Πέντε μηνύματα Μητσοτάκη για τις κάλπες: Σε ποιο κοινό απευθύνεται - Ποια επιχειρήματα προτάσσει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς έχει αρχίσει πλέον να κινείται η πολιτική ζωή, όπως φαίνεται και από τον νέο κύκλο περιοδειών που ξεκίνησε χθες από την Λαμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην περιοδεία αυτή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο στόχο για αυτοδυναμία, έβαλε την ατζέντα με την οποία επιδιώκει να φτάσει στις κάλπες και μίλησε για κυβερνήσεις ενός κόμματος αλλά όχι ενός χρώματος.
Με τις χθεσινές αναφορές του ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε μία σαφή εικόνα για την στρατηγική με την οποία θα φτάσει μέχρι τις εκλογές, βάζοντας τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης και δείχνοντας το ακροατήριο στο οποίο θα εστιάσει προεκλογικά. Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και η μητέρα των μαχών για το κυβερνών κόμμα θα δοθεί για την επανασυσπείρωση - μετά την τραγωδία στα Τέμπη- των ψηφοφόρων.
Πέντε είναι τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός:
1. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες, καθώς όπως σημείωσε το αίτημα αυτό «συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον».
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της απλής αναλογικής και βλέπουν διπλές κάλπες. Ωστόσο με δεδομένο πως δεν συζητείται μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση και το ρήγμα με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ όλο και βαθαίνει το αφήγημα της αυτοδυναμίας αποτελεί μονόδρομο για τη Νέα Δημοκρατία.
2. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν σε άλλες χώρες, που έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Ενδεικτικά σημείωσε πως η Βουλγαρία ετοιμάζεται για τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια, ενώ το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες διαδηλώσεις. Μάλιστα ανέφερε πως σε πολλές χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των εταίρων (π.χ. στην Γερμανία).
Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ρευστό σκηνικό την επόμενη ημέρα και δεν επιθυμεί νέες περιπέτειες. Από την Νέα Δημοκρατία κοιτάνε σε ένα κοινό με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά και είναι ενδεικτική η χθεσινή αναφορά στο «Μένουμε Ευρώπη», με την επισήμανση πως έχει πλέον μετατραπεί σε «Γίναμε Ευρώπη».
3. Μίλησε για κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα και σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία «έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη».
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να απευθυνθεί σε ένα κεντρώο ακροατήριο, το οποίο… φλερτάρουν εντόνως και οι άλλοι πολιτικοί μονομάχοι. Βέβαια, πρόκειται για μια αναφορά, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, από το γαλάζιο στρατόπεδο υπενθύμιζαν πως και στην παρούσα κυβέρνηση έχουν αξιοποιηθεί στελέχη που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό σωλήνα.
4. Έκλεισε εκ νέου τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Από το γαλάζιο στρατόπεδο έχουν καταστήσει σαφές πως δεν αποδέχονται τα όσα έχει πει ο Ν. Ανδρουλάκης για τρίτο πρόσωπο και σημειώνουν πως δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο … άγνωστος Χ.
«Στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε δε πως «τα τοπία θολώνουν περισσότερο όσοι μιλούν για δήθεν συνεργασία αλλά παραπέμπουν σε παραλυσία. Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος χ; Οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά;».
5. Έβαλε το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει μία μάχη με το αποκαλούμενο «βαθύ κράτος». Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως η τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει «ρωγμές» στο μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης και οδήγησε σε υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.
Στόχος τώρα είναι να σταλεί μήνυμα πως παθογένειες ετών θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να συσπειρωθούν εκ νέου οι ψηφοφόροι. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πολίτες που εμπιστεύτηκαν την Νέα Δημοκρατία το 2019, λέγοντας «μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δε σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε».
Με ατζέντα καθημερινότητας στις κάλπες
Από την κυβέρνηση θέλουν να επιστρέψουν σταδιακά σε μία ατζέντα κανονικότητας και μια σειρά πρωτοβουλιών ξεδιπλώνονται, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές του Μαΐου. Σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, την Πέμπτη θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τα Τέμπη και ακολουθεί ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού (με επόμενο σταθμό τα Ιωάννινα).
Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώνεται σταδιακά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο περιφέρειας, με ορίζοντα το 2030. Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο για την Στερεά Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 540 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από την κυβέρνηση επενδύουν σε μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να δώσουν έμφαση στα πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας. Παράλληλα δίνουν βαρύτητα σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των μισθών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr