Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη: Τα πρώτα νομοσχέδια, τα πρόσωπα των αυτοδιοικητικών εκλογών και το σχέδιο για τις ευρωεκλογές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο αλλά στην κυβέρνηση «τρέχουν» εν μέσω θέρους να κλείσουν εκκρεμότητες και να ξεδιπλώσουν την ατζέντα της επόμενης μέρας. Στόχος είναι μέσα στο μήνα να ψηφιστούν από την Βουλή τα πρώτα δύο νομοσχέδια, εκ των οποίων το πρώτο θα αφορά στην ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους και το δεύτερο θα περιλαμβάνει πληθώρα οικονομικών ρυθμίσεων.
Στο κυβερνών κόμμα σε αυτή την φάση θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν νέες….αρρυθμίες, μετά τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη. Την ίδια στιγμή σε φουλ ρυθμούς δουλεύουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς έρχονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.
Αυτή την εβδομάδα θα φανεί πως θα πορευτούν τα κόμματα όσον αφορά στο νομοσχέδιο που προβλέπει πως οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους -εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους - χωρίς άλλους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο θα είναι μέχρι αύριο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ για να περάσει από τη Βουλή απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.
Όπως ήδη αναφέρθηκε θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του μήνα η ψήφιση του οικονομικού νομοσχεδίου, ενώ άλλα δύο νομοσχέδια θα πάρουν σειρά. Ειδικότερα το τρίτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή - πιθανότατα αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού - θα αφορά σε επιμέρους ρυθμίσεις για το επιτελικό κράτος. Το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα περιλαμβάνει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων (π.χ. για τους συνταξιούχους που εργάζονται).
Τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει στις Περιφέρειες ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία. Στις δέκα περιφέρειες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί από την Νέα Δημοκρατία και στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή : στην Αττική ο Γιώργος Πατούλης, στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη ο Χρήστος Μέτιος, στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Κασαπίδης, στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη Θεσσαλία ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, στα Ιόνια νησιά η Ρόδη Κράτσα, στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος, στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός.
Στην Πελοπόννησο (μια περιφέρεια που είχε βαφτεί «γαλάζια» στις προηγούμενες εκλογές) νέα υποψηφιότητα με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας είναι o Δημήτρης Πτωχός. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.
Στο Βόρειο Αιγαίο που στις προηγούμενες εκλογές είχε βγει ως ανεξάρτητος o Κώστας Μουντζούρης, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Όσον αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοινώθηκε, θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. Πρόκειται για το νυν περιφερειάρχη, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πιάσει ποσοστό 60%, έχοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
Τα «ναι» και τα «όχι» για τις ευρωεκλογές
Δεν θα υπάρξει αύξηση από το 3% στο 5% του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, με την κυβέρνηση να κλείνει την σεναριολογία. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είναι μία συζήτηση που με αφορά και δεν είναι κάτι το οποίο το βλέπω να συμβαίνει. Ξέρετε, δεν νομίζω ότι είναι κατ’ ανάγκη και αυτή η απάντηση». Μάλιστα προσέθεσε πως «πιστεύω ότι η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό. Έχει γίνει κι άλλες φορές, εξάλλου».
Πάντως όπως είχε πει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχος είναι να εφαρμοστεί η λίστα στις επόμενες ευρωεκλογές. «Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να επιστρέψουμε στη λίστα στις ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η του εισήγησή μου μετά τις εκλογές» είχε χαρακτηριστικά σημειώσει τον Απρίλιο σε συνέντευξη του.
Υπενθυμίζεται πως η λίστα ίσχυε από το 1981 έως το 2009 αλλά οι ευρωεκλογές το 2014 και το 2019 έγιναν με σταυρό. Ωστόσο φάνηκε πως σε πολλές περιπτώσεις πήραν προβάδισμα πρόσωπα αναγνωρίσιμα (π.χ. από τον καλλιτεχνικό χώρο) με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλές «πτήσεις» υποψήφιοι που είχαν περισσότερα προσόντα για την ευρωβουλή. Και τώρα μπαίνει στο τραπέζι η επαναφορά της λίστας και ήδη έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι ψηλά στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.
Να σημειωθεί τέλος πως σε περίπτωση που περάσει από την Βουλή η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους θα εφαρμοστεί και στις επόμενες ευρωεκλογές.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr