Πρόταση μομφής: Με ποια γραμμή κατεβαίνει η κυβέρνηση στη «μάχη» της Βουλής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση για το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση έχει ριχθεί στην κοινοβουλευτική μάχη μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η … μονομαχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα θα γίνει αύριο το μεσημέρι, ωστόσο ήδη έχει ξεδιπλωθεί η στρατηγική με την οποία πορεύεται το κυβερνών κόμμα σε αυτό το κρίσιμο θέμα.
Από την Κρήτη που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «καλοδεχούμενη η πρόταση». Επανήλθε δε χθες το βράδυ σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση» και προσθέτοντας «θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό».
Από την κυβερνητική πλευρά η στρατηγική που ακολουθείται είναι διπλή: από την μία πλευρά επιχειρείται μία σύγκριση των πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πλευρά γίνεται προσπάθεια να «μεταφερθεί» η μάχη σε θέματα που εκτιμάται πως υπάρχει γαλάζιο πλεονέκτημα.
«Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν θέλει να μιλήσει για το τι έκανε την περίοδο 2015 - 2019. Αυτή την τακτική των συγκρίσεων σκοπεύει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο, καθώς ένα από τα βασικά διλήμματα που μπαίνουν είναι το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την βεντάλια των υπό συζήτηση θεμάτων, καθώς γνωρίζει πως στο θέμα των υποκλοπών θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνολο της αντιπολίτευσης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει επί τρεις ημέρες να εμφανίζεται απομονωμένη στη Βουλή και να δημιουργείται η εικόνα ενός αντικυβερνητικού μετώπου σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά συγκυρία.
Στόχος όμως δεν είναι μόνο να ανοίξει η ατζέντα των θεμάτων αλλά και να μεταφερθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια σε ζητήματα, που εκτιμάται πως μπορεί να πιέσουν το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Στο πλαίσιο αυτό από την κυβερνητική πλευρά μιλάνε για την Novartis, τον Καλογρίτσα, το μεταναστευτικό και την «μικρή Μαρία», προχωρώντας σε ευθεία σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Επιχειρείται δηλαδή η «μπάλα» να περάσει σε ένα άλλο γήπεδο και αυτό έγινε εμφανές και χθες, οπότε και ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Άλλωστε όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να συσπειρωθεί το λεγόμενο αντι -ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Από το γαλάζιο στρατόπεδο ξέρουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την κυριαρχία στο κεντρώο ακροατήριο και γνωρίζουν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει προκαλεί «ρωγμές» στη σχέση με αυτό το κοινό. Ωστόσο, εκτιμούν πως με ένα αφήγημα σταθερότητας θα καταφέρουν να επαναπροσεγγίσουν σε ένα βαθμό το συγκεκριμένο ακροατήριο.
Τι λέει η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις
Απέναντι στο εντεινόμενο pressing της αντιπολίτευσης από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη, που σημείωσε πως «υπάρχει ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό, με όσα του καταμαρτυρεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα; Ένα στοιχείο υπάρχει; Υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει πει ότι ο κ. Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα; Οι εικασίες και οι υπερβάσεις για να συνδεθεί ο Πρωθυπουργός με ό,τι συνέβη, είναι ασκήσεις ακροβατικής γυμναστικής. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο».
Παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά επιμένουν να μιλούν για «ρυπαρά δίκτυα» που προσπαθούν «με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση». Πάντως, είναι δεδομένο πως στην πορεία της συζήτησης στη Βουλή θα ενταθούν οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για ξεκάθαρες απαντήσεις.
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «για το θέμα των υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί, χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία». Προσέθεσε μάλιστα πως «όσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του»
Οι επόμενες κινήσεις
Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως η πρόταση δυσπιστίας θα δείξει και στην πράξη πως είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ο σχεδιασμός δεν αλλάζει και είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες κανονικά στην περιοδεία στην Κρήτη.
Δεδομένο είναι πως μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης μάχης στη Βουλή από την κυβέρνηση θα γίνει μια προσπάθεια να… επιστρέψει η συζήτηση σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας. Στόχος είναι να περάσει προς τα έξω μια εικόνα «κανονικότητας» και να μην φανεί πως ανατρέπεται ο σχεδιασμός εξαιτίας των κινήσεων της αντιπολίτευσης.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr