Δένδιας για δηλώσεις Τσαβούσογλου: Να προστατεύσουμε το κλίμα που διαμορφώθηκε στα ελληνοτουρκικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποδοκίμασε κατά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογο του τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
«Είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται υπό την πίεση των προεκλογικών αναγκών η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
«Όμως, έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μετά τις εκλογές, να εκμεταλλευτούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση», τόνισε.
«Και δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς - Πρέπει να τα συζητήσουμε όσο η ατμόσφαιρα είναι θετική
«Αυτή η προσέγγιση (με την Ελλάδα) είναι καλή, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό ή μια καταστροφή για να λύσουμε τα προβλήματα. Βέβαια, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Για να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο, να σταματήσουν οι παραβιάσεις», διεμήνυσε τη Δευτέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι Α Χαμπέρ.
«Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μόνο η Ελλάδα. Εγώ λέω ότι στην Κύπρο υπάρχουν και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ, υπάρχει η Αίγυπτος, υπάρχει ο Λίβανος, υπάρχει η Συρία, αύριο, όταν διαμορφωθούν οι συνθήκες, η Λιβύη, υπάρχει επίσης η Παλαιστίνη. Πρέπει να πάμε σε συνεργασία.
Όσον αφορά τα θέματα του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν είναι σαφής. Υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν απαιτήσεις για 10 μίλια πάνω από 6 μίλια. Κατά καιρούς, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για την αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια. Όλα αυτά είναι θέματα που διαφωνούμε, θέματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια.
Τώρα, σε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα, πρέπει να διαπραγματευτούμε αυτά τα ζητήματα και να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Θα τα λύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων; Θα τα αρχίσουμε ένα-ένα; Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο να τα λύσουμε όλα αυτά ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα.
Δεν αρκεί να λύσουμε μόνο το ένα. Ή να λένε: "δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικό ρίσκο σε τέτοια θέματα". Θέλω να πω, στο παρελθόν η ελληνική πλευρά... Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα και για την Τουρκία, αλλά φυσικά η πίεση είναι μεγαλύτερη στην ελληνική πλευρά. Θα πάει στο δικαστήριο, θα πάει στο διεθνές δικαστήριο; Αλλά για να πάει στο διεθνές δικαστήριο, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν, και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί εδώ. Πρέπει να φέρουμε όλα τα ζητήματα.
Τελικά, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα...
Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα (θα υπάρχει κατά διαστήματα θετικό κλίμα βέβαια), τότε θα υπάρχει παραβίαση, τότε μπορεί να υπάρξουν εντάσεις στον αέρα, αερομαχίες όπως συνηθίζουμε να τις λέμε. Θεός φυλάξοι, μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα. Στο τέλος, όλα μπορούν να συμβούν.
Δυστυχώς, το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά σε γιορτές κ.λπ., η Ελλάδα τις παραβίαζε λίγο (αυτές τις συμφωνίες μορατόριουμ) μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα έντασης. Υπήρχαν συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών, αλλά ορισμένες από αυτές ακυρώθηκαν. Τέτοιες χειρονομίες και αμοιβαίες συμφωνίες θα πρέπει να συνεχιστούν.
Είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά, δηλαδή να μην πραγματοποιήσει την άσκηση. Άρα η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν βλάπτει κανέναν, αντίθετα θα συμβάλει στη συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος».
«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί».
Στο παρελθόν, η Τουρκία ήταν για την ελληνική πλευρά ένα ευαίσθητο θέμα, γιατί η πίεση στην ελληνική πλευρά είναι μεγαλύτερη. Φυσικά, αν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο..., αλλά για να πάμε στο διεθνές δικαστήριο... Αν κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί, δηλαδή αν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο ή αν πρόκειται να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική λύση, δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η σύγκρουση κ.λ.π», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Και συνέχισε: «Τελικά, για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα...
Μπορεί, Θεός φυλάξοι, να συμβεί ένα ατύχημα. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο. Για να μην εξαφανιστεί, χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κ.λπ. η Ελλάδα τις παραβίασε λίγο. Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών, κάποιες από αυτές ακυρώθηκαν, οι συμφωνίες πρέπει να συνεχιστούν, είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά, δηλαδή να μην πραγματοποιήσει την άσκηση. Άρα η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν βλάπτει κανέναν, αντίθετα θα συμβάλει στη συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος».
«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί».
Τι είπε για τα F-16
«Είδαμε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το θέμα των F-16. Υπήρχαν κάποιοι αντιρρησίες στο Κογκρέσο και πρέπει να πειστούν. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, μπορεί να τους υπερκεράσει. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στην Άγκυρα, έχει εργαστεί σκληρά όσον αφορά το Κογκρέσο τελευταία. Δεν είναι ότι περιμένουμε τα F-16 λόγω εκλογών. Τα F-16 δεν είναι ζήτημα ενός κόμματος, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, στην οποία πρέπει να παραδοθούν. Από την αρχή λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να τα πάρουμε με όρους. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στο Κογκρέσο», συνέστησε ο Τσαβούσογλου.
Και για την Αίγυπτο
«Στη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε στην Αίγυπτο σχετικά με τον διορισμό πρεσβευτών, είπαμε ότι έχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε μαζί με τον Σούκρι για τον διορισμό πρεσβευτών, έχουμε καθορίσει τα ονόματα.
Εάν πάει για μετά τις εκλογές, ίσως μπορούμε να το ανακοινώσουμε αυτό κατά τη διάρκεια της ανταποδοτικής επίσκεψης στην Άγκυρα, ή μπορούμε να το ανακοινώσουμε και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή αυτή την εβδομάδα. Θεού θέλοντος, οι συνεργάτες μας εργάζονται πάνω σε αυτό, ίσως θα κάνουμε μια ανακοίνωση την Τετάρτη, δηλαδή δύο ημέρες αργότερα.
Είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν οι 2 ηγέτες αυτή τη στιγμή. Πριν από τις εκλογές».
Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής για τη Συρία ο Τσαβούσογλου είπε: «Σχεδιάζεται να συναντηθούμε το Μάιο οι υπουργοί Εξωτερικών».
- Qatar Gate: Ο Ταραμπέλα απελευθερώνεται με βραχιολάκι
- Ποινική δίωξη στον ποδοσφαιριστή Κλέιμαν για βιασμό και κατοχή ναρκωτικών - Συνελήφθη τα ξημερώματα
- Χαμός στο συμβούλιο της Super League με ατάκες για ασανσέρ, φυλακές, κόκκινους και μαύρους σβέρκους και... πάτους!
- Σκαμπανεβάσματα του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα: Πού θα βρέχει την Κυριακή του Πάσχα - Οδηγός για τους εκδρομείς
- ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,6% για την Ελλάδα το 2023 - Πληθωρισμός στο 4%
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr