Σε μία βδομάδα στις κάλπες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα - Οι μεστές ομιλίες των «5»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε μία εβδομάδα από σήμερα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλούνται να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν το νέο τους πρόεδρο. Το τοπίο των δυναμικών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την προεδρική εκλογή μπορεί να έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει σε σχέση με τις προτιμήσεις των στελεχών στα πρόσωπα των υποψηφίων, ωστόσο όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα επηρεαστεί από το βαθμό της συμμετοχής και κυρίως από το ποιοι θα αποφασίσουν να ψηφίσουν για το νέο αρχηγό.
Το χθεσινό Διαρκές Συνέδριο δεν κατάφερε να «φωτίσει» αυτήν την πτυχή. Κάτι που θεωρείται απολύτως εξηγήσιμο δεδομένου ότι η επίδραση που έχουν οι διεκδικητές της ηγεσίας στον κομματικό κορμό είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αναντίστοιχη της διεισδυτικότητας που διαθέτουν σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λένε όσοι ήταν παρόντες χθες στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ότι η «υποδοχή» της οποίας έτυχε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη από το σώμα των Συνέδρων δεν είναι ανάλογη του ενθουσιασμού που ακολουθεί τις διαδικτυακές του παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό η κατάκτηση της προεδρίας όπως επίσης και η σειρά κατάταξης των υποψηφίων θα κριθούν από το πόσες χιλιάδες από τις περίπου 150.000 μέλη θα εμφανιστούν στις κάλπες αλλά και από το κατά πόσο εκείνοι -εκτός κομματικού ΣΥΡΙΖΑ- που σήμερα εμφανίζονται να υποστηρίζουν με θέρμη την υποψηφιότητα του 35χρονου ομογενή θα θελήσουν να το εκφράσουν αυτό με την εγγραφή τους ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την ημέρα της ψηφοφορίας (10 Σεπτεμβρίου). Το παζλ είναι για δυνατούς λύτες. Διότι όπως όλα δείχνουν την ίδια ώρα που κάποιοι θα γίνουν νέα μέλη μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τον υποψήφιο ή την υποψήφια της αρεσκείας τους, παλαιότερα μέλη που δεν είχαν πρόθεση να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία θα προσέλθουν στις κάλπες για να ενισχύσουν κάποιες υποψηφιότητες έναντι άλλων. Κοινώς, θα λειτουργήσουν πολλές αντίρροπες δυνάμεις.
Είναι γεγονός ότι και οι πέντε υποψήφιοι ικανοποίησαν χθες το εκλογικό τους κοινό. Οι ομιλίες τους ήταν μεστές, στην πλειονότητά τους πολιτικές και έδειχναν ότι υπάρχει σχέδιο (με διαφορετικές οπτικές) για την επόμενη ημέρα. Σε προσωπικούς τόνους μίλησε και η Έφη Αχτσιόγλου αφήνοντας αιχμές και για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας καμία μα καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο διαπλοκής ΜΜΕ που δυστυχώς έχουν διασυνδέσεις και μέσα στο κόμμα μας δεν με έκανε να σκεφτώ ξανά την απόφασή μου» και ο Νίκος Παππάς όταν αναφερόμενος στη διαπλοκή είπε ότι «στην προσωπική μου διαδικασία δεν ένιωσα ποτέ την περνάω μόνος μου» αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που απαντώντας επί της ουσίας στον Στ. Κασσελάκη σχολίασε με ένταση «ότι εγώ δεν λέω ότι θα έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό, αλλά θα λογοδοτώ, στο Συνέδριο, στην Κεντρική Επιτροπή και στο κόμμα μου». Από τις ομιλίες των υποψηφίων έγιναν σαφείς και οι διαφορές τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομιλεί σταθερά για την Αριστερά, ο Νίκος Παππάς για μία παράταξη που εκφράζει τις δυνάμεις από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει λόγο για τη σύγχρονη Αριστερά, η Έφη Αχτσιόγλου ομιλεί για την προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή εναλλακτική λύση για τη χώρα. Επίσης, η υποψήφια πρόεδρος κάνει λόγο για κόμμα δομών και για κόμμα μελών αλλά όχι στελεχών, ενώ ο Νίκος Παππάς επιμένει στο κόμμα των μελών. Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος επιθυμεί τη συλλογική ηγεσία και ο νέος Πρόεδρος να είναι πρώτος μεταξύ ίσων.
Από την άλλη ο Στέφανος Τζουμάκας υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα πολιτικό, ούτε καν λαϊκό αλλά κόμμα μηχανισμών και ζητάει να γίνει μία πολιτική δύναμη μαχόμενων ανθρώπων. Για τον Στέφανο Κασσελάκη πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει το Ελληνικό όνειρο και να λογοδοτεί στους ψηφοφόρους του. Σε ό,τι αφορά τους κρίσιμους σταθμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς μιλάει για την αναγκαιότητα να μπει φρένο στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αύριο, η Έφη Αχτσιόγλου βάζει ως πρώτο στόχο τις ευρωεκλογές και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το 2026, χωρίς όμως να προσδιορίζει την κυβερνώσα αριστερά ως αυτοσκοπό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το χθεσινό Διαρκές Συνέδριο εξελίχθηκε όπως αναμενόταν χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε συνολικά 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής όπως ορίζει το Καταστατικό (1/10 μελών ΚΕ) και στη συνέχεια έκανε δύο διορθώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι υπέγραφαν και δύο μη μέλη του οργάνου. Τις υπογραφές τους αντικατέστησαν οι Γιάννης Βουλγαράκης και Άννα Κωνσταντινίδου. Στο σύνολο των 30 υπογραφών ξεχωρίζουν αυτές του Παύλου Πολάκη, της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιώργου Τσίπρα. Επίσης, στα παραλειμόνα της συνεδριακής διαδικασίας, το μόνιτορ στην αίθουσα Τύπου όταν ξεκίνησε η ομιλία του κ. Κασσελάκη ήταν κολλημένο για τρία λεπτά στο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ και ακουγόταν μόνο η φωνή του (αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα) σε αντίθεση με την κακή ποιότητα ήχου που συνόδευσε το πρώτο μισό της ομιλίας του κ. Παππά καθώς η φωνή του ακουγόταν χαμηλά και εξασθενημένη. Το πρόβλημα διορθώθηκε στην πορεία. Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία εκφώνησε ο κ. Τζουμάκας ξεπερνώντας την ώρα, ενώ θεωρητικώς και σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Ξενογιαννακοπούλου οι ομιλίες των υποψηφίων θα έπρεπε να κινούνται γύρω στο μισάωρο. Η πιο σύντομη ομιλία έγινε από τον κ. Κασσελάκη. Την συγκίνησή τους δεν έκρυψαν από το βήμα η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παππάς.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr