Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη: Σε τι απάντησε και σε τι όχι ο πρωθυπουργός – Εξαγγελία για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Κλειστά τα χαρτιά του σε ότι αφορά την ημερομηνία των εκλογών 2023 κράτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας - κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου- το έργο της κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επέμεινε ότι αναμένει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για «τον αφανισμό της μεσαίας τάξης», αλλά και το περιβόητο μαξιλάρι των 37 δισ. «που ήρθε μετά την υπερφορολόγηση των πολιτών». Παράλληλα, ανακοίνωσε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024 και άφησε ανοικτό το παράθυρο για μείωση εμμέσως φόρων την επόμενη τετραετία αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Ναι θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024, ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, θυμίζω το 10% για τους γιατρούς αλλά και την λογική των πριμ παραγωγικότητας. Αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την αξιολόγηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, αποσύνδεσε τις εκλογές με την αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα υπογράμμισε με νόημα -βάζοντας ένα σαφές δίλημμα- ότι «αν υπάρξει αστάθεια ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με τα κιάλια». Η επενδυτική βαθμίδα, όπως είπε, είναι σημαντική για την χώρα μας, αφού θα ωφελήσει και τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες.
«Πέτυχε το καλάθι του νοικοκυριού»
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με φαινόμενο που απαίτησε παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Αυξήθηκαν τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός και οι χώρες προχώρησαν σε παρεμβάσεις για ανακούφιση των νοικοκυριών», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός είπε και συνέχισε: «Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές, αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια μικρή αποκλιμάκωση. Εξακολουθούμε και βλέπουμε έναν υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Θέλω να θυμίσω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από βόμβες, όπως π.χ τους λογαριασμούς ρεύματος. Το κύριο μέλημά μας είναι οι τιμές των σούπερ μάρκετ. (…) Ήταν τόσο πετυχημένη η πολιτική του καλαθιού του νοικοκυριού που θέλουν να το υιοθετήσουν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία. Από το Φεβρουάριο θα έρθει και το market pass».
«Έχουμε νομοθετικά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας για να ελέγξουμε τις επιχειρήσεις. Έχουμε και τη ΔΙΜΕΑ, έχουμε και τη διάταξη για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
«Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού»
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πρακτικές που εφαρμόζουν ορισμένα σούπερ μάρκετ με μικρότερες συσκευασίες, με αυξημένες τιμές προϊόντων, επεσήμανε: «Στην αγορά θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που θα εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση προκειμένου να βάλουν περισσότερα χρήματα εις βάρος των καταναλωτών. Θέλω να τονίσω πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση του καλαθιού του νοικοκυριού, όχι γιατί οδήγησε σε μία συγκρατήσει μείωση των τιμών αλλά κυρίως γιατί προσέφερε διαφάνεια σε τιμές για μια σειρά από προϊόντα που είναι βασικά και που στο παρελθόν δεν ήταν εύκολο να συγκρίνει τιμές και ποσότητες».
Επέμεινε σε αυτό το πλαίσιο, πως «έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητές μας για να εντοπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εκτιμώ ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση συνολικά του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές ενέργειας και πιστεύω αν έπρεπε να κάνω μία εκτίμηση ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει. Η κατεύθυνση ως προς το κομμάτι των ελέγχων είναι αυτή να είναι εξαντλητική».
«Υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά τις μειώσεις φόρων»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «μειώσαμε όλους τους φόρους για του οποίους είχαμε δεσμευτεί. Κάποιους τους μειώσαμε περισσότερο από αυτό που είχαμε πει όπως τον ΕΝΦΙΑ. (…) Μειώσαμε συνολικά την φορολόγηση και στο κεφάλαιο και σε επιχειρήσεις. Υπήρξε και σημαντική μείωση και στις εισφορές των εργαζομένων και των αγροτών, που καθιστά συνολικά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική. (…) Υπήρχαν μειώσεις και σε έμμεσους φόρους όπως στα γυμναστήρια στις μεταφορές και λοιπά. Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση».
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις έμμεσων φόρων στη δεύτερη τετραετία, η οποία θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά όπως υποστήριξε «σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Εμφανίστηκε αρνητικός στο σενάριο της μείωσης έμμεσων φόρων άμεσα για αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Γιατί αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός
Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε πως η επιτάχυνση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών. «Η 1 Απριλίου είναι μία εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Και επειδή πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι καλό να αφορά όλη την τουριστική περίοδος», εξήγησε περαιτέρω.
«Η αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας. Είπε ότι όσοι παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς. Αν δείτε τα στοιχεία υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματος. Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες οποιαδήποτε δουλειά αλλά σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κίνητρα», τόνισε.
«Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι σημαντική. Από τα 650 στα 713 και αναμένεται άλλη μια αύξηση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα είναι σημαντική αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», επεσήμανε.
Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας τόνισε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν τομείς που είναι σημαντικές. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών και είναι ένα δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Αίγυπτο για να καλύπτονται οι ανάγκες των αγροτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.
Τι είπε για την επενδυτική βαθμίδα
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τις προσεχείς εκλογές. Εμφανίστηκε δε σίγουρος πως οι επενδυτικοί οίκοι θα δώσουν επενδυτική βαθμίδα στη χώρα σε περίπτωση που η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές 2023.
«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι», σημείωσε και συνέχισε:
«Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος αλλά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας. Τα επιτόκια δεν τα αυξάνουμε εμείς αλλά η ΕΚΤ και τώρα αν συμβεί αυτό η εξέλιξη θα έχει μεγάλη σημασία».
«Μειώθηκε η σημαντικά η ανεργία των γυναικών»
Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, όπου «δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση» ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία δεν υποστηρίζεται μια τέτοια άποψη.
«Μείωση της ανεργίας των γυναικών στην ΕΕ, μέσος όρος 10,3% για την τριετία 2019-2022 και μείωση στην Ελλάδα 29,8%. Ξεκινάμε από χαμηλή βάση αλλά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανεργία των γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χώρα» τόνισε. «Και στους νέους, η μείωση της ανεργίας 15-29 ετών ήταν 7,5% στην ΕΕ ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Πάλι να τονίσω ότι ξεκινάμε από μια πιο υψηλή βάση. Όμως η μείωση ήταν σημαντική και στις δύο αυτές δημογραφικές ομάδες και όχι ευκαταφρόνητη». Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για δουλειές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, «πιο διατηρήσιμες και πιο εναρμονισμένες με το μοντέλο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για το οποίο δουλεύουμε και επιχειρούμε να υπηρετούμε».
Κατά τα άλλα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα ανακοινώσει ημερομηνία εκλογών.
Για τα αναδρομικά
Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε «δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο».
Είπε ως εκ τούτου πως «αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε».
Το «μαξιλάρι»
Ερωτώμενος εάν η κυβέρνηση θα παραδώσει «μαξιλάρι ρευστότητας» όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, απάντησε με χιούμορ «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Σήμερα τα ρευστά διαθέσιμα είναι 39 δισ. ευρώ. Το μαξιλάρι που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καταναγκαστικό, γιατί δεν το επέβαλαν οι δανειστές και προήλθε από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης».
Οι τράπεζες
«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν επιτόκια καταθέσεων, αυτό θα ανέμενα και έναν πραγματικό ανταγωνισμό προσέλκυσης πελατών σε μια οικονομία που αναπτύσσεται. Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους, νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι τράπεζες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συνεπείς δανειολήπτες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
- Δίκη για δολοφονία Άλκη Καμπανού: Αρνούνται τις κατηγορίες οι 12 κατηγορούμενοι - «Ζητάμε συγνώμη από την οικογένεια» δήλωσαν 4 εξ αυτών
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Νέα επικαιροποίηση από την ΕΜΥ - Πώς θα εξελιχτεί η κακοκαιρία
- Διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία του ξενοδοχείου στη Συγγρού με το αιωρούμενο μπαλκόνι - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού
- Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ψεύτικη η φωτογραφία του Άντριου με την ανήλικη» - Τι είπε στην πρώτη της συνέντευξη μέσα από τη φυλακή
- Ρεύμα: Η πτώση τιμών φέρνει μειωμένες επιδοτήσεις τον Φεβρουάριο - Τιμές ανα πάροχο
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr