Η «διπλωματία των σεισμών» και η επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Θερμά λόγια αλλά με... άγνωστη διάρκεια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένα νέο τοπίο φαίνεται πως διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την άμεση στήριξη που προσέφερε η χώρα μας στην γείτονα ύστερα από τον φονικό σεισμό. Η «διπλωματία των σεισμών» έχει δημιουργήσει ένα νέο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών αν και μένει να φανεί πως θα κινηθεί η τουρκική πλευρά σε βάθος χρόνου.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η πρόσφατη τραγωδία θα αναγκάσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην ανοίξει νέα μέτωπα προς το εξωτερικό και να εστιάσει στο εσωτερικό της χώρας του. Επομένως αυτό σημαίνει πως δεν αναμένεται να τραβήξει περαιτέρω το σχοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ θα κρατήσει χαμηλά τους τόνους και απέναντι τη Δύση (απο την οποία άλλωστε περιμένει βοήθεια).
Σε αυτή την χρονική στιγμή είναι δεδομένο πως η προσοχή του Τούρκου προέδρου είναι αποκλειστικά στραμμένη στην τιτάνια προσπάθεια για την στήριξη όσων έχουν πληγεί από τον σεισμό. Επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για «καυγάδες» και για νέα μέτωπα στην γειτονιά και τα αναθεωρητικά σχέδια πρέπει να μπουν στην άκρη.
Η αλλαγή στην γραμμή πλεύσης από την τουρκική πλευρά φάνηκε και στο θερμό κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια. Μάλιστα το μήνυμα που εστάλη με σαφήνεια ήταν ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
Χθες υπήρξε και συνέχεια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έφτασε στο σημείο μιλήσει για μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ρητορική έχει αλλάξει και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που άφησαν στην άκρη τα περί «γαλάζιας πατρίδας» και αναφέρονται με ιδιαίτερα θετικά λόγια στη συμβολή της χώρα μας μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το χθεσινό εξώφυλλο της«Hurriyet», που ανέφερε «Efharisto poli file».
Ουσιαστικά η τουρκική κοινή γνώμη έχει την δυνατότητα να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα δεν είναι ο «κακός γείτονας» και πως είναι πολλά αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε μια σκληρή ρητορική απέναντι στη χώρα (μια ρητορική μάλιστα που ήταν διανθισμένη με fake news).
Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις
Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική πλευρά για να δει πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με ποιο τρόπο θα αφήσει πίσω το αναθεωρητικό αφήγημα που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε. Το μεγάλο ερωτηματικό δεν είναι μόνο ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά θα έχει αυτή η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς αλλά ποια θα είναι η διάρκεια της.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως «πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα». Προσέθεσε βέβαια πως «από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος». Για να συμπληρώσει πως «επομένως , μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή».
Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι πως η πόρτα του διαλόγου δεν είναι κλειστή αλλά φυσικά παραμένουν οι καθαρές κόκκινες γραμμές της χώρας. Από εκεί και πέρα μένει να φανεί ποιό δρόμο θα διαλέξει να ακολουθήσει η τουρκική πλευρά, τόσο απέναντι στη χώρα μας όσο και ευρύτερα προς τη Δύση.
Να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι στην Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε μια επίσκεψη που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό - που μένει να φανεί αν θα ακολουθηθεί- θα επισκεφθεί και την Τουρκία.
Ο εκλογικός… χορός στην περιοχή
Εντός συνόρων σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η πολιτική σκηνή, καθώς το βασικό σενάριο προβλέπει πως οι κάλπες θα στηθούν στις 9 Απριλίου. Σημειώνεται πως ήδη εκλογές έγιναν στην Κύπρο, ωστόσο πλέον μεγάλο ερωτηματικό είναι το πότε θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία.
Επίσημη ανακοίνωση για μετάθεση των εκλογών -που με βάση τον σχεδιασμό επρόκειτο να γίνουν στις 14 Μαΐου - δεν έχει γίνει στην γειτονική χώρα, ωστόσο όλο και πληθαίνουν οι σχετικές αναφορές. Ουσιαστικά από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου φαίνεται πως «δείχνουν» μετάθεση των εκλογών, με το επιχείρημα πως δεν είναι εύκολο να στηθούν κάλπες στις περιοχές που έχουν δοκιμαστεί από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό πως καμία ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει έως ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην τουρκική πλευρά. Βέβαια το πότε αυτό θα γίνει παραμένει ακόμα ασαφές.
- Τρομακτικές εκτιμήσεις: Στο «σφυρί» 120.000-140.000 ακίνητα στη διετία - Το 60%-70% αυτών θα είναι πρώτες κατοικίες
- Στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ σήμερα – Ποιες ώρες και ποια τα αιτήματα των εργαζόμενων
- Τα «περίεργα» δημοσιεύματα για τον Νίκο Ανδρουλάκη – Γιατί ήχησε συναγερμός στη Χαριλάου Τρικούπη
- Σύμφωνο Σταθερότητας: Ξεκινούν νέα σκληρά παζάρια - Αγκάθια, συμφέροντα και συσχετισμοί
- Κι όμως, δεν ήταν photoshop: Ειδικοί εξηγούν πώς κτίριο κατέληξε πάνω στα αυτοκίνητα κατά τον σεισμό στην Τουρκία
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr