Καλίν: «Δεν έχουμε σκοπό σύγκρουσης με την Ελλάδα, αλλά θα απαντάμε σε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Στην Ελλάδα έριξε το μπαλάκι της συμφιλίωσης ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι εκείνη είναι υπεύθυνη για την ένταση. Δεν είναι στους σκοπούς της Άγκυρας να συγκρουστεί στρατιωτικά με την Ελλάδα, είπε, αλλά δεν θα αφήσει και αναπάντητη οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Τουρκίας.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Α Χαμπέρ για το αν θα υπάρξει αντίστοιχα προσέγγιση με την Ελλάδα, όπως με την Αίγυπτο, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «εξαρτάται από την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση, κανένα σχέδιο, κανένα πρότζεκτ να πολεμήσουμε με την Ελλάδα, να κλιμακώσουμε την ένταση, να εμπλακούμε σε στρατιωτική σύγκρουση. Υπάρχει μια βασική αρχή που επαναλαμβάνει ο πρόεδρός μας από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό: Ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά σε αυτές τις διαδικασίες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά. Αν θυμάστε, όταν σταμάτησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, εμείς ήμασταν η πλευρά που έκανε το βήμα και επανεκκίνησε αυτή τη διαδικασία με τη διευκόλυνση της Γερμανίας. Προτείναμε, είπαμε: "Κοιτάξτε, αυτές οι συναντήσεις δεν έχουν γίνει εδώ και 4-5 χρόνια από την περίοδο Τσίπρα" και τότε κάτι ξεκίνησε. Είπαμε μάλιστα να πάμε από διερευνητικές σε διαβουλεύσεις. Θέλω να πω, τι διερευνούμε ακόμα αμοιβαία; Τα θέματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Ας τα πάμε σε συμβουλευτικό επίπεδο και ίσως στο επόμενο στάδιο, ας τα πάμε σε επίπεδο συμφωνίας. Ας τα φέρουμε σε ένα ορισμένο σημείο κάνοντας συμφωνίες. Και είναι η Τουρκία που βάζει αυτή την προοπτική. Εξακολουθούμε να μην είμαστε υπέρ της έντασης. Είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί αυτή τη γεωγραφία στο πλαίσιο της αρχής ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο μας. Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση, η φιλία, η αδελφοσύνη και οι καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, το Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, θέτοντας ωστόσο ένα μεγάλο "αλλά"».
Η Τουρκία θα απαντήσει στην Ελλάδα
«Φυσικά, η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιοδήποτε βήμα γίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο Με άλλα λόγια, όταν παραβιάζονται τα χωρικά μας ύδατα, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος μας, όταν διατυπώνονται κάποιες κατηγορίες εναντίον μας, όταν διατυπώνονται άδικοι ισχυρισμοί ή συκοφαντίες, όταν γίνονται παραβιάσεις στα σύνορα, όταν γίνονται προπαγανδιστικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας κλπ., η Τουρκία δεν τα αφήσει αναπάντητα. Στην τελική, η Ελλάδα δεν κερδίζει από αυτό. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από αυτό. Μόλις σας το είπα. Αν η ελληνική πλευρά έχει στόχο να ξεσηκωθεί πολιτικά εναντίον της Τουρκίας με ένα άλλο κύμα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το κύμα δεν θα κρατήσει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνετε όταν το κύμα επιστρέψει; Τι θα κάνετε όταν δεν θα υπάρχει κύμα, όταν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι που λέμε πάντα», προειδοποίησε.
Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα
Ο Ιμπραχίμ Καλίν απέδωσε την ένταση στην Ελλάδα και το προεκλογικό κλίμα.
«Φυσικά, υπάρχουν εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο. Οπότε μπορεί να προσπαθήσουν να κερδίσουν κάποιους πόντους στην εσωτερική πολιτική ανεβάζοντας το κλίμα κατά της Τουρκίας. Αλλά αυτό δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην οικονομία και στην ευημερία της. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
Δεν θέλουμε την ένταση, δεν θέλουμε εντάσεις, δεν θέλουμε διαφωνίες, δεν θέλουμε σύγκρουση στα σύνορα. Κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Από το μεταναστευτικό ζήτημα μέχρι την ακτοφυλακή. Σε όλους αυτούς τους τομείς, κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν τόσο ως νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ όσο και ως σύνορα της ΕΕ. Εδώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις αναφέρω, ειδικά τη Γαλλία... Το κάλεσμά μας προς αυτές είναι το εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετήσει μια κακομαθημένη στάση που θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης να συμβουλεύσουν και να νουθετήσουν την Ελλάδα στο τι λέει η κοινή λογική. Θα επωφεληθούμε όλοι από αυτό».
Πριν από ένα μήνα κανονίστηκε η συνάντηση Ερντογάν-Σίσι
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέρθηκε εκτενώς στη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι στο Κατάρ, προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια και θετική εξέλιξη, παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να πάρει με το μέρος της και την Αίγυπτο.
«Η συνάντηση στη Ντόχα, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί είχαν ένα υπόβαθρο. Δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη επί τόπου, φυσικά.
Βεβαίως και γνωρίζαμε ότι θα ήταν εκεί (ο Σίσι), όπως κι εκείνοι γνώριζαν ότι θα ήμασταν εκεί. Φυσικά, ο εμίρης του Κατάρ διαδραμάτισε ρόλο εκεί. Θέλω να πω, τους έφερε κοντά, έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο... Αλλά ίσως αυτό έχει μια ιστορία που πηγαίνει πίσω περίπου 2 χρόνια. Θέλω να πω, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας, ειδικά ο κ. Χακάν (Φιντάν) είχαν πολύ στενές επαφές με τους συνομιλητές τους. Στην πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα αυτού, όπως γνωρίζετε, μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών μας Σεντάτ Ονάλ πήγε στην Αίγυπτο. Επίσης, ξεκίνησε επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο υφυπουργών. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών μας, ο κ. Μεβλούτ, είχε κάποιες πολυμερείς συνομιλίες με τον Σάμεχ Σούκρι σε κάποιες συναντήσεις. Επομένως, δεν πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη αυθόρμητα εκείνη την ημέρα».
Η αντι-τουρκική συμμαχία κατέρρευσε με τη χειραψία
Η Ελλάδα νόμισε ότι μπορεί να δημιουργήσει αντι-τουρκική συμμαχία, αλλά δεν τα κατάφερε, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπενθυμίζοντας και την κατάρρευση του σχεδίου EastMed.
«Αν κοιτάξετε τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, τα συμφέροντα, τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες της Αιγύπτου και της Τουρκίας, τότε θα δείτε ότι έχουν έρθει πιο κοντά η μία στην άλλη. Στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο, στις διμερείς σχέσεις, στη χερσόνησο του Σινά, στο Παλαιστινιακό ζήτημα, στις σχέσεις με τον Κόλπο, ακόμη και στο Κατάρ, στη βόρεια Αφρική, τα συμφέροντα και οι προοπτικές μας άρχισαν να συμπίπτουν λίγο περισσότερο. Θυμηθείτε, μέχρι πριν από δύο χρόνια, υπήρχε κάτι που ονομαζόταν EASTMED, η Πλατφόρμα της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία όλοι μιλούσαν. Υπήρχε μια πλατφόρμα στην οποία δεν συμμετείχε η Τουρκία, αλλά όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου, από την Αίγυπτο μέχρι το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη Νότια Κύπρο, τον Λίβανο. Και αυτή ήταν μια πλατφόρμα που ήταν ξεκάθαρα κατά της Τουρκίας. Αν και επικεντρωμένη στην ενέργεια, ο στόχος ήταν να εκτοπιστεί στρατηγικά η Τουρκία από τον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, να απομονωθεί και να εξουδετερωθεί. Αλλά τι συνέβη; Αυτό το σχέδιο απέτυχε. Στην πραγματικότητα, οι αντι-τουρκικές δηλώσεις της Ελλάδας, οι σκληρές εκφράσεις και η αναζήτηση συμμαχιών στη βάση μιας αντι-τουρκικής συμμαχίας και μετώπου εκείνη την εποχή προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτού. Διότι η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, πίστευε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει η ίδια τον εαυτό της παίρνοντας ένα μεγάλο κύμα πίσω της ή ανεβαίνοντας πάνω σε ένα μεγάλο κύμα. Τώρα αυτή η δομή έχει διαλυθεί εντελώς. Και η Αίγυπτος το είδε επίσης αυτό. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια ανατολική Μεσόγειο, για έναν ενεργειακό χάρτη χωρίς την Τουρκία», σημείωσε.
Στρατηγικός ο ρόλος της Αιγύπτου
«Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, οι πολιτικές, εμπορικές, οικονομικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές μας σχέσεις είναι προφανείς. Ο κεντρικός ρόλος της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της, είναι προφανής. Όλα αυτά μας έχουν φέρει βήμα προς βήμα πιο κοντά τον έναν στον άλλον. Στο πλαίσιο των στρατηγικών συμφερόντων και προτεραιοτήτων. Και πρόσφατα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση φρόντισε επίσης να μην εμπλακεί σε αντι-τουρκική ρητορική, επιδιώξεις και συμμαχίες. Κατά μία έννοια, το έδαφος έχει προετοιμαστεί. Με άλλα λόγια, υπήρχε ένα τέτοιο υπόβαθρο πριν από την χειραψία εκεί του προέδρου μας και τα βήματα που μπορούν να γίνουν από εδώ και πέρα. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι κανονίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα, ενάμιση μήνα, το συζητήσαμε αυτό σε μια συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ειλικρινά, είχαμε εκτιμήσει ότι μια τέτοια επαφή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ημέρα έναρξης του Κυπέλλου στη Ντόχα. Αυτό ήταν το κατάλληλο έδαφος. Με άλλα λόγια, ήταν καλό που αυτό έγινε σε μια τρίτη χώρα, σε ένα πολυμερές περιβάλλον», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν.
H χειραψία άνοιξε τον δρόμο και στην αιγυπτιακή πλευρά
Ως προς τα επόμενα βήματα αυτής της προσέγγισης, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και μυστικών υπηρεσιών, ενώ υπογράμμισε ότι οι θέσεις των δύο χωρών στη Λιβύη και την Ανατ. Μεσόγειο συγκλίνουν σε αρκετά σημεία.
«Δεν είμαι πολύ σίγουρος, αν απαιτείται ειδικός απεσταλμένος. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Διότι, όπως είπα, υπάρχει ήδη ένας μηχανισμός που έχει συσταθεί από τους υφυπουργούς Εξωτερικών μας και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας, που ήδη συναντώνται τακτικά. Οι υπουργοί συναντώνται επίσης. Αυτό θα συνεχιστεί πιθανότατα σε αυτό το επίπεδο. Τώρα, όταν αρχίσουμε να καθόμαστε και να μιλάμε για τις διμερείς σχέσεις, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλα θέματα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιο ξεκάθαρα ότι αυτές οι θέσεις είναι πιο κοντά από ό,τι θεωρείται με την Αίγυπτο. Κατά μία έννοια, αυτή η συνάντηση ήταν μία φωτογραφία που άνοιξε τον δρόμο ενάντια σε κάθε πιθανό μπλοκάρισμα που θα έθετε η αιγυπτιακή πλευρά. Διότι, το αιγυπτιακό σύστημα κινείται ταχύτερα με τις άνωθεν οδηγίες του προέδρου. Ως εκ τούτου, στο άμεσο μέλλον, θα συνεχιστεί ο μηχανισμός που έχει συσταθεί σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις, θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών μας, θα αρχίσουμε να μιλάμε με τους ομολόγους μας», ανέφερε, ο οποίος εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι η προσέγγιση με την Αίγυπτο θα αποδώσει σύντομα καρπούς.
Η προσέγγιση με το Κάιρο ενισχύει τη θέση της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο
«Νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτού του γεγονότος σε όχι πολύ μακρινό χρονικό διάστημα. Αυτό φυσικά ενισχύει τη θέση μας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στον αραβικό κόσμο. Θα αυξήσει επίσης τη σφαίρα επιρροής μας σε ορισμένους φακέλους, όπως η Λιβύη και σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ενεργειακή γραμμή της ανατολικής Μεσογείου. Διότι για να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη στη Λιβύη, η Ανατολή και η Δύση πρέπει να έρθουν κοντά. Η Αίγυπτος έχει καθοριστικό ρόλο κι εκεί. Επειδή τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικά σύνορα. Μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος έχει ενεργήσει κυρίως με εκείνους που βρίσκονται στην ανατολική Λιβύη. Αλλά για να μπορέσουν να έρθουν κοντά με τους Τριπολιτσάνους, πρέπει όλοι οι παράγοντες να συγκλίνουν μαζί την ίδια στιγμή και να δουν τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία. Μπορώ να πω ότι στο επόμενο βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα, στους επόμενους 2-3 μήνες, θα δούμε θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε, αν και παραδέχτηκε ότι είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει επόμενη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι.
Άγνωστη η επόμενη συνάντηση
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, πού, πότε και πώς θα γίνει η επόμενη συνάντηση. Προς το παρόν, όπως είπα, ας αφήσουμε τις συνομιλίες να διεξάγονται σε χαμηλότερο επίπεδο να φθάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, ας αφήσουμε τη διαδικασία να ωριμάσει, ας μελετηθούν οι φάκελοι, ας γίνουν πιο περιεκτικοί, ας επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα ζητήματα, ας σημειωθεί κάποια μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτούς τους τομείς. Ίσως να συναντηθούμε ξανά σε μια πολυμερή σύνοδο. Δεν ξέρω, δεν έχει προγραμματιστεί κάτι προς το παρόν. Αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι η αιγυπτιακή διαδικασία είναι διαφορετική από τη συριακή. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι αυτό που συνέβη με την Αίγυπτο θα συμβεί αύριο με τη Συρία. Τα θέματα είναι διαφορετικά, η δυναμική είναι διαφορετική. Αν και η Αίγυπτος δεν είναι γειτονική χώρα, είναι εξαιρετικά σημαντική από περιφερειακή άποψη. Αλλά η Συρία είναι ένας φάκελος ιδιαίτερης σημασίας, επειδή βρίσκεται στα σύνορά μας», ανέφερε.
Επιχείρηση Συρία: Μπορεί να είναι αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή οποιαδήποτε στιγμή
«Η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη», είπε ο Καλίν, αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής χερσαίας επιχείρησης στη Συρία.
«Όταν πρόκειται για τέτοιες απειλές, ο χρόνος, το έδαφος, ο τόπος, η μορφή και το εύρος αυτών των επιχειρήσεων καθορίζονται από την Τουρκία και υλοποιούνται με βάση τις προτεραιότητές μας.
Φυσικά, δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε, εάν αυτό θα συμβεί σήμερα ή αύριο. Μπορεί να είναι αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή οποιαδήποτε στιγμή. Οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με διαφορετικούς τρόπους. Αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Όπως πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουν να γίνονται από εδώ και πέρα», τόνισε, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο δύο επεμβάσεων ταυτόχρονα.
Η Τουρκία δεν παίρνει άδεια από κανέναν
Μετά τον Τούρκο πρόεδρο και ο εκπρόσωπός του δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα ενημερώσουν εκ των προτέρων τις μεγάλες δυνάμεις, ούτε θα πάρουν άδεια από κανέναν για τη χερσαία επιχείρηση.
«Ως υπεύθυνο κράτος, φυσικά αξιολογούμε και συζητάμε τέτοιες επιχειρήσεις με τους συμμάχους μας και τις γειτονικές χώρες. Δεν τίθεται θέμα όμως να ενημερώσουμε κανέναν εκ των προτέρων ή να λάβουμε άδεια. Η Τουρκία δεν λαμβάνει άδεια από κανέναν όταν πρόκειται να λάβει μέτρα για την ασφάλειά της και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Μόνο μοιράζεται τις απαραίτητες πληροφορίες και λαμβάνει επίσης τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της δικής της αντίληψης περί απειλής», υπογράμμισε.
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία Άριελ - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει με έντονα φαινόμενα
- Κιβωτός του Κόσμου: Υποψήφιοι δωρητές σπεύδουν να αλλάξουν τις διαθήκες τους - Δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στην ΜΚΟ μετά τις καταγγελίες
- Το ρομποτικό θαύμα της Ελλάδας: Φυσικός εξηγεί στο ethnos.gr πως γίναμε πρώτη δύναμη στην Ευρώπη
- ΑΑΔΕ: Τέλος οι χειρόγραφες προσφυγές στην εφορία - Από 1/2 υποχρεωτικά ψηφιακά
- Netflix: Ποιες σειρές και ταινίες αναμένουμε για τον Δεκέμβριο του 2022;
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr