Εκλογές 2023: Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης στο debate Οικονόμου-Τσαπανίδου - Τηλεμαχία για οικονομία, παρακολουθήσεις και πλειστηριασμούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τηλεμαχία μεταξύ Γιάννη Οικονόμου και Πόπης Τσαπανίδου έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για όλα τα καυτά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Οι δύο εκπρόσωποι απάντησαν και έθεσαν ερωτήσεις για τις παρακολουθήσεις, την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά και τις εκλογές του 2023.
Η οικονομία
Ο κόσμος θα συγκρίνει το έργο των δυο κυβερνήσεων και θα αποφασίσει ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την τηλεμαχία.
Ο κ. Οικονόμου είπε ότι οι ενισχύσεις που δόθηκαν στου πολίτες τους στήριξαν και προήλθαν από το μέρισμα της ανάπτυξης και όχι από την υπερφορολόγηση. Προσέθεσε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης ενισχύονται οι πολλοί με επιλογές που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις αγορές και οι ενισχύσεις δόθηκαν για να σταθεί η χώρα μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσης που γνώρισε ποτέ η χώρα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και αυτό το ξέρουν οι πολίτες και το παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός στην Βουλή, ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου.
Ακολούθως υποστήριξε: «Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ άλλαξε το πεδίο ώστε να μην υποχρεώνονται οι τράπεζες και τα funds σε διακανονισμό με τους ιδιοκτήτες. Εμείς ζητάμε η κυβέρνηση να αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη ανάγκη. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα προβλέπει διαπραγμάτευση και δικαστική προστασία του δανειολήπτη».
Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις
Στο ερώτημα εάν η ΝΔ έκανε ότι μπορούσε για να χυθεί φως στην υπόθεση παρακολουθήσεων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η υπόθεση αυτή «δοκίμασε τις αντοχές των θεσμών» και τόνισε ότι «δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε πολιτική ευθύνη, υπήρξαν παραιτήσεις, και αλλάξανε πράγματα στην ΕΥΠ, και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και όχι να επιδιώκουμε εντυπώσεις πριν την δικαστική διερεύνηση. Επισήμανε πως όταν "εργαλειοποιήθηκαν οι θεσμοί" κατέληξαν σε υποθέσεις, "όπως της κυρίας Σαββαΐδου που κατηγορήθηκε και στη συνέχεια η χώρα μας τιμωρήθηκε με πρόστιμο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, την υπόθεση Νοβάρτις που κανείς τελικά δεν παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Όταν βγουν όλα από το σκοτάδι τότε θα δει ο κόσμος τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση».
Η απάντηση Τσαπανίδου για τις υποκλοπές και την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η απόφαση αποχής του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είναι μια κίνηση ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους θεσμούς στη χώρα, αφού υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με την ερώτηση και τον τρόπο που τέθηκε, η κ. Τσαπανίδου είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για ένα θέμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό».
«Δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που συνέβη με το θέμα των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Την μισή Ελλάδα, θα έλεγε κανείς και μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει απαντήσεις πάρα πολλές φορές στη Βουλή, δεν το έκανε, δεν απάντησε. Δεν ξέρουμε δηλαδή μέχρι και σήμερα ποιος ήταν αυτός που παρακολουθούσε, αν παρακολουθεί ακόμα, τι έκανε όλο αυτό το υλικό, το οποίο είχε συλλεχθεί μέσα από τις παρακολουθήσεις τόσων προσώπων που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν, ήταν υπό παρακολούθηση. Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη επισύνδεση. Παρακολούθηση ήταν αυτό που γινόταν και πρέπει να σας πω ότι η αποχή από τις ψηφοφορίες είναι για μας μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη σπουδαιότητα της κατάστασης» τόνισε η κ. Τσαπανίδου.
«Το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό θέμα που δείχνει ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα δεν λειτουργεί σωστά», πρόσθεσε η κ. Τσαπανίδου λέγοντας πως αυτό το θέμα «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αν συνέβαινε, θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».
«Σας θυμίζω ότι στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε. Γιατί; Γιατί είχε ένα πάρτι 30 ανθρώπων μέσα στη διάρκεια της πανδημίας, όχι γιατί παρακολουθούσε αποδεδειγμένα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα και στη συνέχεια δεν άνοιξε μύτη. Και ναι, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου λίγο νωρίτερα. Πείτε μου όμως ένα πρόσωπο που κάλεσε η Δικαιοσύνη για να του ζητήσει τον λόγο. Πείτε μου ένα πρόσωπο που κάλεσε για να εξερευνήσει την υπόθεση, να ερευνήσει την υπόθεση, να πάει παρακάτω. Λειτουργούν σωστά οι θεσμοί λοιπόν σε αυτή τη χώρα; Όχι, είναι η απάντηση. Και είναι επικίνδυνο ακόμη περισσότερο να το συνηθίσουμε αυτό», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επενδύσεις, διαφθορά και περιφερειακή Ελλάδα
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην περιφερειακή Ελλάδα και είπε ότι εξελίσσεται ένα μοναδικό έργο επενδύσεων στην περιφέρεια. Είπε ότι στην Τρίπολη γίνεται επένδυση της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας, και στο Κιλκίς μεγάλη επένδυση από επιχείρηση με μπαταρίες. "Θα μειώνονται οι ανισότητες στην περιφέρεια με την κυβέρνηση αυτή. Η προηγούμενη κυβέρνηση όχι ανάπτυξη δεν έφερε αλλά όταν η Ευρώπη είχε 1,5% ανάπτυξη εδώ είχαμε 0,5%".
Ο κ. Οικονόμου κάλεσε την κ.Τσαπανίδου να την συνοδεύσει-όπως είπε- σε πολλά μέρη της χώρας που γίνονται επενδύσεις από το εξωτερικό «για να δείτε τι σημαίνει ανάπτυξη στην πράξη». Είπε ότι «εδώ και πολύ καιρό επιχειρείται ένας αχταρμάς από το ΣΥΡΙΖΑ» και αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς είπε ότι «η ουσία είναι πως η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει κανένα πρόβλημα, Το ζήτημα δεν είναι μόνο πως μηδενίζεις τη διαφθορά αλλά πως την αντιμετωπίζεις. Εμείς αντιδρούμε άμεσα κάνουμε παρεμβάσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις της κ.Γεροβασίλη ή του κ. Φλαμπουράρη». Τόνισε επίσης ότι η πολιτική στήριξης των ανθρώπων να ρυθμίσουν τα «δάνεια τους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και θα τη δει ο κόσμος» ενώ κάλεσε την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «θα γκρεμίσει τον φράχτη του Έβρου ή όχι» λέγοντας ότι «για εμάς εκτός από τη στεριά, σύνορα έχει και η θάλασσα».
«Μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείφθηκαν πλήρως στη μοίρα τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το 2019, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί και σε επίπεδο φροντίδας υγείας με πρωτοβάθμια κέντρα και φροντίδα που μπορούσε να δοθεί σε ανθρώπους που έμεναν μακριά από τις πόλεις αλλά και με προσπάθεια να γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε αρχικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι κάτι που ο άνθρωπος που χάσαμε πολύ πρόσφατα ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εφαρμόσει και είχε θέσει σε εφαρμογή και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και που τώρα καθυστερεί να καταβληθεί ακόμη και αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο στους δικαιούχους», συνέχισε. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είδαμε λοιπόν ότι είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί και η κοινωνία που ζει εκτός αστικών κέντρων και εκτός περιφέρειας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε δημιουργώντας παιδικούς σταθμούς σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν νέα παιδιά, υπάρχουν νέες οικογένειες – γιατί πολλοί έχουν φύγει και ζούνε στην περιφέρεια – να μπορούν να στηριχτούν για να αναπτύξουν τη ζωή τους, να δουλέψουν έχοντας στο μυαλό τους το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους. Έχουμε υπόψη μας να λειτουργήσουμε και πάλι κέντρα υγείας σε περιοχές απομακρυσμένες, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην υγεία», σημείωσε.
«Θέλουμε να στηριχτούν οι άνθρωποι αυτοί σε αμάς αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι για να πάρουν τη σύνταξή τους ξέρετε ότι πληρώνουν 6,5 ευρώ κάθε φορά που πλησιάζει ο ταχυδρόμος για να τους την παραδώσει, γιατί δεν έχουν τράπεζα για να την παραλάβουν. Θέλουμε να καταργηθούν αυτές οι αδικίες, γιατί για μας προτεραιότητα είναι αυτοί οι άνθρωποι, η μεσαία τάξη, τα χαμηλά στρώματα, οι άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια και που νιώθουν απομονωμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τους έχουμε προτεραιότητα, νοιαζόμαστε γι’ αυτούς. Μας ενδιαφέρουν, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που δεν βλέπουμε να νοιάζονται ιδιαίτερα», είπε κλείνοντας.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr