Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο «Βερναρδακισμός» είναι ένας «Πολάκισμός», είναι ο εκτσογλανισμός της πολιτικής ζωής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή όπου σε υψηλούς τόνος άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στην Παιδεία. «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
Ο «Βερναρδακισμός» είναι ένας «Πολάκισμός», είναι ο εκτσογλανισμός της πολιτικής ζωής
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκτός θεσμικού πλαισίου τοποθέτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη κατά της Νίκης Κεραμέως που την αποκάλεσε «Πισπιρίγκου της Παιδείας». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής» αναφέροντας πως το περιστατικό με τα όσα έγραψε ο κ. Βερναρδάκης κατά της Νίκης Κεραμέως «είναι πολακισμός, συριζαϊκός φαρισαϊσμός».
Μάλιστα, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν προσήλθε σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει. «Γιατί δεν είναι εδώ. Συναντιέται με τον κ. Λυμπερόπουλο», είπε αρχικά για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήρθε για «να μην απαντήσει στις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη». «Θα έρθει όμως, δεν μπορεί να μην έρθει και είμαι περίεργος αν θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει ο ίδιος για λογαριασμό του χώρου που εκπροσωπεί μία συγνώμη από την υπουργό παιδείας. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει το θάρρος να το κάνει», προσέθεσε και μάλιστα έκανε λόγο για «Βερναρδακισμό» που εξίσωσε με τον Πολακισμό και «με τον εκτσογλανισμό της πολιτικής ζωής».
«Φοβάμαι αυτό που είδαμε δεν ήτανε και δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτός ο «Βερναρδακισμός είναι ένας Πολακισμός. Είναι ΣΥΡΙΖΑϊκός φαρισαϊσμός αυτό το οποίο έχει αποκαλεστεί ως εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού. Η τοξικότητα για την οποία είχα προειδοποιήσει ότι θα δηλητηριάσει καθημερινά την πολιτική ατμόσφαιρα. Και δυστυχώς δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις. Είναι ο κανόνας στο κόμμα σας, είναι το διαβόητο ηθικό πλεονέκτημα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν τις αθλιότητες του κυρίου Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί κι άλλες αθλιότητες κατά της υπουργού παιδείας. Εσείς δεν λέγατε Κύριε φίλη ότι έχει δύο παιδιά η υπουργός και όταν μεγαλώσουν θα την θυμούνται ως τη μητέρα του όταν ήταν μικρά κατέσφαξε ως νέος Ηρώδης 20.000 δεκαοκτάχρονά παιδιά από τα πανεπιστήμια;», σημείωσε.
«Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας»
«Ο στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η απόκτηση γνώσης και οι καλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής καταξίωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία. Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχηση τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια» ενώ επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό «Εράσμους», 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Πρακτικά οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, όχι σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε.
«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει την δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολιτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής θα έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτήν την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει»
«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, που θα είναι μία πρόβα για την επόμενη ημέρα».
«Όλα αλλάζουν αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων, για να εκλείψουν τα κρούσματα ευνοιοκρατίας. Και οι καθηγητές μας να είναι ζωντανά παραδείγματα για τους φοιτητές μας. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται ηλεκτρονικά και με τη συμμετοχή καθηγητών άλλων ιδρυμάτων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ»
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση και εκμαυλισμού της κοινωνίας από την μαζική ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο των ΑΕΙ. «Τμήματα από το τίποτε για το τίποτε, χωρίς κανέναν σκοπό» τόνισε για να συμπληρώσει πως «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική».
Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «η διοίκηση μοιράζεται ορθολογικά ανάμεσα στον πρύτανη και το συμβούλιο, ένα συμμετοχικό μοντέλο, που λειτουργεί σε πολλά κράτη του κόσμου. Τα εκατοντάδες άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν πολλές από τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων, συμπληρώνουν, όμως, και ζητούμενα άλλων βαθμίδων όπως και η ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου έως τις 5:30 το απόγευμα».
«Η βασική στόχευση είναι η αποδέσμευση του δημόσιου πανεπιστημίου από γραφειοκρατικά βαρίδια και κρατική χειραγώγηση, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναγίνει ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης, με βάση ρεαλιστικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται»
Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του, έκανε αναφορά στην εμπρηστική επίθεση στο Real Group, σημειώνοντας: ««Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».
Ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης για 2 βιασμούς
Τουρισμός για Όλους: Δικαιούχοι και ποσά – Πότε ανοίγει το tourism4all.gov.gr
Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι εικόνες του ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστήμη
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr