Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ίσως αισθανθεί πίεση στο κόστος ενέργειας και πρέπει να δράσει γρήγορα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις τις Ελλάδας με τις ΗΠΑ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του 33ου Greek Economic Summit, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση η οποία μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητη. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά ενέργειας. Πολλές χώρες κατάφεραν να παραμείνουν ανθεκτικές. Είναι θέμα η αναπλήρωση του αερίου όταν σταματήσει η αναπλήρωση από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ βάζουν μεγάλο στοίχημα για την πράσινη τεχνολογία και το κάνουν με έναν τρόπο που βασίζεται στις αρχές του προστατευτισμού. Η Ευρώπη ίσως αισθανθεί μία πίεση στο κόστος ενέργειας και είναι δύσκολο να πείσεις μεγάλες εταιρείες να παράγουν στην Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες να παραμείνουν στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ αυτό που κάνουν με την Κίνα δεν επηρεάζει διατλαντικούς εταίρους. Το επικοινώνησε και ο πρόεδρος Μακρόν στον πρόεδρο Μπάιντεν», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το πόσο διαφορετικός θα είναι ο κόσμος μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι κινούμαστε προς ένα κόσμο όπου η παγκοσμιοποίηση όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα, θα παραμείνει πιο αδύναμη. Η γεωπολιτική θα παίξει ρόλο και η στρατηγική αυτονομία θα γίνει όλο και πιο σημαντική. Χώρες με παραγωγική βάση όπως η Ελλάδα θα έχουν πολλές ευκαιρίες. Πχ φαρμακευτικά προϊόντα. Διαπιστώσαμε την εξάρτησή μας από την Κίνα. Πριν από 10 ημέρες ήμουν στην Τρίπολη όπου δύο μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα για την παραγωγή φαρμάκων. Υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν αναζητούμε την πιο φθηνή περιοχή παραγωγής, αλλά την επαναφέρουμε στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι οι καλύτερες. «Είμαι ευτυχής ότι και το ενδιαφέρον των Ελλήνων της διασποράς να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι αυξημένο. Δώσαμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν, αλλά υπάρχουν περιορισμοί δυστυχώς. Αν δούμε πόσοι Έλληνες ή ελληνοαμερικανοί κατέχουν υψηλές θέσεις στις ΗΠΑ, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι και πολύ δύσκολο να πείσεις την ελληνοαμερικανή κοινότητα για τις αξίες της Ελλάδας. Έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις προσδοκίες, γνωρίζουμε πόσο ελκυστικό είναι να έρθουν στην χώρα. Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Και είναι τεράστια πηγή ταλέντων. Πολλοί νέοι ταλαντούχοι Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πιστεύω σε αυτό και πιστεύω στο μέλλον της Ελλάδας».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και απάντησε τα εξής: «Έχουμε κάθετες πολιτικές σε συγκεκριμένους τομείς. Έχουμε και διάφορες πολιτικές σε στοχευμένες περιοχές. Πχ ο τομέας αγροτοδιατροφής όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. Μπορούμε να απομακρυνθούμε από το μοντέλο του μεμονωμένου μικροκαλλιεργητή σε συνεταιρισμούς. Ανθίζουν οι εξαγωγές. Ξεπέρασαν το 40% του ΑΕΠ μας, είναι τεράστιο άλμα. Δείτε το ελαιόλαδο. Τώρα μικροί παραγωγοί κάνουν brand name και το εξάγουν σε υψηλή τιμή. Επίσης τουρισμός και ευεξία. Το όραμά μου είναι να κάνω την Ελλάδα τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο. Δεν υπάρχει συμβιβασμός σε ότι αφορά την αειφορία, τοπικά προίόντα, τη διασύνδεση με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν λέμε προορισμός και ποιότητα ζωής, οτιδήποτε συνεπάγεται. Η Ελλάδα είναι σε μοναδική θέση για να εκμεταλλευτεί την έννοια της ευεξίας. Έχει να κάνει με τον καιρό, το φαγητό, τα κοινωνικά δίκτυα, τη δυνατότητα να έχεις γνήσιες εμπειρίες στην Ελλάδα. Κάποιοι τουριστικοί προορισμοί ήδη φτάνουν σε επίπεδο κορεσμού, άρα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αειφορίας στον πυρήνα. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Θα είναι καλύτεροι οι μισθοί στους ανθρώπους του τουρισμού, καθώς θα είναι πιο πεπειραμένοι».
Ο κ. Μητσοτάκης σε επόμενη ερώτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την πράσινη μετάβαση ανέφερε τα εξής: «Έχουμε βάλει τεράστιο στοίχημα σε ότι αφορά τις ΑΕΠ. Έχουμε άφθονο ήλιο, άνεμο και νερό. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια ήδη στις ΑΕΠ. Προσβλέπουμε να φτάσουμε στα 25 KW μέχρι το 2030, να είμαστε εξαγωγέας ενέργειας από ΑΕΠ. Ξέρουμε ποιοι είναι οι φραγμοί και τι πρέπει να υπερπηδήσουμε. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το δίκτυο. Πρέπει να είμαστε την προμετωπίδα και των νέων τεχνολογιών. Ήδη έχουμε συλλέξει τα πλεονάζοντα κέρδη από τις εταιρείες, έχουμε επιβάλλει φόρου 90% στα υπερβάλλοντα κέρδη, για να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βραχυπρόθεσμα να εξασφαλίσουμε προσφορά και λογικές τιμές, ευελπιστώ να το πετύχουμε αύριο στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Έχουμε και ρόλο να παίξουμε ως αγωγός από την βόρειο Αφρική στην Ευρώπη. 50% της Αιγύπτου κατοικείται. Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος για φωτοβολταϊκά πάρκα εκεί και συζητάμε για καλώδιο που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Ελλάδα».
- Politico: Υπό αυστηρό έλεγχο και ο Μαργαρίτης Σχοινάς - Ερευνάται η πιθανή εμπλοκή του στο Qatar Gate
- Εύα Καϊλή: Τι έχει συμβεί στις Βρυξέλλες; Τα 6 σημεία του σκανδάλου που έβαλε «φωτιά» στο Ευρωκοινοβούλιο - Τα επόμενα βήματα
- Γκάφα ολκής...από αστυνομικούς στο Λονδίνο: Εισέβαλαν σε γκαλερί για να σώσουν άνθρωπο που τελικά αποδείχθηκε... γλυπτό
- SSM: Καμπανάκι για αυξημένο κίνδυνο για τις τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια» και την περιορισμένη χρηματοδότηση
- «Είτε θα έκανα μεταμόσχευση, είτε θα πέθαινα»: Η ιστορία για το θαύμα της ζωής που θέλεις να διαβάσεις σήμερα
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr