Νέα μέτρα και στο βάθος κάλπες: Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου και ο… ανανεωμένος εκλογικός χάρτης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς καλούνται να δουλέψουν πλέον τα κομματικά επιτελεία, ενώ στην κυβέρνηση κυκλώνουν ημερομηνίες για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η σχετική συζήτηση φούντωσε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με τις εκλογές, ωστόσο είναι δεδομένο πως το timing της επόμενης αναμέτρησης αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια.
Στην κυβερνητική πλευρά εκτιμούν πως θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στις κάλπες της απλής αναλογικής. Με αυτά τα δεδομένα είναι .. συνθέτη η εξίσωση του καθορισμού της ημερομηνίας της πρώτης κάλπης, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το Πάσχα είναι στις 16 Απριλίου και οι πανελλαδικές ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου.
Χθες ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - όπως μετέδωσε το Open- σημείωσε πως μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά.
Ουσιαστικά στην κυβέρνηση δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται. Το κεντρικό σενάριο προβλέπει κάλπες τον Απρίλιο , ώστε- εφόσον χρειαστεί - η δεύτερη αναμέτρηση να γίνει το Μάιο. Σε διαφορετική περίπτωση - δηλαδή αν οι εκλογές προκηρυχθούν στα μέσα Μαΐου - ο δεύτερος γύρος θα πρέπει να γίνει μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις (που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου).
Μέχρι τις επόμενες κάλπες πάντως στην κυβέρνηση σκοπεύσουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα σε δόσεις, ενώ στο τραπέζι είναι και πρόσθετες παρεμβάσεις. Ένα πρώτο πακέτο μπήκε σε εφαρμογή χθες (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης), ενώ ακολουθεί ένα ακόμα πλέγμα δράσεων το Φεβρουάριο (εφαρμογή «Market Pass», αύξηση συντάξεων κατά 7.75% με παράλληλη καταβολή αναδρομικών ενός μήνα).
Ωστόσο υπάρχει και ένα αποθεματικό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που επιτρέπει την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν να υπάρξει μια ακόμα έκτακτη ενίσχυση - όπως έγινε τα Χριστούγεννα - λίγο πριν το Πάσχα για την στήριξη ευάλωτων ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων κ.α.).
Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τις περιοδείες στην περιφέρεια, προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο και να βάλει τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενοι σταθμοί θα περιλαμβάνουν την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Κοζάνη και τα Ιωάννινα, ενώ όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα πυκνώνουν οι εξορμήσεις. Στις περιοδείες αυτές ο πρωθυπουργός θα εστιάζει σε έργα που γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ενώ στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως η ανάπτυξη θα είναι και «γεωγραφικά δίκαιη».
«Μετακινήσεις» εδρών φέρνει η απογραφή
Ο νέος εκλογικός χάρτης μετά την τελευταία απογραφή του πληθυσμού αποκαλύφθηκε και υπάρχουν.. κερδισμένες και χαμένες περιφέρειες. Ειδικότερα δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας. Από μια έδρα χάνουν επίσης η Θεσπρωτία και η Καστοριά, που πλέον καθίστανται μονοεδρικές.
Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού. Πάντως τα στοιχεία δείχνουν πως ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός ομογενών έχει δείξει ενδιαφέρον για να αξιοποιήσει τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα έχουν γίνει 3.500 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί περίπου 2.600 με 2.700. Στην κυβέρνηση διερευνούν τα περιθώρια αλλαγής της διάταξης για την ψήφο των ομογενών- που πέρασε από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί - ωστόσο για να έχει άμεση εφαρμογή μια τέτοια αλλαγή απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή (κάτι που δεν φαίνεται).
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και το «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων, ενώ αναζητούνται φρέσκα πρόσωπα, που να μπορούν να μιλήσουν σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Το τελευταίο βέβαια που θα κλείσει είναι το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, ενώ μένει να φανεί ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr