Οικονομία και μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής - Πως θα κινηθεί ο Μητσοτάκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με μια ευρεία ατζέντα συνεδριάζουν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε., με την οικονομία και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού συμβουλίου. Στο οικονομικό σκέλος των συζητήσεων κεντρικό θέμα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και μάλιστα σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων για τις επιχειρήσεις (πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.)
Ψηλά στην ατζέντα είναι και το μεταναστευτικό, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά, που εστιάζει στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εργαλείων εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων αλλά και τεχνητών εμποδίων. Παράλληλα οι ηγέτες θα αναφερθούν στην στήριξη της Ουκρανίας και στην ευρωπαϊκή της προοπτική, ενόψει της επετείου ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο μέτωπο της οικονομίας έχει ξεκινήσει η συζήτηση που αφορά την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act (δηλαδή το νόμο για την μείωση του πληθωρισμού). Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η .. χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο αυτό είναι ευκολότερο για τις μεγαλύτερες χώρες που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια από τους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται:
- Να τονίσει ότι χρειάζεται να γίνουν επιπλέον κινήσεις, καθώς δεν πρέπει να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
- Να επισημάνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται μάλιστα για μία θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα η Ιταλία. Υπενθυμίζεται πως η οικονομία με αφορμή το σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν τη Δευτέρα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι.
- Να εστιάσει στην ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.
Οι ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό
Το μήνυμα που εκπέμπεται από την ελληνική πλευρά είναι πως σταθερή θέση είναι η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ξανά την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Αυτή απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Σεισμός
Η ελληνική πλευρά - που απέστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία- αναμένεται να τονίσει την ανάγκη συντονισμού, καθώς θα χρειαστεί βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού. Ως προς τη Συρία η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται διεθνής συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή και είναι απαραίτητο να βρεθούν ευρωπαϊκά εργαλεία. Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr