«Τέλεια καταιγίδα» στην οικονομία: Οι δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης και το χαρτί του τουρισμού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αντιμέτωπη με ένα ρευστό σκηνικό στην οικονομία είναι η κυβέρνηση, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τα μέτρα στήριξης για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μια «εύφλεκτη» κατάσταση, καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι ενεργειακά δύσκολοι και πολλά θα κριθούν από το αν θα διακοπεί εντελώς η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο, ενώ πρώτος στόχος παραμένει το να μην χρειαστεί να γίνονται κλιμακωτές διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά (ήδη πάντως έχει εκπονηθεί σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στους δημόσιους χώρους).
Ωστόσο, μπορεί η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας να αποτελεί τη… μητέρα των μαχών, αλλά κρίσιμο είναι και το πως θα εξελιχθούν οι τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη ρωσική πλευρά θα υπάρξει αυξημένη ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα ράλι ανατιμήσεων (που στην πορεία θα συμπαρασύρει και μια σειρά βασικών αγαθών).
Την ίδια στιγμή «πονοκέφαλο» προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο 10 από τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης κατέγραψαν διψήφιο πληθωρισμό, με την ΕΚΤ να προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση (να σημειωθεί πως αύξηση των επιτοκίων έχει αποφασίσει και η FED στις ΗΠΑ).
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς γίνεται όλο και πιο εμφανές πως από μόνα τους τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη ακρίβειας και πληθωρισμού. Ωστόσο, στο ενδιάμεσο η Αθήνα κάνει τον δικό της σχεδιασμό και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει θα αξιοποιείται για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Έμφαση δίνεται στους πλέον ευάλωτους, αλλά είναι δεδομένο πως στην κυβέρνηση κοιτάζουν και προς την μεσαία τάξη καθώς δεν θέλουν να κοπούν οι … γέφυρες επικοινωνίας στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.
Μέτρα στήριξης με το … μήνα
Σε μια στρατηγική… μέρα - μέρα προχωρά η κυβέρνηση, που προχωρά στην ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης αλλά κρατά και «αποθεματικά» για ένα δύσκολο χειμώνα. Για τον Αύγουστο έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης ενός δισεκατομμύριο ευρώ στην ενέργεια (συνολικά θα δαπανηθούν 8.5 δισεκατομμύρια) μέχρι το τέλος του έτους), ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας νέας επιταγής ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να διασφαλίσουν και ένα «κουμπαρά» προκειμένου να ανοίξει περαιτέρω το πακέτο των μέτρων στήριξης. Αδιαμφισβήτητα στο ενεργειακό θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος, ωστόσο στόχος είναι παράλληλα να «τρέχουν» και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Δύο μέτρα έχουν ήδη κλειδώσει για το 2023 : η αύξηση των συντάξεων μετά από ένα δωδεκαετές πάγωμα και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη του στο ethnos.gr την Άνοιξη θα δοθεί μια ακόμα αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ έρχονται νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (που θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβουλίου του Αυγούστου).
Από εκεί και πέρα αναζητούνται και κάποια έξτρα φορολογικά κίνητρα- π.χ. σε σχέση με τα μπλοκάκια - τα οποία θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα. Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα απειληθεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Σανίδα σωτηρίας η καλή πορεία του τουρισμού
Δημοσιονομική «ανάσα» σε αυτό το βαρύ σκηνικό δίνει η καλή πορεία του τουρισμού, που οδηγεί σε αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά και σε ανοδική πορεία των καταθέσεων τον Ιούνιο παρά το δυσμενές σκηνικό στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα μια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγει στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός πως τα έσοδα από φόρους το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν αυξημένα κατά 17% (καθώς αυτό δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο)
Με αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση συνεχίζουν να επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία ωστόσο δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί αλλά αυτό πρέπει να έχει αντίκρυσμα και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτό το επόμενο διάστημα θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για το ενδεχόμενο η απλή αναλογική να αποτελέσει «αφορμή» για μια χαλαρή ψήφο με στόχο να σταλούν μηνύματα.
- Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση, τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Ρεύμα: «Μαύρο» ρεκόρ τον Ιούλιο - «Ηλεκτροσόκ» τιμών σε όλη την Ευρώπη
- Προσωπικός γιατρός: Η πλατφόρμα εγγραφής για τους πολίτες ανοίγει σήμερα, αλλά για τη μισή Ελλάδα
- Κάνει πίσω η κυβέρνηση του Κοσόβου και αποκλιμακώνεται η ένταση με τη Σερβία: Παράταση στην αντικατάσταση των πινακίδων
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr