεμβρίου), συμφωνήθηκε ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.
Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα καλής συμμαχίας».
«Η προστασία των Κύπριων αδελφών μας είναι εκ των ουκ άνευ»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας έκανε δήλωση και για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τα περί «εθνικής υπόθεσης» και «προστασίας των Κύπριων αδελφών μας».
«Όσον αφορά την Κύπρο, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας και η οποία αποτελεί εθνική μας υπόθεση, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό όλες τις συνθήκες και ότι η επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους, που αποτελούν κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς».
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr