Άδωνις Γεωργιάδης: «Συγγνώμη για το Turkaegean - Θα κάνω τα πάντα για να το διορθώσω»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Για το εμπορικό σήμα «Turkaegean» το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι είναι το slogan της νέα τουριστικής καμπάνιας της Τουρκίας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε «συγγνώμη» και πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για το γεγονός. Παράλληλα επεσήμανε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.
«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει ο κ. Γεωργιάδης.
«Το θέμα του «Turkaegean» είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του Υπ. Ανάπτυξης» πρόσθεσε ο Υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι 25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρήσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το τουρκικό Αιγαίο. «Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα «Turkaegean». Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του Υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και τα αποτελέσματά της, είπε θα γίνουν γνωστά στον ελληνικό λαό.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική ευθύνη, απάντησε «πολιτική ευθύνη να υπάρχει σε κάτι που δεν το έμαθα ποτέ; Να αναλάβω πολιτική ευθύνη, πολύ ευχαρίστως. Γιατί κατηγορείται ένας πολιτικός για πολιτική ευθύνη; Γιατί στον τομέα της ευθύνης του μια υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός ο συγκεκριμένος είχε πει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε σωστά και την κατήργησε» υπογράμμισε και επανέλαβε «ο λόγος που πήγα στην Βουλή και την κατήργησα είναι γιατί η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να μάθει τίποτα εάν ένας υπάλληλος δεν έκανε αυτό που δεν έκανε στην προκειμένη περίπτωση».
«Χαμένος» βλέπω ότι βγαίνει ο Πρ. Ερντογάν από την Σύνοδο
«Χαμένος» βγαίνει ο κ. Ερντογάν τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς αν τελικά βγήκε κερδισμένος ή όχι από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Τουρκίας. «Εδώ και δύο μήνες έλεγε ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο σύμβουλός του ο κ. Καλίν έχει πει ότι δεν θέλουμε ορόσημο την Μαδρίτη. Οι εκτιμήσεις των διαφόρων διπλωματών ήταν ότι δεν θα μπορούσε να αρθεί το βέτο χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία και πιθανότατα θα πηγαίναμε για την Σύνοδο του Οκτωβρίου. Επίσης, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα έρθει και θα βάλει ζητήματα Αιγαίου, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ελληνικών υπερπτήσεων, ότι θα καταθέσει χάρτες που θα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει παρανομήσει στα διάφορα σημεία. Αυτό ήταν το κλίμα που επικρατούσε. Έρχεται στην Μαδρίτη. Στα πρώτα 25 λεπτά έχει άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών. Πάπαλα ο εκβιασμός. ΤΙ πήρε για να άρει το βέτο; Πήρε ένα μνημόνιο μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας που εμάς δεν μας αφορά σχεδόν καθόλου το οποίο λέει ότι αυτοί θα επιταχύνουν την διαδικασία της έκδοσης τρομοκρατών. Βλέπετε κανένα σοβαρό κέρδος από αυτό; Αυτό ήταν όλη η κουβέντα, δύο μήνες βέτο για να πάρει ότι θα ανταλλάσσουν οι μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τους τρομοκράτες; Πήρε και μια έκφραση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα του βάζουν εμπάργκο στην πώληση όπλων» ανέφερε ο κ. Υπουργός.
Σε σχέση με συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε «είδε τελικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν, κατάφερε να βγει μια φωτογραφία μαζί του, «μεγάλη επιτυχία».
Πιο αναλυτικά, επισήμανε ότι πριν από 4 χρόνια η Τουρκία έπαιρνε τα F-35 στα οποία ήταν συμπαραγωγός χώρα και τώρα θα είχε παραλάβει τα πρώτα 20 αν είχε τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ενώ η Ελλάδα τότε προσπαθούσε να βρει τρόπο να αναβαθμίσει τα F-16 σε Viper. «5 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει τα πρώτα 6 Viper στον αέρα και αναβαθμίζονται ταχύρρυθμα και τα υπόλοιπα, 83 αν θυμάμαι καλά στο σύνολο θα γίνουν. Έχει πάρει 6 Rafale και ετοιμάζονται να έρθουν και τα επόμενα αρχές του επόμενου χρόνου. Η Τουρκία κατάφερε να χάσει τα F-35 που θα έπαιρνε και να πάρει μια δέσμευση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι θα υποστηρίξει προς το Κογκρέσο την πρότασή του να προμηθευτεί η Τουρκία αναβαθμισμένα F-16, δηλαδή Viper. Πήρε προεδρική υποστήριξη στο Κογκρέσο για αυτό το πρόγραμμα. Προεδρική υποστήριξη στο Κογκρέσο, αυτό σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα τα αποδεσμεύσει; Αυτό τώρα έχει πολύ δρόμο μπροστά του, μπορεί και 1-1,5 χρόνο στο Κογκρέσο, αν περάσει, αν δεν κοπεί. Στο καλύτερο σενάριο για την Τουρκία, όταν η Ελλάδα θα έχει στον αέρα καμιά 20αριά Rafale και καμιά 20αριά Viper, τότε θα εγκριθεί από το Κογκρέσο το πρόγραμμα για να αναβαθμιστούν τα πρώτα F-16 της Τουρκίας, για να έχει Viper δηλαδή μετά από 5 χρόνια» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr