Όσα έγιναν στην Πράγα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν: Το παρασκήνιο των «καυτών» διαλόγων και η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το πραγματικό του πρόσωπο έδειξε στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δίστασε να εξαπολύσει απρόκλητη επίθεση στη χώρα μας στο δείπνο των 43 ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Το γεγονός αυτό έδειξε με τον πλέον καθαρό τρόπο πως το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αλλαγή στρατηγικής από την Άγκυρα και αποκάλυψε σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες ποιος είναι ο αποκλειστικά υπαίτιος για το κλίμα έντασης στην περιοχή.
Μεγάλος χαμένος της συνόδου ο Ερντογάν
Στην Αθήνα εκτιμούν πως με την «έκρηξη» του αυτή ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο μεγάλος χαμένος της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, καθώς έγινε εμφανές πως τα αναθεωρητικά του σχέδια δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα.
Δεν είναι μόνο οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ που παραμένουν «παγωμένες» και δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα των F 16, καμία πρόοδος δεν έγινε και στην Πράγα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα κατά την παρέμβαση του στο δείπνο ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της χώρας του.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έκδηλο εκνευρισμό στον Τούρκο πρόεδρο που θέλει να τονώσει το «προφίλ» του στο εσωτερικό ακροατήριο στο δρόμο προς τις εκλογές του 2023. Μάλιστα επιδίδεται διαρκώς σε ένα blame game και κατηγορεί την Ελλάδα για τα αδιέξοδα της πολιτικής του, συνεχίζοντας την προσπάθεια να «πατήσει» σε δύο βάρκες. Δεν πρέπει άλλωστε να περάσει απαρατήρητο πως μετά την επιστροφή του από την τσέχικη πρωτεύουσα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συζήτησαν το Ουκρανικό.
Στην Αθήνα εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε περισσότερο απομονωμένος από ό,τι πήγε στην Πράγα, ενώ αυτό αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Ουσιαστικά έγινε εμφανές στον κ. Ερντογάν πως η τακτική των προκλήσεων δεν αποδίδει και θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου αν θέλει να κάνει βήματα προς την Ευρώπη.
Σε περίπτωση που επιμείνει στον ίδιο ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων αυτό που θα… πετύχει είναι η περαιτέρω απομόνωση του ή και η επίσπευση της επιβολής επιπλέον κυρώσεων. Δεν ήταν τυχαίο πως μετά την άτυπη σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε - σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία- ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που του δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές».
Πάντως οι πρόσφατες εξελίξεις πυροδοτούν ένα μπαράζ δηλώσεων από τον Τούρκο πρόεδρο που επιχειρεί με δημόσιες τοποθετήσεις του να παρουσιάσει την δική του εκδοχή των γεγονότων. Βέβαια μένει να φανεί αν έλαβε το ευρωπαϊκό… μήνυμα και απλά δεν θέλει από την μία ημέρα στην άλλη να χαμηλώσει τους τόνους ή εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τα αδιέξοδα της πολιτικής του (που είναι και το πιθανότερο).
Καμία πρόκληση αναπάντητη, λέει η κυβέρνηση
«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη στάση του Τούρκου Προέδρου και τα όσα διημείφθησαν στο δείπνο των 43 ηγετών. «Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι διάλογοι στο δείπνο έδειξαν «ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Σημείωσε χαρακτηριστικά «κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».
Πάντως στην Αθήνα αναγνωρίζουν πως η επιστροφή της Άγκυρας στο τραπέζι του διαλόγου απομακρύνεται όλο και περισσότερο και δεν αναμένεται μέχρι τις τουρκικές κάλπες η ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Το ερώτημα βέβαια είναι μέχρι που θα τραβήξει το σχοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται πάντως πως αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρέμβαση του στο δείπνο.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει την προσπάθεια διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ υπενθυμίζεται πως στις 20 και 21 του μήνα θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής των 27. Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή οι κινήσεις του κ. Ερντογάν έχουν ως αποτέλεσμα η Τουρκία να είναι ο «ταραξίας».
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Το τηλεφώνημα από τη φυλακή και τα ερωτήματα σε ιατροδικαστή για την κεταμίνη - Τι αποκαλύπτει ο ίδιος
- Washington Post: Άτομο από τον κύκλο του Πούτιν αντιπαρατέθηκε ανοικτά μαζί του για την Ουκρανία
- Αιγάλεω: «Τον χτύπησα γιατί ένιωσα απειλή» - Τι λέει ο 16χρονος που επιτέθηκε στον καθηγητή στο ΕΠΑΛ
- «Γυναίκα, ζωή και ελευθερία» - Παρουσιάστρια της ΕΡΤ3 έκοψε τα μαλλιά της ζωντανά στον αέρα για να στηρίξει τις Ιρανές
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr