Εκλογές 2023: Τα μικρά κόμματα απειλούν την «ισχυρή αυτοδυναμία» - Πώς επηρεάζονται οι έδρες της ΝΔ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μία σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το σαρωτικό προβάδισμα σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, το εύρος που θα έχει αυτή η αυτοδυναμία είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις οι «γαλάζιες» έδρες μπορεί να κυμαίνονται από 157 έως 163, καθώς το ρευστό τοπίο που επικρατεί στα μικρότερα κόμματα κάνει δύσκολες τις προβλέψεις. Με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων να είναι εντονότερες στα κόμματα που στις προηγούμενες εκλογές ήταν πέριξ του 3%.
Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις
Ουσιαστικά στις τελευταίες μετρήσεις είναι εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τον «αέρα» που είχε και στις εκλογές του Μαΐου και κινείται σε γενικές γραμμές κοντά στο 40%. Μάλιστα χθες τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δίνουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο ο αριθμός των εδρών μπορεί να κυμαίνεται από 157 έως 163.
Κλειδί άλλωστε για τις έδρες δεν αποτελεί μόνο το γαλάζιο ποσοστό αλλά και το πόσα κόμματα τελικά θα μπουν στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα αλλά ισχύει και το αντίστροφο.
Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την Marc η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου είναι από 39% μέχρι 43,4% (και 161 έδρες) και σύμφωνα με την Pulse στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων είναι στο 39% (σε μια επτακομματική Βουλή θα βγάλει 163 βουλευτές). Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι οκτακομματική και σε μία τέτοια περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα βγάλει 157 βουλευτές.
Τι περιμένουν στη Νέα Δημοκρατία
Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως η ψαλίδα με το ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει και αναμένουν double score και στις κάλπες του Ιουνίου. Μάλιστα μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω η διαφορά, ανάλογα και με την συσπείρωση που θα υπάρξει στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων.
Όσον αφορά στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πιο εύκολο είναι να γίνουν προβλέψεις για το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (που φαίνεται πως μπορεί να εκλέξει από 29 έως 33 βουλευτές) και για το ΚΚΕ (που πιθανότατα θα κυμανθεί από 18 με 20 βουλευτές). Δυναμική καταγράφει και η Πλεύση Ελευθερίας που όλες οι μετρήσεις δίνουν άνετη είσοδο στη Βουλή σε αυτές τις εκλογές με 13 ή 14 βουλευτές. Όσον αφορά το MέΡΑ 25 οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν πιάνει το όριο είσοδο του στη Βουλή με εξαίρεση πάντως την Metron Analysis που δίνει εκτίμηση 3.3%.
Από εκεί και πέρα ρευστότητα υπάρχει στο τοπίο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου κινούνται διαφορά κόμματα. Η Ελληνική Λύση φαίνεται πως έχει αντοχές και παραμένει σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από τον πήχη του 3%. Ωστόσο, το τελικό ποσοστό της παρουσιάζει αποκλείσεις στις μετρήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων θα είναι από 8 έως 14).
Την ίδια στιγμή σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις -αν παραμείνει το σημερινό τοπίο - βλέπουν το κόμμα Νίκη να πιάνει το όριο και να εκλέγει 9 έως 11 βουλευτές. Όσον αφορά στο κόμμα «Σπαρτιάτες» - που δήλωσε πως υποστηρίζει ο καταδικασμένος Ηλ. Κασιδιάρης - σε δυο δημοσκοπήσεις (της Pulse και της Marc) κινείται στο 1.4% με 1.5% .
Η στρατηγική Μητσοτάκη
Με μία διπλή στρατηγική θέλει να φτάσει στις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως έχει πει στόχος είναι η ασφαλής αυτοδυναμία. Πρώτον δίνει έμφαση σε μία θετική ατζέντα στην οικονομία και είναι χαρακτηριστικό πως χθες μίλησε εκ νέου για μια σειρά μέτρων που θα δρομολογηθούν την επόμενη τετραετία (π.χ. κατώτατος μισθός). Δεύτερον κοιτά προς ένα δεξιό ακροατήριο, που ταλαντεύεται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και μικρότερων κομμάτων και στην τελική ευθεία προς τις κάλπες θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα (όπου στις προηγούμενες εκλογές τα πήγαν καλά τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το κόμμα Νίκη).
Παράλληλα αυτό που τονίζεται διαρκώς από την Πειραιώς είναι πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα την επόμενη ημέρα και δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων. Και επαναλαμβάνεται διαρκώς πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς την Κυριακή των εκλογών θα είναι άδειες οι κάλπες και θα πρέπει να γεμίσουν ξανά.
Χαμόγελα ικανοποίησης φέρνουν στην Πειραιώς τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά «γαλάζιας» συσπείρωσης του κόμματος, που στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται πάνω από 90%. Παράλληλα ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ έχει ενδιαφέρον πως σύμφωνα με την Marc τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ταύτιση με τις απόψεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
- Καθυστερήσεις σχεδόν... ενός χρόνου στη Γραμμή 4 του Μετρό: Πότε ξεκινούν τα έργα από τον πρώτο μετροπόντικα - Το χρονοδιάγραμμα
- Συνεχίζει την εξοπλιστική κούρσα ο Ερντογάν: Νέο βίντεο με τον πύραυλο Tayfun - Τα F-16 παραμένουν το μεγάλο «στοίχημα»
- Στρίβειν... πριν τον αρραβώνα - Ο κορονοϊός κράτησε στις βιτρίνες τα μονόπετρα
- Ήθελε τη Γερμανία ξεδοντιασμένη: Πώς ένα σχέδιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγούσε στον θάνατο 25 εκατ. Γερμανούς από ασιτία – Ποιοι έκαναν πίσω
- Κόκκινα δάνεια: Γκαζώνουν οι ρυθμίσεις - Δεν περπατούν οι επιδοτήσεις δόσεων
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr