Σύνοδος Κορυφής: Τουρκική προκλητικότητα και ελληνική πρόταση για ενέργεια παρουσιάζει ο Μητσοτάκης - Τον Ιούνιο «λευκός καπνός»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το θέμα της ακρίβειας καθώς και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια που είναι ραγδαίες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και η επισιτιστική κρίση θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναφερθεί και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα θέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για το ενεργειακό.
Αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη και του OPEN TV, ακόμα κι αν δεν υπάρχει στην ατζέντα το θέμα της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το ζήτημα στο τραπέζι, αναφερόμενος στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα είπαν χαρακτηριστικά: «Μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν θα δημοσιοποιήσουμε διεθνώς όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θα εξαπολύσει επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά θα ενημερώσει για τις πράξεις της Τουρκίας.
Η ελληνική πρόταση για ενέργεια και ακρίβεια - Τον Ιούνιο οι αποφάσεις
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή λύση και πως δεν γίνεται να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Ο ίδιος πρόκειται να επαναφέρει την πρόταση για κοινή αγορά ενέργειας από τους 27, ενώ θα μιλήσει και για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δεδομένου το διάστημα αυτό έχουν δοθεί κάποιες ελαφρύνσεις στους πολίτες, ωστόσο προβληματισμός επικρατεί για το τι θα γίνει από τον χειμώνα. Ωστόσο, αποφάσεις δεν αναμένεται να παρθούν σήμερα, αλλά μέσα στον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αρώνη, εντός της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται φυσικά και το θέμα της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης, ζητώντας την υιοθέτηση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, το ζήτημα έχει από την αρχή προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της Ένωσης και συμφωνία αναμένεται να υπάρξει εντός της εβδομάδας.
Για τα θέματα που θα θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής προϊδέασε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός «προφανώς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Η χώρα πάντοτε υπέρ του διαλόγου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουν τελευταία διετία».
Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε ότι ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σε μια περίοδο που η Ευρώπη υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Καταλαβαίνουμε πόσο πιο έντονη και ομόθυμη είναι η καταδίκη όλου του κόσμου και των συμμάχων μας απέναντι σε τέτοιες αναθεωρητικές πρακτικές και νοοτροπίες», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα με την κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τις αρχές του Ιράν, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέον στην περιοχή έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε η τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για μία απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες έγιναν από ελληνικής πλευράς ήταν μετά αποφάσεις της δικαιοσύνης.
«Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή», συμπλήρωσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr