Η πρώτη ανάγνωση και τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων: Πώς αποκωδικοποιεί τα στοιχεία η κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε προεκλογικούς… ρυθμούς κινείται η πολιτική σκηνή και η κυβέρνηση χαράσσει τις επόμενες κινήσεις της, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες. Μέσα σε ένα σύνθετα πολιτικά σκηνικό -καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική- στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, εστιάζοντας και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικεντρώνονται στο καθαρό προβάδισμα που δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και στα ποσοστά που καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα βέβαια σημασία δεν έχει για τους γαλάζιους μόνο η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά και το ποσοστό που θα καταγράψει το κόμμα στον πρώτο γύρο.
Αυτό που επισημαίνουν από την Νέα Δημοκρατία είναι πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής και βλέπουν δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (όπου θα απαιτηθεί ένα ποσοστό από 37% έως 38% για την αυτοδυναμία). Επομένως, αυτό που υπογραμμίζουν στην Πειραιώς είναι πως απαιτείται μια καλή επίδοση στην πρώτη κάλπη για να σταλεί μήνυμα πως είναι εφικτός ο στόχος για τους 151 βουλευτές στη δεύτερη αναμέτρηση.
Μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως το σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνεται ευνοεί τους δύο κεντρικούς μονομάχους στην προσπάθεια να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης τους. Σύμφωνα με την MRB στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), κάτι που σημαίνει πως η διαφορά διαμορφώνεταιστις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ενδιαφέρον του Μαξίμου στρέφεται πρωτίστως στους… δεν ξέρω - δεν απαντώ, που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα τελικά ποσοστά των κομμάτων. Με βάση την MRB το ποσοστό αυτό φτάνει το 8.4%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 7,6% που είναι στο λευκό/άκυρο/αποχή (με αποτέλεσμα η αδιευκρίνιστη ψήφος να υπολογίζεται στο 16%).
Δεδομένο είναι πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι εκλογές τόσο θα αυξάνεται το κυβερνητικό «φλερτ» στους αναποφάσιστους και στόχος είναι με ένα αφήγημα σταθερότητας να περιοριστεί ο αριθμός όσων θα επιλέξουν μια… χαλαρή ψήφο. Και μπορεί στο γαλάζιο στρατόπεδο να υπάρχει ικανοποίηση για το καθαρό προβάδισμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία για να δουν σε ποιο βαθμό θα υπάρξουν πολίτες που θα επιλέξουν μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την MRB το 36,8% θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές έστω και με μία ψήφο, ενώ το 30% θέλει επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο πως το 36,6% των ερωτηθέντων θα ήταν ενοχλημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το επόμενο διάστημα οι κομματικές μηχανές θα ανεβάσουν ταχύτητες και κλειδώνουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια, που στόχο έχουν να εκπέμψουν και μήνυμα ανανέωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από την Ιαπωνία θα δώσει έμφαση σε έναν νέο κύκλο περιοδειών (και σε περιοχές της Αττικής), ενώ την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για το «κόμμα Κασιδιάρη» και μένει να φανεί πως θα κινηθούν τελικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων
Με προσοχή διαβάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου και βλέπουν πως η οικονομία σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις επόμενες εκλογές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από την κυβέρνηση ετοιμάζουν διεύρυνση του πακέτου μέτρων στήριξης για το επόμενο δίμηνο, ενώ ξεδιπλώνουν και τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή την επόμενη τετραετία
Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Alco το 23,3% των πολιτών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στο μυαλό τους, το 23,1% με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 20,1% με την ανάπτυξη της οικονομίας, το 13,1% με τη δικαιοσύνη και την διαφάνεια, το 11,5% με την ιδεολογική ταύτιση και το 7,6% με την εξωτερική πολιτική. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Opinion Poll τα τρία πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους είναι η ακρίβεια (64,5%), τα εθνικά (30.4%) και η ενεργειακή κρίση / τα τιμολόγια ενέργειας (16.5%).
Πάντως, οι πολίτες φαίνεται πως αναμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις, που θα γίνουν στο πεδίο της οικονομίας και περιμένουν περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με το βαρόμετρο της Prorata το 67% απαντά πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει όσα μέτρα είναι δυνατόν να λάβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η πορεία των τιμών είναι άλλωστε εμφανές πως σταδιακά αφήνει όλο και εντονότερο αποτύπωμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για παράδειγμα, σε δημοσκόπηση της RASS στο ερώτημα πώς θα χαρακτηρίζατε την οικονομική κατάσταση το 47,7% απάντησε μέτρια (φτάνει μόνο για τα αναγκαία και υπάρχουν δυσκολίες), το 29.7% καλή (φτάνει για όσα είναι αναγκαία), το 15.5% κακή (δεν φτάνει για τα αναγκαία - υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες), το 5.9% πολύ καλή (φτάνει για να ζω καλά και περισσεύει για αποταμίευση) και το 1.2 % δεν απάντησε
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το ποια κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες την επόμενη ημέρα και τι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με την Metron Analysis οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 50% επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 47% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, με το 3% να απαντάει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Σύμφωνα με την GPO στο ερώτημα τι προτιμούν αν δεν προκύψει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή των εκλογών το 50.9% απαντά μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το 45,9% να επιλέγει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με την Pulse στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θα προτιμούσαν μετά τις επόμενες εκλογές: το 31% απάντησε αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, το 12% αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ, το 11% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ , το 18% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% μεγάλο συνασπισμό (ενώ το 9% είπε κάτι άλλο και το 10% απάντησε δεν ξέρω - δεν απαντώ).
Τώρα αναμένονται και οι νεότερες δημοσκοπήσεις για να φανεί σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει τους πολίτες η συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (και η οποία καταψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές).
- Η πρώτη ανάγνωση και τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων: Πώς αποκωδικοποιεί τα στοιχεία η κυβέρνηση
- Σε προεκλογικό «πυρετό» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής: Περιοδείες Τσίπρα σε Περιστέρι, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη
- «Παγωμένος» ο προσωπικός γιατρός μέχρι τις εκλογές: Χωρίς πρόστιμα για τους πολίτες και χωρίς νέα κίνητρα για τους γιατρούς - Πότε οι αλλαγές
- Lisa Loring: Πέθανε η ηθοποιός που ήταν η πρώτη Wednesday Addams - Ήταν 64 ετών
- Η αθέατη πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης, το... τέλος της εργασίας και οι αναγκαίες αποφάσεις
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr