Εργασιακό νομοσχέδιο: Αντιδράσεις μετά την εξαγγελία Γεωργιάδη για 16ωρη εργασία – Διευκρινίσεις και οργισμένες ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, και τις σχετικές εξαγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη ότι, οι μισθωτοί θα έχουν τη δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης εντός του ίδιου 24ώρου σε δύο εργοδότες με πλήρες ωράριο.
Μετά τον σάλο που ξέσπασε, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, οι εξαγγελίες Γεωργιάδη, δε σημαίνουν ότι θα σταματήσει να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση (του εργαζόμενου) δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών. Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα» και το ΚΚΕ να μιλάει για «Μεσαίωνα του 16ώρου».
Γεωργιάδης: «Σε καμία περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης των εργαζομένων»
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση, αναφορικά με την δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δε σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες»
Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε σημειώσει: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».
ΣΥΡΙΖΑ: «Να μη διανοηθεί καν ο Γεωργιάδης να φέρει νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία»
«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: «Και αυτό -κατά τον κ. Γεωργιάδη- θα είναι "προσωπική απόφαση" του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται "επιλογή" την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας».
«Να μη διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΚΚΕ: «Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα του 16ωρου»
«Μετά το "δικαίωμα" στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο "Χατζηδάκη", ο νέος υπουργός εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το "δικαίωμα" στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την "παράλληλη απασχόληση"» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
Και επισημαίνει στη συνέχεια: «Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση "αν το θέλει ο εργαζόμενος". Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των - ήδη χαμηλών - μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία "επιθυμία" των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.
Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν "εθελοντική" 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε "πολυεργαλεία" θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των "τριετιών"».
«Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι "πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές", αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή».
«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το "έκτρωμα". Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού» τονίζει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr