Άρθρο Γεραπετρίτη στην τουρκική Μιλλιέτ: Μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό πριν τη συνάντηση με Φιντάν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Εάν το 1923 Ελλάδα και Τουρκία κατάφεραν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό έπειτα από ένα τόσο βίαιο πόλεμο, κι εμείς υπό συνθήκες που δεν συγκρίνονται πρέπει να περπατήσουμε τον δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας με ειλικρίνεια σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες. Δεν υπάρχει η επιλογή της διαμάχης χωρίς τέλος» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στη Μιλλιέτ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης υπό τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας».
Αναλυτικά, ο κ. Γεραπετρίτης γράφει στην τουρκική εφημερίδα:
Η σημερινή μου επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και της απόφασής τους να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας.
Ειδικώς, η συνάντησή μας με τον Τούρκο ομόλογό μου έχει ως βασικό στόχο την προετοιμασία αφενός, της προσεχούς συνάντησης των δύο ηγετών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και αφετέρου, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους.
Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή.
Προσβλέπω στη συνάντησή μου με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Φιντάν και με την ευκαιρία αυτή απευθύνω ένα μήνυμα φιλίας στον γειτονικό λαό της Τουρκίας».
Τι γράφει η Γενί Σαφάκ για την συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
«Ατζέντα Αιγαίο και Κύπρος
Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τα νησιά, τις θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Ιδιαίτερη παρένθεση θα ανοίξει για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Αναμένεται επίσης να αντιμετωπιστούν οι παράτυπες μεταναστευτικές κινήσεις στα χερσαία σύνορα. Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου μεταξύ των δύο χωρών, που είχαν μια πολύ τεταμένη περίοδο από το 2019, τα σωστικά συνεργεία της Ελλάδας ήρθαν στην Τουρκία.
Η περίοδος χαλάρωσης, που ξεκίνησε με την ανθρωπιστική βοήθεια, έγινε αποδεκτή ως μια νέα αρχή», γράφει η εφημερίδα σχετική με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr