Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Τι είπε για ανασχηματισμό, ευρωεκλογές και επιτελικό κράτος και Χάγη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μετά από διαδοχικές κρίσεις η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει το κλείσιμο μιας σειράς μετώπων. Στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του επιτελικού κράτους, έκλεισε τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό και μίλησε για ευρωεκλογές με σταυρό χωρίς όμως να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός τόσο στην ομιλία του το Σάββατο όσο και στην χθεσινή συνέντευξη τύπου εξέπεμψε μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και θέλησε με συγκεκριμένες ανακοινώσεις (π.χ. για την φοροδιαφυγή) να δείξει πως θα προχωρήσει σε συγκρούσεις με χρόνιες παθογένειες. Η εικόνα της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα είχε υποστεί «ρωγμές» και τώρα στόχος είναι να επιταχυνθούν μια σειρά από αλλαγές για να μην χαθεί το momentum που δημιουργήθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός ήταν τα εξής :
- Ανασχηματισμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού, τα οποία είχαν πάρει φωτιά το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί και σημείωσε πως κρίνεται η αποτελεσματικότητα αλλά και η συμπεριφορά. « Εάν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού, δεν θα διστάσω να το κάνω» σημείωσε. Όπως είπε ακούει την κριτική πως δεν ξεκίνησε καλά η κυβέρνηση αλλά υπογράμμισε πως υπήρξαν δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές (οι φωτιές και οι πλημμύρες)
- Επιτελικό κράτος. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας» και επεσήμανε πως «ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού». Επέλεξε να εστιάσει στην επόμενη ημέρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο επιτελικό κράτος. «Αν με ρωτάτε για το επιτελικό κράτος την επόμενη της μεγάλης συμφοράς που μας βρήκε στη Θεσσαλία, ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος, γιατί δημιουργήθηκε αμέσως ένα συντονιστικό κέντρο στη Θεσσαλία, στη Λάρισα» σημείωσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που έγιναν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
- Ευρωεκλογές. Με σταυρό θα γίνουν οι ευρωεκλογές και εγκαταλείφθηκαν οι σκέψεις για επαναφορά της λίστας. Το «ατού» για τα κόμματα είναι πως σε περίπτωση της εκλογής με σταυρό οι υποψήφιοι… τρέχουν παραπάνω και έτσι είναι πιο εύκολη η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Βέβαια υπάρχει προβληματισμός για το ό,τι προβάδισμα έχουν υποψήφιοι που είναι ήδη αναγνωρίσιμοι και πως μπορεί ικανά πρόσωπα να μην αξιοποιούνται. Πάντως δεν αποκλείεται να ανοίξει μια συζήτηση για επιμέρους αλλαγές και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν είχαν υπάρξει σκέψεις για «σπάσιμο» σε μεγάλες περιφέρειες (ίσως πέντε) και στις ευρωεκλογές.
- Εκλογικός νόμος. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον εκλογικό νόμο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα επεσήμανε πως δεν είναι η απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσον τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν κατά πόσο αυτή η επιλογή, που μπορεί να ήταν μια επιλογή αντίδρασης, τελικά ήταν η ορθή και πρέπει να την επαναλάβουν και στις επόμενες εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για την Χάγη
Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός είπε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη και πως «η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».
«Η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα» είπε. Τόνισε με έμφαση ότι θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.
Στην Αθήνα γνωρίζουν πως δεν αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη η τουρκική στάση, ωστόσο στόχος είναι να διατηρηθούν οι ήπιοι τόνοι και να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα (π.χ. σε θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος, τουρισμού).
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr