Την «βεντάλια» των προκλήσεων ανοίγει η Άγκυρα: Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη γεωπολιτική σκακιέρα επιδίδεται η Άγκυρα, που με μπλόφες αλλά και απειλές επιχειρεί να εμφανιστεί ως ισχυρός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή.
Με μια εμπρηστική ρητορική αλλά με προκλητικές κινήσεις - όπως το χθεσινό μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου - η τουρκική πλευρά δείχνει αποφασισμένη να συντηρήσει το κλίμα έντασης τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2023. Ωστόσο πλέον φαίνεται πως η αναθεωρητική στρατηγική δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τις τουρκικές κάλπες αλλά επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα νέο- οθωμανικό αφήγημα με διάρκεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το ό,τι θεωρητικά επιθυμεί να κλείσει μέτωπα στη διεθνή σκηνή, δείχνει αποφασισμένος να κρατήσει το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις με τη χώρα μας. Αυτό πιστοποιείται από μία τριπλέτα κινήσεων :
- Το μπαράζ παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο (μόνο χθες 18 τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 91 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου).
- Τα σχέδια για έξοδο του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό σε ποια περιοχή θα κινηθεί.
- Τα fake news κατά της χώρας από αξιωματούχους της τουρκικής πλευράς. Χθες το χορό των προκλητικών δηλώσεων συνέχισε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, που εξαπέλυσε νέες ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας.
Οι εξελίξεις που προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία
Μια σειρά εξελίξεων στην διπλωματική κονίστρα έχουν προκαλέσει σφοδρό εκνευρισμό στην Άγκυρα, που επιθυμεί διακαώς να ενισχύσει την θέση της στην ευρύτερη περιοχή. Δεν κρύβεται άλλωστε η ενόχληση για το ό,τι η Ελλάδα και η Αίγυπτος προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, κάτι που επιβεβαιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών.
Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την Άγκυρα, που προσδοκά να «ξεπαγώσει» τις σχέσεις της με το Κάιρο, στόχος που σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολος. Η πρόσφατη χειραψία των προέδρων των δύο χωρών (Ερντογάν και Σίσι) αναπτέρωσε τις τουρκικές ελπίδες πως θα υπάρξει βελτίωση του κλίματος, ωστόσο είναι εμφανές πως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος και αυτό είναι κάτι που δεν χαροποιεί την γείτονα.
Την ίδια στιγμή σε πλήρη αποτυχία έχει οδηγηθεί η προσπάθεια της Άγκυρας να βρει συμμάχους στη διεθνή σκηνή στην προσπάθεια που κάνει για «αναθέρμανση» του τουρκολιβυκού μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τις αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μάλιστα κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.
Πάντως η Άγκυρα φαίνεται πως συνεχίζει να αγνοεί τις αντιδράσεις που προκαλεί στην διεθνή σκηνή η συμπεριφορά της, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Βόρεια Συρία. Και δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να ξεδιπλώνει τα σχέδια της, αγνοώντας τις επιπτώσεις.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr