Ακρίβεια: Το καλάθι του νοικοκυριού και το ενεργειακό μπρα ντε φερ - Τριπλό μήνυμα Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση τους επόμενους δύσκολους -από ενεργειακή και οικονομική σκοπιά - μήνες θα ξεδιπλώσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κύμα των αυξήσεων που ξεκινά από την ενέργεια και μετακυλίεται σε βασικά αγαθά απειλεί τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως έχει και πολιτικό αντίκτυπο.
Στη σημερινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός θα εκπέμψει τριπλό μήνυμα:
- Πρώτον τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί.
- Δεύτερον : δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και τα μέτρα θα είναι «μετρημένα».
- Τρίτον: απαιτούνται γενναίες ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί η κάθε χώρα να αντιμετωπίσει κατά μόνας.
Στο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την πορεία των τιμών το επιχείρημα που προβάλλεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως πρόκειται για μια εισαγόμενη κρίση. Επισημαίνεται δε πως ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση και είναι η ώρα να υπάρξει ένα τολμηρό σχέδιο, όπως είχε γίνει και την περίοδο της πανδημίας.
Στόχος είναι να βγει λευκός καπνός στην επόμενη σύνοδο κορυφής των 27 που θα γίνει στις 20 και 21 του μήνα στις Βρυξέλλες, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Με την σκιά της ύφεσης να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη τυχόν καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ θα δώσει και «έδαφος» σε δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού.
Αυτό που αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός σήμερα είναι πως η κυβέρνηση απέναντι στο πρόβλημα των διεθνών ενεργειακών ανατιμήσεων έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την ελάφρυνση των καταναλωτών και τη στήριξη των πιο αδύναμων. Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για δράσεις που συνολικά φτάνουν τα 13 δισεκατομμύρια το 2022, ενώ δίνεται βαρύτητα - μέσα από ελέγχους - στην καταπολέμηση της κερδοσκοπείας.
Μια σειρά μέτρων για την συγκράτηση των τιμών θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «καλάθι του νοικοκυριού». Στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος - που ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί - είναι να συγκρατηθούν οι τιμές σε 50 βασικά προϊόντα με την σχετική λίστα να ανανεώνεται κάθε μία ή δύο εβδομάδες.
Το πληθωριστικό ράλι διευρύνει το πακέτο στήριξης
Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 12% το Σεπτέμβριο είναι δεδομένο πως χρειάζεται ένα γενναίο πλέγμα μέτρων για να στηριχθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Η κυβέρνηση «ξαναμετρά» το δημοσιονομικό χώρο και εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πακέτου μέτρων εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Μια σειρά ρυθμίσεων έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την νέα χρονιά και η χορήγηση μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά το Δεκέμβριο. H ανηφορική πορεία του πληθωρισμού θα τραβήξει προς τα πάνω και την αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό την Άνοιξη (που αναμένεται να πάει τουλάχιστον στα 751 ευρώ), ενώ αναζητούνται ελαφρύνσεις - είτε φορολογικές είτε ασφαλιστικές - για τις επιχειρήσεις.
Ένα ακροατήριο στο οποίο στοχεύει πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό των συνταξιούχων, καθώς πρόκειται για ένα κοινό που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στην εκλογική νίκη του 2019. Μάλιστα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ένωσης συνταξιούχων στο Μέγαρο Μαξίμου και θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης που υλοποιούνται.
Ειλημμένη είναι η απόφαση για το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, ωστόσο το τελικό ποσό δεν έχει ακόμα κλειδώσει αλλά είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού (θα είναι πάντως τουλάχιστον 7%). Παράλληλα απο το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως από τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή το 95% των συνταξιούχων θα δει αύξηση στις αποδοχές του.
Το επόμενο διάστημα θα περάσουν από τη Βουλή μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας του δημοσίου, η αύξηση των δόσεων για τα χρέη στα ταμεία σε 24 αλλά και η δεκαετής παραγραφή οφειλών που δεν έχουν βεβαιωθεί. Από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών στην ενέργεια, καθώς αν η Ε.Ε. δεν λάβει επιτέλους τολμηρές αποφάσεις θα πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνουν πρόσθετες κινήσεις σε εθνικό επίπεδο.
Συνεχίζεται η ενεργειακή «μάχη»
Με βήμα σημειωτόν προχωρά η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά το ό,τι ο χειμώνας είναι προ των πυλών και τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Στην κυβέρνηση αναμένουν τις τελικές αποφάσεις, ενώ συντονίζουν τις κινήσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου απηύθηναν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας. Βασικό σημείο είναι η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου (θέμα που εξακολουθεί να πυροδοτεί έντονες ευρωπαϊκές συζητήσεις) , ενώ προτείνεται μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.
Εντός συνόρων κάνει σήμερα πρεμιέρα η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η τιμή όπως φαίνεται θα είναι περίπου σε 1,40 ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη και την κρατική επιδότηση). Υπενθυμίζεται εδώ πως την περσινή περίοδο η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από τα 1,16 ευρώ ανά λίτρο ενώ την άνοιξη είχε πλέον διαμορφωθεί στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Πάντως πρόκειται για ένα ρευστό τοπίο και είναι πρακτικά αδύνατον να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σε βάθος χρόνου.
- Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: «Η μητέρα γνώριζε, το παιδί με πίεζε να βρεθούμε» - Προκλητικές οι απολογίες των προφυλακισθέντων
- Κυβερνητικές πηγές: Θετικό βήμα η συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Ακάρ - Πώς αποτιμά η Αθήνα την επαφή
- Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις: «Μην πάτε στα νησιά του Αιγαίου!» - Κρίσιμη προειδοποίηση στο προσωπικό τους
- WWF: Κατά 69% μειώθηκε ο πληθυσμός της άγριας ζωής σε λιγότερο από 50 χρόνια
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr